Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι τροφές που θα σας προστατεύσουν από το ηλιακό έγκαυμα

Οι τροφές που θα σας προστατεύσουν από το ηλιακό έγκαυμα
Το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την καθημερινή μας προστασία από την επικίνδυνη ακτινοβολία του ήλιου, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Όπως αναφέρει το onmed.gr, υπάρχουν ορισμένες τροφές που συνδράμουν στην προστασία μας από τον ήλιο και περιέχουν συστατικά τα οποία μας προστατεύουν από το να "καούμε" όταν κάνουμε λίγο παραπάνω ηλιοθεραπεία.

Έρευνα από τον πανευρωπαϊκό φορέα European Food Information Council έδειξε ότι συγκεκριμένοι τύποι τροφών και αντιοξειδωτικών μπορούν να μειώσουν το έγκαυμα στην επιδερμίδα μας από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Η β-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε φυλλώδη λαχανικά, καρότα, κόκκινες πιπεριές και κίτρινα φρούτα, όπως το μάνγκο, τα πεπόνια και τα βερίκοκα, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική προς αυτόν το σκοπό.

Μελέτες δείχνουν ότι το β-καροτένιο λειτουργεί καλύτερα όταν ένα άτομο καταναλώνει τουλάχιστον πέντε μερίδες τροφών που περιέχουν το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό κάθε μέρα για μια περίοδο τουλάχιστον 10 εβδομάδων.

Επίσης, έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξε ότι οι τομάτες και συγκεκριμένα το λυκοπένιο που περιέχουν -μια χρωστική ουσία που τους δίνει το κόκκινο χρώμα τους- μπορεί επίσης να προστατεύσει το δέρμα από το ηλιακό έγκαυμα. Όπως και η βήτα-καροτίνη, η επίδραση του λυκοπενίου είναι πιο αποτελεσματική μετά από καθημερινή λήψη για περίπου τρεις μήνες.

Έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο έδειξε ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει σε μεγάλη συγκέντρωση το πράσινο τσάι, είναι ένα ακόμα ικανό προστατευτικό για την επιδερμίδα μας από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Σε αυτή την περίπτωση, οι πολυφαινόλες μπορούν είτε να καταναλωθούν μέσω του τσαγιού και να φτάσουν στην επιδερμίδα μέσω του αίματος, είτε να απορροφηθούν από το δέρμα μέσω επαλείψεων με πράσινο τσάι κατευθείαν στην επιδερμίδα.

Παρά το γεγονός ότι οι προστατευτικές ιδιότητες αυτών των τροφών απέναντι στο ηλιακό έγκαυμα δεν είναι αρκετά ισχυρές για να αντικαταστήσουν τα αντηλιακά προϊόντα, ο συνδυασμός αυτών των θρεπτικών συστατικών, με την καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού, θα σας βοηθήσει να έχετε την καλύτερη δυνατή προστασία από τον ήλιο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...