Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το ξακουστό πανηγύρι της ΑγιαΣοφιάς στην Κυνουρία (εικόνες - βίντεο)

Το ξακουστό πανηγύρι της ΑγιαΣοφιάς στην Κυνουρία (εικόνες - βίντεο)
Μπορεί το ξακουστό πανηγύρι της ΑγιαΣοφιάς να μην κράτησε τρεις μέρες όπως γίνονταν παλιά, ωστόσο όμως η εορτή τελέστηκε με την πρέπουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, όπως αρμόζει και επιβάλλεται άλλωστε για την Προστάτιδα του χωριού μας, μέσα από τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία, που έγιναν αντιστοίχως, την παραμονή και ανήμερα της εορτής (16 και 17 Σεπτέμβρη), πρωτοστατούντων των Πανοσιολογιότατων κ.κ.  Βενέδικτου  και Δαμασκηνού.
Πλήθος προσκυνητών και Ιερέων κατέκλυσε το χωριό και τον ενοριακό μας ναό, για να τιμήσει τη μνήμη της Αγίας Σοφίας, μετά των τριών θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, οι οποίες μαρτύρησαν στη Ρώμη το έτος 117 μ.Χ. επί αυτοκρατορίας Αδριανού.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, το όλο θέαμα ήταν όντως μαγευτικό. Δεκάδες παρέες γέμισαν τα τραπεζοκαθίσματα κάτω από τα πεύκα, σε ένα φωταγωγημένο πεντακάθαρο περιβάλλον, γύρω από τον Ιερό Ναό. Όλοι απόλαυσαν τα νόστιμα ψητά, που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, συνοδεία παραδοσιακής δημοτικής και λαϊκής μουσικής, η οποία, μαζί με το χορό,  κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες.
Και είναι απορίας άξιο, πως ένα τόσο μικρό χωριό, συγκεντρώνει τόσους πολλούς προσκυνητές, δυσανάλογους για τον πληθυσμό του. Η απάντηση είναι ο παραδοσιακός τρόπος που γίνεται το πανηγύρι, αλλά και η αγάπη που τρέφουν οι επισκέπτες για τον τόπο μας, η οποία διατηρείται και γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο, εξαιτίας της έντονης δραστηριότητας που επιδεικνύει το Ε.Σ. για τη πρόοδο του τόπου μας, την οποία (δραστηριότητα) αντιλαμβάνονται ποικιλοτρόπως οι προσκυνητές και συνδράμουν με την παρουσία τους για τον ίδιο σκοπό. Βλέπουν με λίγα λόγια ότι, ……..η δεκάρα τους, πιάνει τόπο ….!!!
Το πανηγύρι της ΑγιαΣοφιάς, είναι σημείο αναφοράς για τον τόπο μας. Κρατάει την ιστορία και  παράδοση, θυμίζοντας τον παλιό καλό καιρό που το χωριό έσφυζε από ζωή. Και αξίζει έπαινος στους ανθρώπους του εκάστοτε Εκκλησιαστικού Συμβουλίου (τώρα: Βαγγέλης, Χρήστος, Δημήτρης, Ιωάννα), πρωτοστατούντος του Ιερέα μας παπαΚώστα Λαμπίρη, οι οποίοι έχοντας απόλυτη κατανόηση και ευθύνη του σκοπού τους, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να το διατηρήσουν και μάλιστα τα τελευταία χρόνια το «αναβιώνουν» στο χώρο της Εκκλησίας, όπως γίνονταν παλιά.
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ευχαριστεί όλους τους προσκυνητές, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους το χωριό μας, την ημέρα της εορτής.
Επίσης ευχαριστεί όλους τους συντοπίτες μας, απόδημους και άλλους που με κάθε τρόπο συνέδραμαν προσφάτως και συνδράμουν με κάθε τρόπο στη Ενορία μας (Δωρητές, Εργολάβους, Δώρα λαχειοφόρου, Επιχειρηματίες, εργάτες καθαριότητας κ.α.)
Είθε η Αγία Σοφία μετά των τριών θυγατέρων της να πρεσβεύει, υπέρ υγείας όλων.
Χρόνια Πολλά
1 Εκκλησία2 Εκκλησία3 Εκκλησία4 Εκκλησία5 ανάπαυλα6 Ιερείς7 Επίτροπος8 Απόλυση10 Ιερείς απόλυση12 Απ΄΄ολυση Εσπερινού13 στη σειρά14 άποψη15 παιδιά στα κρέατα16 αναμονή για μεζέ17 ευχαριστίες18 κάτω από τα πεύκα19 κάτω από τα πεύκα20 κάτω από τα πεύκα21 εικόνα22 χορός23 χορός24 αρτοκλασία27 Ψαλτάδες.26 απόλυση2 Εκκλησία


http://agiasofiablog.gr/ 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...