Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Δεματοποιητής σε οικόπεδο που εφάπτεται στον ποταμό Τάνο στερείται κάθε λογικής»

«Δεματοποιητής σε οικόπεδο που εφάπτεται στον ποταμό Τάνο στερείται κάθε λογικής»
Η Αυτόνομη Δημοτική Παρέμβαση Πολιτών Βόρειας Κυνουρίας «Κυνουρίας γη» σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 30-9-14 και την Παρασκευή 3-10-14 η 3η και η 4η αντίστοιχα συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας της δημοτικής περιόδου 2014-2019.
Πολλά και σημαντικά τα θέματα των δύο αυτών συνεδριάσεων στις οποίες  οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι της «Κυνουρίας γη» με τεκμηριωμένες προτάσεις και αυτοδιοικητικό λόγο προσπάθησαν αφενός να αναδείξουν προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και αφετέρου να πάρουν θέση στις εισηγήσεις-προτάσεις της Δημοτικής Αρχής.
 
Στη συνεδρίαση της Τρίτης 30-9-14:
Στο θέμα της εγκρίσεως του πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Πραγματογνωμοσύνη – Μελέτη Αποκατάστασης Ζημιών στην περιοχή ακρομωλίου του προσήνεμου μώλου του Λιμένα Παραλίου Άστρους» και της ένστασης του αναδόχου του έργου κατά του πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής,  το οποίο συζητήθηκε για πολλοστή φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο,  προτείναμε:
a.                   την έγκριση του πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου,
b.                  την απόρριψη της υποβληθείσας ένστασης του αναδόχου του έργου κατά του πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής.
c.                   την ανάκληση της 2ης παραγράφου της υπαριθμό 52/18-3-14 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου αναφέρεται σε καταλογισμό ευθυνών σε υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας σε περίπτωση δικαστικής εμπλοκής με τον ανάδοχο του έργου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ανάδοχος του έργου απαιτεί να του αναγνωριστούν αφανείς εργασίες (τις οποίες η Τεχνική Υπηρεσία δεν παραλαμβάνει) συνολικού κόστους περίπου 60.000,00 €.
 
Στο θέμα της έγκρισης μίσθωσης κτιρίου για την στέγαση των υπηρεσιών του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας,  η πρόταση της Δημοτικής Αρχής ήταν  η μεταστέγαση της Πολεοδομίας στον 1ο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η  ενοικίαση κτιρίου για την εγκατάσταση της γραμματείας του Δημοτικού Συμβουλίου και η αξιοποίηση του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα η Πολεοδομία για την μεταφορά-εγκατάσταση του παλαιού αρχείου του Δήμου.
Την πρόταση αυτή της Δημοτικής αρχής  την καταψηφίσαμε γιατί διαφωνήσαμε όχι ως προς την αναγκαιότητα της μεταστέγασης της Πολεοδομίας όσο γιατί:
a.                   Ο χώρος είναι ακατάλληλος για στέγαση υπηρεσίας που έχει άμεση σχέση με τους πολίτες, αφού είναι αδύνατο να προσεγγιστεί από Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, Άτομα με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένους.
b.                  Έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των Δημοτικών υπαλλήλων και η γραμματεία  του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί κάλλιστα να στεγαστεί σε έναν από τα υπάρχοντα κτίρια του Δήμου, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του.
c.                   Η στέγαση του παλαιού αρχείου του Δήμου μπορεί κάλλιστα να γίνει σε ένα από τα υπάρχοντα ανενεργά κτίρια του Δήμου π.χ. πρώην Δημοτικό Σχολείο Κορακοβουνίου, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό κόστος του Δήμου. 
Στο θέμα της έγκρισης του απολογισμού του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί» εγκρίναμε τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού και τα λειτουργικά έξοδα και καταψηφίσαμε τις αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος), γιατί πιστεύουμε  ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ειδικά στα Νομικά Πρόσωπα, μπορούν και πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί,  και ο ρόλος τους είναι θεσμικός.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής 3-10-14:
Στο θέμα της απ’ ευθείας αγοράς ακινήτων για την δημιουργία χώρου στάθμευσης στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Πέτρου, συμφωνήσαμε με την αναγκαιότητα του έργου αφού είναι ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο,  αλλά  εκφράσαμε τις επιφυλάξεις  μας αφενός σχετικά με το υψηλό κόστος αγοράς, ανέρχεται στο ποσό των 116.000 € για οικόπεδο 1.160 τ.μ. και αφετέρου για την πιθανή μελλοντική άνοδο των αντικειμενικών αξιών γης του Αγίου Πέτρου, κατά τη σύνταξη συμβολαίων.
Στο θέμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αγοράς οικοπέδων, για την εγκατάσταση δεματοποιητή απορριμμάτων, στη περιοχή του Τάνου της Δημοτικής Κοινότητα Άστρους, διαφωνήσαμε και καταψηφίσαμε την πρόταση του εισηγητή γιατί:
·                     Δεματοποιητής σημαίνει μη διαχείριση, σημαίνει μια χωματερή που θα αποτελείται από πακεταρισμένα σκουπίδια.
·                     Δεματοποιεί σύμμεικτα τα σκουπίδια δηλαδή όλα ανακατεμένα. Τα ανακυκλώσιμα (χαρτί, πλαστικό κλπ) μαζί με τα οργανικά (αποφάγια, χόρτα κλπ), μαζί με τα αδρανή, μαζί με σάπια κρέατα, βιομηχανικά απόβλητα, νοσοκομειακά, κλινικά και μικροβιολογικά απόβλητα, σκοτωμένα ζώα κλπ.
·                     Σύμφωνα με τους επιστήμονες η δεματοποίηση συμμείκτων σκουπιδιών αποτελεί «φτιασίδωμα» της μεθόδου ΧΑΔΑ, που πλασάρεται ευκολότερα στους αδαείς, ως λιγότερο ενοχλητική εμφανισιακά, ενώ είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνη και καταστρεπτική για το περιβάλλον.
·                                  η εγκατάσταση δεματοποιητών στην Πελοπόννησο είχε τραγικές συνέπειες όπως στην περιοχή Ερμιονίδας και της Πύλου, που έχουν εξελιχθεί σε έναν απέραντο  και ιδιαίτερα επικίνδυνο ΧΑΔΑ με τις συνεχείς εκρήξεις των δεμάτων και τις πυρκαγιές.
·                                 Η εγκατάσταση δεματοποιητή σε οικόπεδο που εφάπτεται στον ΤΑΝΟ στερείται κάθε περιβαλλοντικής ευαισθησίας και λογικής γιατί:
o   Ο Τάνος πρέπει να προσεχθεί ως κόρη οφθαλμού γιατί είναι ήδη πάρα πολύ επιβαρυμένος και δεν αντέχει άλλο.
o   Πρέπει να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες που επηρεάζουν την ισορροπία του.
o    Έχει εξαντλήσει τη φέρουσα ικανότητά του και δεν αντέχει άλλα σκουπίδια και άλλες αμμοληψίες.
o   Γιατί αν ξεσπάσει, το ξέσπασμά του θα είναι βίαιο και αλλοίμονο σε ό,τι και σε αυτούς που θα βρεθούν στο διάβα του.
Αντιπροτείναμε την ολοκληρωμένη εναλλακτική διαχείριση σκουπιδιών που περιλαμβάνει:
o    Εκπόνηση και εφαρμογή διαχειριστικού σχεδίου εναλλακτικής διαχείρισης
o   Διαλογή των απορριμμάτων στη πηγή και Ανακύκλωση.
o   Διαλογή στην Πηγή – Λιπασματοποίηση/ Κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος.
o   Το υπολείμματα να καταλήγουν σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων ΧΥΤΥ .
o   Εξεύρεση και δημιουργία χώρου για την εναπόθεση των αδρανών υλικών.
Επίσης  στη συνεδρίαση της Παρασκευής 3-10-14, Προ Ημερήσιας Διάταξης,  ζητήσαμε:
·         την πραγματοποίηση άμεσα ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα: «Φιλική προς το Περιβάλλον διαχείριση των Στερών Απορριμμάτων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας». Η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ζαφείρη, να παρευρίσκονται με δικαίωμα λόγου ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες.
·         από την εντεταλμένη–αρμόδια Δημοτική Σύμβουλο σε θέματα διαχείρισης κοιμητηρίων να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα κοιμητήρια του Δήμου των ΑΜΕΑ και των ηλικιωμένων.
Άστρος 7-10-2014».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...