Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο απολογισμός του ταξιδιού του Μουσικού Σχολείου στο Ηνωμένο Βασίλειο (εικόνες)

Ο απολογισμός του ταξιδιού του Μουσικού Σχολείου στο Ηνωμένο Βασίλειο (εικόνες)
Για το πρόγραμμα Erasmus +, η Ελένη Σπυροπούλου προχώρησε σε απολογισμό της συνάντησης εκπαιδευτικών και μαθητών του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης Σχολείου στο Ηνωμένο Βασίλειο.



Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης συμμετείχε από την Κυριακή, 22 Μαρτίου μέχρι και το Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015, σε συνάντηση στην Αγγλία όπου έλαβαν μέρος μαθητές και εκπαιδευτικοί ευρωπαϊκών σχολείων από τις χώρες Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία και Ρουμανία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιείται στο σχολείο μας.

Το πρόγραμμα με τίτλο Erasmus + "Employability: A Challenge for youth - Dreams and Reality" (Απασχόληση : Μία πρόκληση για τη νεολαία - Όνειρα και Πραγματικότητα) με αριθμό έγκρισης 2014-1-ΙΤ02-ΚΑ201-003514_6 χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το χρονικό διάστημα 2014-2016 και στοχεύει στη σκιαγράφηση της σημερινής επαγγελματικής πραγματικότητας αλλά και εκείνης που θα αντιμετωπίσουν οι μαθητές μας στο μέλλον ως Ευρωπαίοι πολίτες. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος οι μαθητές δραστηριοποιούνται σε ομάδες και αυτενεργούν προκειμένου να εμπλακούν στη διαδικασία διερεύνησης των εργασιακών δεδομένων της κάθε χώρας, να εκφράσουν τις επιθυμίες τους, να μελετήσουν, να συγκρίνουν και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των αναζητήσεών τους ώστε να καταλήξουν σε διαπιστώσεις και πορίσματα σχετικά με το θέμα.

Για να επιτευχθεί η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων και διαπιστώσεων είναι αυτονόητο ότι αποστολές μαθητών και καθηγητών ταξιδεύουν στις συνεργαζόμενες χώρες. Η πρώτη επίσκεψη του σχολείου μας στο εξωτερικό έγινε το Νοέμβριο 2014 από αντιπροσωπεία καθηγητών στην Πίζα της Ιταλίας. Η πρώτη συνάντηση με συμμετοχή μαθητών από όλες τις χώρες οργανώθηκε στην πόλη μας από 8 έως 14 Φεβρουαρίου 2015. Το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης υποδέχθηκε τις αποστολές από τις 6 χώρες αποτελούμενες συνολικά από 42 μαθητές και 16 καθηγητές. Ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη συνάντηση ως προς την επίτευξη των εκπαιδευτικών, των πολιτιστικών και των κοινωνικών στόχων.

Η δεύτερη συνάντηση μαθητών και καθηγητών έγινε στην πόλη Wallasey της χερσονήσου του Wirral της Αγγλίας. Η ελληνική αποστολή απαρτιζόταν από τρεις μαθητές και δύο συνοδούς καθηγητές. Κατά τη διάρκεια της διαμονής μας στη Μ.Βρετανία οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του σχολείου «Oldershaw Academy”. Στο σχολείο αυτό οργανώθηκαν δραστηριότητες για τους μαθητές με την επίβλεψη των καθηγητών και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνεδρίαση των εκπαιδευτικών από όλες τις συμμετέχουσες χώρες όπου συζητήθηκαν οι υποχρεώσεις των αποστολών για το διάστημα που ακολουθεί, οι δραστηριότητες και οι εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν ως την επόμενη συνάντηση της Ιταλίας. Ο διευθυντής και οι καθηγητές του σχολείου καθώς και ο δήμαρχος της περιοχής υποδέχθηκαν τις αποστολές δείχνοντας την εκτίμησή τους και τη διάθεση ευγενικής φιλοξενίας.

Αναλυτικότερα, την Κυριακή, 22 Μαρτίου, η ελληνική αποστολή ταξίδεψε από την Τρίπολη στο Λονδίνο και από εκεί στο Wallasey και στο New Brighton μέσω Liverpool. Από τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου, έως την Παρασκευή, 27 Μαρτίου, εφαρμόστηκε το πρόγραμμα δραστηριοτήτων όπως είχε προβλεφθεί από την παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ της χώρας υποδοχής. Αρχικά επισκεφθήκαμε το εκπαιδευτικό κέντρο CPL που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αδειών κατάρτισης στη Μ.Βρετανία. Εκεί αφού μας υποδέχθηκε το προσωπικό της εταιρίας, δύο διευθυντικά στελέχη μας μίλησαν για τους στόχους του CPL και τα μυστικά της επιτυχίας στον επαγγελματικό τομέα. Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες που είχαν ετοιμάσει με θέμα το επάγγελμα των ονείρων τους. Η προσπάθεια των ελλήνων μαθητών, που ανέπτυξαν τα επαγγέλματα του ναυπηγού μηχανολόγου μηχανικού, του μουσικού και του σεφ, επιβραβεύτηκε από την επιτροπή στελεχών του κέντρου που παρακολούθησαν την παρουσίαση.

Τις επόμενες ημέρες μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν σε τεστ προσωπικότητας, παρακολούθησαν μαθήματα Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας και Ιστορίας στις τάξεις των άγγλων μαθητών, έκαναν δημιουργικές κατασκευές με διάφορες τεχνικές, διδάχθηκαν πώς πρέπει να προετοιμάσουν μια συνέντευξη με σκοπό την πρόσληψή τους σε χώρο εργασίας, παρακολούθησαν καλές και κακές συνεντεύξεις, παρατήρησαν και εντόπισαν τα υπέρ και τα κατά αυτών των συνεντεύξεων, και τέλος, έγιναν πρωταγωνιστές και πήραν οι ίδιοι το ρόλο του νέου που ζητά εργασία και καλείται σε συνέντευξη. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έδωσαν συνέντευξη σε ειδικούς, δέχθηκαν ιδιαίτερα ευνοϊκά σχόλια και αξιολογήθηκαν με άριστα για τη συμπεριφορά τους, την κοινωνικότητά τους και την ικανότητα ενεργούς συμμετοχής σε όλες ανεξαιρέτως τις φάσεις του προγράμματος.

Μια άλλη ευχάριστη πτυχή του ταξιδιού ήταν οι επισκέψεις σε πόλεις της περιοχής όπως το ρωμαϊκό Chester με πανεπιστήμιο, μεσαιωνικά τείχη και γραφικές συνοικίες, το Liverpool, πασίγνωστο εμπορικό λιμάνι με ναυτικό μουσείο, πόλη με την ιστορία των Beatles ζωντανή σε κάθε της γωνιά και το New Brighton, μεγάλο παραθεριστικό κέντρο με χιλιόμετρα παραλίας για περίπατο δίπλα στη θάλασσα. Στο Liverpool είχαμε μια ξεχωριστή καλλιτεχνική εμπειρία όταν παρακολουθήσαμε το μιούζικαλ του A.L.Webber “Jesus Christ Superstar” στο αυτοκρατορικό θέατρο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αξία αυτών των συναντήσεων έχει πολλαπλή σημασία. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκπαιδευτικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών, αναπτύσσουν εκπαιδευτικές δεξιότητες, συμβιώνουν με ευρωπαίους συνομηλίκους τους που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα και προσδοκίες, εμπλέκονται στην καθημερινότητα άλλων λαών, αποκτούν εμπειρίες και βιώματα που διευρύνουν τον πνευματικό και τον κοινωνικό τους ορίζοντα.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...