Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Υπό διάλυση το Ψυχιατρείο Τρίπολης – Εξοντώνονται οι εργαζόμενοι, στοιβάζονται οι ασθενείς!

Υπό διάλυση το Ψυχιατρείο Τρίπολης – Εξοντώνονται οι εργαζόμενοι, στοιβάζονται οι ασθενείς!
O Σύλλογος Προσωπικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης προχώρησε σε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης στο όνομα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης με άλλοθι το Μετασχηματισμό, κατέστη θύμα της Συνένωσης με το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης».


Για να προσθέσει: «Εργαζόμενοι και Ψυχικά ασθενείς σύρονται πίσω από την ολοκλήρωση του σύγχρονου Ψυχιατρικού Τομέα το 2016, των 35 κλινών και με το κόστος να φτάνει τα 10.000.000 ευρώ (το 2012 το Ψ.Ν.Τ. είχε ενεργείς κλίνες 110).

Με πλήθος παρατυπιών, κακών συνθηκών νοσηλείας που παραπέμπουν στις μαύρες σελίδες της Ψυχικής Υγείας στη Ελλάδα και την αδιαφορία των αρμοδίων μέχρι σήμερα το 2014, να και ο Σύλλογος Προσωπικού του ΨΝΤ έχει ενημερώσει και κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από πέρσι το καλοκαίρι σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Διοίκηση, 6η ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας, ΕΚΕΠΥ και Εισαγγελία Τρίπολης)

Η αρχή της υποβάθμισης-διάλυσης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης, ξεκίνησε από το Μάρτιο του 2012 με την συνένωση με το ΓΠΝΤ, με την σταδιακή μεταφορά υπηρεσιών του πρωτοκόλλου, του γρ. προμηθειών, του λογιστηρίου του γραφείου τροφής και του φαρμακείου.

Με την ταυτόχρονη μεταφορά διοικητικών υπαλλήλων στο Γενικό Νοσοκομείο, αλλά και Νοσηλευτικού προσωπικού με την σύμφωνη γνώμη της Τομεάρχου Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και Διοίκησης, σε αντίθεση με τα οριζόμενα από το νόμο 4052/2012.

Ακολούθως λόγω της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών απαξιώθηκε η λειτουργία των κλινικών Ηραία και Πελασγία συνολικής δύναμης 54 κρεβατιών, ως τμήματα ενδιάμεσης νοσηλείας που τελικά μετατράπηκαν σε τμήματα σε 20 συνολικά νεοχρονίων ασθενών. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να επιφορτισθούν τα δυο τμήματα εισαγωγών με όλα τα περιστατικά (εκούσιες και ακούσιες εισαγωγές) ακόμα και σε επικουρικές κλίνες (ράντζα), παρόλο που έμεναν κενές οι κλίνες ενδιάμεσης νοσηλείας. Εδώ πρέπει να τονίσουμε την ολιγωρία του Υπουργείου Υγείας που αν και ήταν ενημερωμένο από πέρσι το καλοκαίρι δεν προχώρησε σε κανένα διορισμό, είτε ειδικευμένου, είτε επικουρικού ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι 3 ειδικευμένοι ιατροί να λειτουργούν μόνο τα δυο τμήματα εισαγωγών.

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό με την πρόωρη συνταξιοδότηση πάρα πολλών συναδέλφων. Αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι υπόλοιποι για την σωστή επάνδρωση των κλινικών, των ξενώνων και των οικοτροφείων. Συχνό είναι το φαινόμενο στους ξενώνες να μπαίνει ένας μόνο βάρδια με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Ειδικότερα τώρα το καλοκαίρι για να πάρει το προσωπικό λίγες ημέρες από την κανονική του άδεια αναγκάζει τους υπόλοιπους να δουλεύουν πολλές εβδομάδες χωρίς ρεπό και τη στοιχειώδη από το νόμο 88/1999 ξεκούραση. Έτσι συνολικά οφείλονται περίπου 8000 ρεπό στους εργαζόμενους του Ψυχιατρείου.

Παρά τα τόσα οφειλόμενα ρεπό λήφθηκε από την Νοσηλευτική Υπηρεσία μια (αντίθετη σύμφωνα με τον υπαλληλικό κώδικα) απόφαση να δοθούν έως 10 ημέρες άδεια στο προσωπικό και έως τρία ρεπό την εβδομάδα, ενώ ο μέσος όρος των οφειλόμενων ανά υπάλληλο είναι πάνω από 100 ρεπό τα οποία και κινδυνεύουν να χαθούν.

Με την απόφαση του Υπουργείου να βγάλει σε διαθεσιμότητα τους οδηγούς και να τους εντάξει στο ΕΚΑΒ, άφησε ακάλυπτο τον Ψυχιατρικό Τομέα που είναι εκτός πόλης 6 χιλιόμετρα δημιουργώντας άμεση δυσλειτουργία στην μεταφορά ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο, στη μεταφορά προσωπικού στην εργασία τους, τη μεταφορά φαγητού σε ξενώνες και οικοτροφεία της πόλης, στην παραλαβή φαρμάκων από το φαρμακείο.

Τελευταία έγινε περικοπή στο πόσο των δεδουλευμένων υπερωριών του προσωπικού- που η υπηρεσία το αναγκάζει να δουλεύει με αυτούς τους ρυθμούς- με πρόσχημα το πλαφόν που ορίζει το Υπουργείο. Για παράδειγμα δεν πληρώθηκαν οι υπερωρίες του Μαρτίου του 2013 αν και υπήρχαν τα εντάλματα, τα κονδύλια και έγινε περικοπή στις ώρες του Μαρτίου του 2014 κατά 14%, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό πληρώνει ταξί (λόγω έλλειψης οποιουδήποτε άλλου μέσου) για να προσέλθει έγκαιρα στην εργασία του.

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο συρρικνώνεται και απαξιώνεται με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα την εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων και την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών της 6ης ΥΠΕ που δεν εξυπηρετούνται πλέον. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ψυχικά ασθενούς που μαζί με το πλήρωμα του περιπολικού διένυσαν 450 χιλιόμετρα μέχρι να βρεθεί κενό κρεβάτι για την εισαγωγή του.

Η τεραστία κόπωση του προσωπικού, η στοίβαξη ασθενών στα τμήματα εισαγωγών και η έλλειψη υποστήριξης από τους αρμόδιους φορείς δημιουργεί εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Η αυταπάρνηση του προσωπικού και η τύχη έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα να μην έχουμε ξανάθρηνήσει θύματα.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου στο όνομα μιας αμφίβολης μελλοντικής Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, διότι έχουν εγκαταλείψει την Ψυχική Υγεία, απαξιώνοντας καθημερινά τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τον ψυχικά ασθενή.

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Μαρινάκου Ευαγγελία
Ο Αντιπρόεδρος Παπακώστας Χρήστος»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...