Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Τριπολιτσάς (vd)

Η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Τριπολιτσάς (vd)
Όπως είναι γνωστό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως υπάρχει η Ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η ονομαζόμενη «Παναγία της Τριπολιτσάς».

Την Ιερά αυτή Εικόνα τιμά η Τριπολιτσά λιτανεύοντας την με πολύ ευλάβεια την πρώτη ημέρα τον ιερών παρακλήσεων προς την Θεοτόκο, πέριξ της κεντρικής πλατείας της πόλεως προς ευλογία των κατοίκων και των επισκεπτών .

Στην λιτανευτική πομπή καθώς και στην Παράκληση προεξείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος ο οποίος μίλησε και είπε πως ο Αύγουστος αναμφίβολα είναι ο μήνας ο αφιερωμένος στο πάνσεπτο πρόσωπο της Παναγίας μας, με κεντρικό γεγονός την Κοίμηση της.

Επίσης αναφέρθηκε σε τρεις λόγους προς την Υπεραγία Θεοτόκο όπως περιγράφονται μέσα στα κείμενα της Αγίας Γραφής και κλείνοντας ευχήθηκε σε όλους οι πρεσβείες της να μεσιτεύουν στον Υιό Της και Θεό μας και με το καλό να εορτάσουμε και την ένδοξον Κοιμησίν της.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

Η εικόνα της Παναγίας ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1823 εκείνα τα δύσκολα χρόνια που οι Έλληνες προσπαθούσαν να βρουν και πάλι την ελευθερία τους από τους Τούρκους κατακτητές.

Πρώτος Αγιογράφος ήταν ο Μιχαήλ Κομνενίδος από τον Πόρο, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει αφού πέθανε από κάποια ασθένεια, κατόπιν την εικόνα συνέχισε και τελείωσε ο Αγιογράφος Γεώργιος Αθανασιάδης ο Κυδωνιάτης το 1826.

Η εικόνα αυτή ήταν παραγγελία του Αναστασίου Γκυζάνη Ποριώτου και έμεινε για αρκετά χρόνια στα χέρια της οικογενείας αυτής και κατόπιν παραχωρήθηκε ευγενώς εκ των απογόνων της οικογενείας, στην Ενορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

Η Αγία Εικόνα της Παναγίας έχει σωθεί δύο φορές από φωτιά με θαυματουργό τρόπο, μία φορά όταν την είχε η οικογένεια του κ. Γκυζάνη και μία φορά στην Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου όταν είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά εντός του Ναού το 1995.

Τώρα η εικόνα είναι τοποθετημένη σε ωραίο καλλιμάρμαρο προσκυνητάρι, δωρεά ευλαβών Ενοριτών και κάθε χρόνο την πρώτη Αυγούστου πριν την παράκληση λιτανεύεται στην κεντρική πλατεία της Τριπόλεως παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών της πόλεως.

Χ.Α.Μ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...