Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η τελική απόφαση στην κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα σκουπίδια

Η τελική απόφαση στην κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα σκουπίδια
Το πρόβλημα με τα σκουπίδια αποτελεί το μοναδικό θέμα συζήτησης στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Τετάρτης, στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.

Αρκετός κόσμος, από την Τρίπολη, τη Δόριζα, το Μάναρη και άλλες περιοχές του Δήμου ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Αρχικά και μετά από παρότρυνση του Νίκου Τσιαμούλου, ο Δήμαρχος είπε ότι είχε συνάντηση με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και του γνωστοποίησε ότι έστειλε μία επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη.
Στη συνέχεια, είπε ότι ο Υπουργός Υγείας απάντησε στον κ. Λυκουρέντζο σύμφωνα με την οποία ότι ισχύει η υγειονομική διάταξη και ότι πρέπει να εκδοθεί νέα ΚΥΑ για μεταφορά σκουπιδιών στη Φυλή.
Μετά ο κ. Λυκουρεντζος έστειλε στο Δήμαρχο νέα επιστολή και του ζητά να αξιοποιήσει αυτή την εξέλιξη και να ζητήσει νέα ΚΥΑ για να την παράταση μεταφοράς σκουπιδιών στη Φυλή.

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει κάνει κινήσεις άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος. «Σταματήστε να ταλαιπωρείτε τον κόσμο. Συνεννοηθείτε πότε ξεκινάει και αν ξεκινάει η ολοκληρωμένη διαχείριση και κοιτάξτε να φύγουν άμεσα τα σκουπίδια από την πόλη γιατί το μείζον είναι η δημόσια υγεία».

Για υγειονομική βόμβα και για πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα μίλησε ο Κώστας Τζιούμης. Εμείς βιώνουμε το πρόβλημα, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Υπάρχουν ευθύνες τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή δημοτική αρχή. Ίσως υπάρξουν πειθαρχικές αλλά και ποινικές ευθύνες. Τη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να την αναλάβει ο δήμος. Η λύση πρέπει να είναι η εντατικοποίηση της ανακύκλωσης, διαλογή στην πηγή, αν δεν μειώσουμε τον όγκο απορριμμάτων που παράγουμε, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε σωστά το πρόβλημα. Επίσης, να γίνεται κομποστοποίηση και το υπόλειμμα να αποθηκευτεί σε χώρο υγειονομικής Ταφής. Τι προτείνει η δημοτική αρχή για τη σημερινή κατάσταση;

Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε ότι ο δήμος Τρίπολης έχει γλιτώσει τουλάχιστον πάνω από 1.500.00 ευρώ από πρόστιμα που θα έτρωγε αν λειτουργούσε το Πλάτωμα. Η λύση της Αγίας Τριάδας ήταν εξ' ανάγκης αλλά ήταν μία παράνομη απόφαση. Ευθύνες υπάρχουν και στις προηγούμενες δημοτικές αρχές πριν τον κ. Σμυρνιώτη. Την αποκλειστική ευθύνη δεν την έχει η δημοτική αρχή. Την αποκομιδή την έχει ο δήμος. Η διαχείριση είναι της περιφέρειας. Έχει ευθύνη ο κ. Τατούλης και ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Μονίμως ψεύδεται την τελευταία 3ετία. Από την ώρα που ο Υπουργός Υγείας εκδίδει έγγραφο για ΚΥΑ για να συνεχιστεί η μεταφορά στη Φυλή, είναι υποχρεωμένοι οι δύο Υπουργοί να βγάλουν ΚΥΑ, γιατί αν συμβεί κάτι σε ένα πολίτη από το πρόβλημα αυτό, κινούνται άλλες διαδικασίες. Μέχρι την Παρασκευή ή τη Δευτέρα πιστεύω ότι θα υπάρχουν οι αποφάσεις για να συνεχιστεί η μεταφορά προς τη Φυλή. Γιατί εμείς δεν πιέζουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την άμεση αποκατάσταση του Πλατώματος; Η πρότασή μας είναι να γίνει διαχείριση σε δημόσιο χώρο, τώρα που είμαστε σε προεκλογική περίοδο, να συγκαλέσει αύριο ο Δήμαρχος τους επικεφαλής και να καλέσουν τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων, πως μπορούν να μας βοηθήσουν να λύσουμε το πρόβλημα. Και αν επισκεφθούμε τον κ. Τατούλη για να διαχειριστεί αυτός τα απορρίμματα. Διαφορετικά να ρίχνουμε τα σκουπίδια μας έξω από την περιφέρεια.

Η Αντωνία Γιαννούλη μίλησε για διαλογή στην πηγή και αυτό το σκουπίδι να γίνει χρήμα είτε με την παραγωγή ενέργειας, είτε με προϊόντα που μπορούν να φέρουν χρήματα στο δήμο και να αυξηθεί η απασχόληση αλλά και να μειωθούν τα δημοτικά τέλη. Όσο δεν αποφασίζει η δημοτική αρχή άμεσα λύση. Η Σπάρτη έδειξε το δρόμο. Οι υπηρεσίες του δήμου να αναλάβουν την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Αλλιώς, κοροϊδευόμαστε και παίζουμε πόλεμο εντυπώσεων.

Ο Δημήτρης Νικολάου είπε ότι τα σκουπίδια είναι βουνά, δημιουργήθηκε το αδιέξοδο για να δεχτούμε τον ιδιώτη – επιχειρηματία που θα χρεώνει 150 ευρώ τον τόνο απορριμμάτων. Οι όποιοι χώροι προσωρινής διαχείρισης δημιουργηθούν θα μείνουν στην ΤΡΝΑ. Να ζητήσει το δημοτικό συμβούλιο από την περιφέρεια και την κυβέρνηση να μην υπογραφεί η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ, να αναλάβει την ολοκληρωμένη διαχείριση ο δήμος και το υπόλειμμα του 5% θα δούμε τι θα το κάνουμε. Η πρότασή μας είναι το Δημοτικό Συμβούλιο ζητάει από την περιφέρεια και την Κυβέρνηση να μην υπογραφεί η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ και η διαχείριση να γίνει από ενιαίο δημόσιο φορέα και χωρίς κανένα ιδιώτη. Ο φορέας θα βρει το χώρο και θα αξιοποιήσει την τεχνολογία.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Κάποια στιγμή, υπήρξε ένταση ανάμεσα στον Πρόεδρο και τον Δήμαρχο με τον Πρόεδρο της Δόριζας κ. Λυμπερόπουλο, αλλά δεν δόθηκε συνέχεια.

Κατόπιν, πήρε πάλι το λόγο ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής ο οποίος είπε ότι αυτό που «καίει» είναι ο χώρος. Δεν υπάρχει ΤΕΡΝΑ για το Δήμο Τρίπολης. Εμείς τα σκουπίδια τα έχουμε στους δρόμους, πρέπει να το λύσουμε εμείς το πρόβλημα. Σας δηλώνω ξεκάθαρα ότι λύση θα υπάρξει και θα υπάρξει από το Δήμο εθνοσωτήρες ο Δήμος δεν αναγνωρίζει. Υπάρχουν μόνο συμφέροντα. Ο Άγιος Κωνσταντίνος ήταν μια ατυχή επιλογή. Οι λόγοι είναι ευνόητοι. Το Τουρκοδένδρι το θέλω για χώρο μεταφόρτωσης για τους 4,000 τόνοι. Από τη στιγμή που μεταφέρθηκαν δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης του Τουρκοδενδρίου. Σέβομαι τη δικαστική απόφαση για το Πλάτωμα, επειδή αιωρούνται ανακρίβειες. Δεν δέχονται τα σκουπίδια μας σε Φυλή, Θήβα, Λαμία, Ναύπακτο. Σήμερα, μας ήρθε ένα χαρτί από το Υπουργείο Περιβαλλόντων για πρόστιμο στην Αγία Τριάδα, συνολικά 57.000 ευρώ. ζητήσαμε από το Δασαρχείο, υπόδειξε χώρους, τους τοπογραφήσαμε, τρέχουν οι προθεσμίες για το Μεγαβούνι, όποιος νομίζει μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Εμείς πρέπει να ορίσουμε ένα χώρο προσωρινής αποθήκευσης. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον να αγοράσουν και το κομπόστ και το υπόλειμμα για να γίνει πελλετ και βιοκαύσιμο που σημαίνει ότι ο δήμος θα έχει και έσοδα και από τα ανακυκλούμενα και από αυτά που θα διαχειριζόμαστε εκεί. Αφού σήμερα τελείωσε η διαδικασία της έκτακτης ανάγκης για το επόμενο τρίμηνο και εφόσον έχουμε κάτω από 50 τόνους σκουπίδια τη ημέρα, θα ορίσουμε σε 7-8 μέρες από σήμερα το χώρο που θα προτείνουμε για να αδειοδοτηθεί για προσωρινή διαχείρισης αποθήκευσης.

Ο κ. Ζούζουλας από το Σύλλογο Φιλικών είπε ότι ο Βορίδης εντέλει τους δύο αρμόδιους Υπουργούς να εκδώσουν ΚΥΑ. Ο Δήμος να πιέσει να προχωρήσει η διαδικασία. Μέσα σε 2-3 μέρες οι άλλοι Υπουργοί πρέπει σε 2- 3 μέρες να εκδώσουν την ΚΥΑ, δεν μπορούν να αρνηθούν.
Η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι αύριο θα απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία.

Διαπαραταξιακή επιτροπή που θα συμφωνήσει στο χώρο είπε ο γιατρός και πρώην Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Μανώλης Σκαντζός ο οποίος είπε ότι είναι ντροπή να πηγαίνουν τα σκουπίδια στην Αθήνα.

Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Μεγάλη ένταση υπήρξε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, με αποτέλεσμα να διακοπεί γύρω στις 10.30 το βράδυ, ύστερα από ένα επεισόδιο ανάμεσα στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Τάσο Κακλαμάνο και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλτετσίου, Δημήτρη Μπινιάρη.
Η αντιπαράθεση ανάμεσα τους δύο άνδρες είχε ξεκινήσει από νωρίτερα. Όταν ο Δημήτρης Μπινιάρης αποκάλεσε «φασίστα» τον Κακλαμάνο και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του είπε ότι για να του δώσει το λόγο θα πρέπει πρώτο να ζητήσει συγνώμη.
Κουβέντα στην κουβέντα, η αντιπαράθεση πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις με τον Τάσο Κακλαμάνο να κινείται προς το μέρος του Δημήτρη Μπινιάρη και να του λέει «Θες να με βαρέσεις; Έρχομαι».
Τελικά, δεν δόθηκε συνέχεια ανάμεσα στους δύο άνδρες, με τον Τάσο Κακλαμάνο να γυρίζει στη θέση του λίγο μετά. Όμως, η ένταση επεκτάθηκε σε όλη την αίθουσα με πολίτες να διαπληκτίζονται με συμβούλους της συμπολίτευσης και να διακόπτεται η συνεδρίαση.
Μετά από 15 λεπτά, άρχισε πάλι η συνεδρίαση.
Μετά από ώρα, γύρω στις 11.30, ζήτησε το λόγο ξανά ο κ. Μπινιάρης με τον Τάσο Κακλαμάνο να του ζητάει να πει συγνώμη για να πάρει το λόγο. "Για ποιο λόγο να σας ζητήσω συγνώμη" απάντησε ο Δ. Μπινιάρης.
Μετά από μία παρέμβαση του Δημήτρη Νικολάου, πως ό,τι έγινε, έγινε εν τη ρύμη του λόγου, ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον Δ. Μπινιάρη και ηρέμησαν τα πνεύματα.
«Μην διαλύετε την κτηνοτροφία» είπε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλτετσίου Δημήτρης Μπινιάρης και πρότεινε να γίνει ένα ταξίδι στο εξωτερικό για να δουν όλοι πως λειτουργούν τα εργοστάσια σε ξένες χώρες. Τόνισε ότι η διαχείριση μπορεί να γίνει σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική, για να μην ξοδευτούν τόσα χρήματα για δρόμους και νέα κτήρια.
 
Στο τέλος, τέθηκε σε ψηφοφορία και έγινε δεκτή η πρόταση του Δημήτρη Νικολάου που ζήτησε από την περιφέρεια και την Κυβέρνηση να μην υπογραφεί η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ και η διαχείριση να γίνει από ενιαίο δημόσιο φορέα και χωρίς κανένα ιδιώτη. Ο φορέας θα βρει το χώρο και θα αξιοποιήσει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή και θα σέβεται τους κατοίκους και το περιβάλλον. Τα έσοδα θα διατίθενται για τις λαϊκές ανάγκες.
Επίσης, υπήρξε πρόταση του Νίκου Τσιαμούλου για άμεση σύγκλιση αρχηγών όλων των δημοτικών παρατάξεων για να συμφωνήσουν για συνάντηση με υποψήφιους βουλευτές και την Περιφέρεια για να ξεκινήσει η μεταφορά των απορριμμάτων.
«Από τη στιγμή που ο ίδιος Υπουργός Υγείας μας έστειλε επιστολή ζητών εξουσιοδότηση από το πρωί της Πέμπτης να παρέμβω για να εκδοθεί νέα ΚΥΑ» είπε ο Δήμαρχος.
Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο να κάνει επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία, την Πέμπτη και στη συνέχεια να γίνει την επόμενη Δευτέρα η σύσκεψη με τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων και των υποψηφίων βουλευτών.

5 σχόλια

  • jim
    jim Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 00:44 Σύνδεσμος σχολίου

    Tetioi eimaste kai aksizoymè ola osa pathenoyme. Gia alli mia fora anti enomenoi na broyme mia sosti lisi tsakonomaste brizoyme o enas ton allo kai meta kanoyme toys anoikseroys. Ntropi gia oloys mas...

  • Γεώργος
    Γεώργος Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 23:20 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο Σμυρνιώτης είχε τα σκουπίδια ένα μήνα κάτω και αυτό γιατί έπρεπε να βγάλει ΚΥΑ και έκτακτη ανάγκη. Ο Παυλής τα βρήκε έτοιμα και τα άφησε τρεις μήνες κάτω γιατί ψάχνει δήθεν να βρει δική του λύση , την οποία υποτίθεται την είχε όταν ήταν αντιπολίτευση , αλλά τώρα δυστυχώς τη ξέχασε.

  • Πέτρος
    Πέτρος Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 23:16 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο Κος Τζιούμης μιλάει τη στιγμή που αυτός με το Κοτσάνη έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη. Όταν στην εποχή τους η ευρωπαική ένωση χάριζε χρήματα για ολοκληρωμένη διαχείριση αυτοί κράταγαν ομπρέλα και τα έριχναν στη χωματερή. Τα χρήματα τα πήραν όλα στη βόρεια Ελλάδα και εδώ παραμείναμε με τα προβλήματά μας.

  • Anonymos
    Anonymos Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 22:14 Σύνδεσμος σχολίου

    Σας γλύτωσε και μιλάτε τωρα

  • tripolitsiotis
    tripolitsiotis Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 21:23 Σύνδεσμος σχολίου

    O kyrios tsamoylos kokorevete oti eklise to platoma Kai tote arxisan Ta problimata me Ta skoypidia. Agapite kyrie prota briskoyme lisi diaxirisis Kai meta proxorame se klidimo xomateris.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...