Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Κυνουρίας Γη»: «Ο Μαντάς μας απέκλεισε από σημαντικά συμβούλια και Επιτροπές του Δήμου»

«Κυνουρίας Γη»: «Ο Μαντάς μας απέκλεισε από σημαντικά συμβούλια και Επιτροπές του Δήμου»
Αυτόνομη Δημοτική Παρέμβαση Πολιτών Βόρειας Κυνουρίας «Κυνουρίας γη», σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12-9-2014 η 2η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας της δημοτικής περιόδου 2014-2019.
Τα κύρια θέματα της συνεδρίασης αφορούσαν στον ορισμό Διοικητικών Συμβουλίων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, καθώς και στη συγκρότηση Επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δυστυχώς η νέα Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος κ. Μαντάς μας εξέπληξαν αρνητικά, ξεπερνώντας   σε αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική αντίληψη και πρακτική ακόμη και τη δημοτική περίοδο του κ. Σκαντζού, «αποκλείοντας» τους Δημοτικούς Συμβούλους της «Κυνουρίας γη» από τα σημαντικότερα Διοικητικά Συμβούλια και Επιτροπές, σε αρκετές δε περιπτώσεις κατά παράβαση ακόμα και της κείμενης νομοθεσίας .
Συγκεκριμένα η «Κυνουρίας γη» δε συμμετέχει, αν και διεκδικούσε και επιθυμούσε τη συμμετοχή της:
1.      Από τις Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου : α) Τουριστικής Ανάπτυξης, β) Αθλητισμού και γ) Πολιτισμού, κατά παράβαση του άρθρου 70 του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης). Ειδικότερα το προαναφερθέν άρθρο ορίζει ότι: «Στις επιτροπές προεδρεύει δημοτικός σύμβουλος που ορίζεται με την απόφαση της συγκρότησης. Σε αυτές μετέχουν σύμβουλοι που προτείνονται από όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, υπάλληλοι της αρμόδιας διεύθυνσης του δήμου, καθώς και ιδιώτες εμπειρογνώμονες στα θέματα της επιτροπής και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της περιοχής». Αξίζει να επισημανθεί ότι την περίοδο 2011-2014 η Δημοτική Αρχή του κ. Σκαντζού είχε σεβαστεί τις επιταγές τις νομοθεσίας στη συγκρότηση αυτών των Επιτροπών (ανεξαρτήτως του αν αυτές υποβαθμίστηκαν και ουσιαστικά δε λειτούργησαν).
2.      Από τα Διοικητικά Συμβούλιά των Δημοτικών Επιχειρήσεων: α) Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και β) Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση (ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Β.Κ), κατά παράβαση των κανόνων περί δημοκρατικής και με διαφάνεια λειτουργίας των φορέων αυτών.
3.      Από τα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του Δήμου: α) Σχολική Επιτροπή Α/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και β) Σχολική Επιτροπή Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, αναιρώντας τη φιλοσοφία του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο τις είχε συγκροτήσει, ορίζοντας και έναν δημότη προτεινόμενο από την Ελάσσονα μειοψηφία (Απόφαση Δ.Σ. 232/2011, ΑΔΑ: 4Α8ΨΩ9Ψ-ΚΡΑ)
Επίσης όλοι οι δημότες που συμμετέχουν στα παραπάνω όργανα αποτελούν επιλογές αποκλειστικά της Δημοτικής Αρχής, χωρίς τη συναίνεση και τη συνεργασία των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων.
Προφανώς η «Κυνουρίας γη» καταψήφισε τις συνθέσεις όλων των παραπάνω Διοικητικών Συμβουλίων, καταγγέλλοντας την αντιδημοκρατική διαδικασία και την μη αντιπροσωπευτική συγκρότησής τους.
Οι λόγοι αποκλεισμού των Δημοτικών Συμβούλων της «Κυνουρίας γη» από την Δημοτική Αρχή είναι προφανείς. Αφενός δεν επιθυμεί τον ανεξάρτητο και τεκμηριωμένο αυτοδιοικητικό λόγο και αφετέρου δεν επιθυμεί τον άμεσο έλεγχο σε πράξεις των οργάνων διοίκησης των δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων του Δήμου μας.
Οι πρακτικές αυτές καταδεικνύουν ότι οι βαρυσήμαντες δηλώσεις: «Δήμαρχος όλων των Δημοτών», «Πρόεδρος όλου του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι της πλειοψηφίας», «συνεργασία και συναίνεση με όλες τις δημοτικές παρατάξεις» κ.λπ., αποτελούν μεγαλοστομίες και όχι πραγματικότητα. Καταδεικνύουν επίσης ότι οι αντιδημοκρατικές πρακτικές της προηγούμενης δημοτικής περιόδου δυστυχώς συνεχίζονται.
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δημοκρατικό ήθος και ο πολιτικός πολιτισμός χαρακτηρίζονται από τους τρόπους που οι πλειοψηφίες αντιμετωπίζουν τις μειοψηφίες.
Η «Κυνουρίας γη» πιστή στις αρχές και στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, θα αγωνιστεί για τη δημοκρατική λειτουργία των συλλογικών οργάνων του Δήμου, αρθρώνοντας εποικοδομητικό λόγο, καταθέτοντας προτάσεις, επιδιώκοντας την αποτελεσματικότητα, το συμφέρον των πολιτών και την ανάπτυξη του Δήμου.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...