Menu
RSS
Τρίτη, 16/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο Θαυμαστός Αυτιστικός Κόσμος – Ιστορίες που θα σας εμπνεύσουν

Ο Θαυμαστός Αυτιστικός Κόσμος – Ιστορίες που θα σας εμπνεύσουν
Ο Αυτισμός αποτελεί ένα θέμα ταμπού, μια «ασθένεια» που έχουμε μάθει να φοβόμαστε και που δεν θα θέλαμε να συμβεί σε εμάς. Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα και να αναδείξουμε όλες τις πλευρές μιας κατάστασης που δεν εμπεριέχει μόνο αρνητικά στοιχεία.


Ο αυτισμός αποτελεί μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τις πληροφορίες, εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και αισθάνονται με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία και την συμπεριφορά. Οι διαταραχές που σχετίζονται με τον αυτισμό ανήκουν σε ένα μεγάλο φάσμα και εκδηλώνονται με διάφορες μορφές σε διαφορετικά άτομα (φάσμα αυτισμού).

 Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη των 375.000.000 κατοίκων πάνω από 1.000.000 περίπου εντάσσεται κάπου στο φάσμα του αυτισμού και στην Ελλάδα ένας στους 166  Έλληνες υποφέρει από αυτισμό.

Τα άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν δυσκολίες στην εκμάθηση της γλώσσας και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Κατά πολλούς όμως ο αυτισμός είναι μια παραλλαγή της ανθρώπινης σκέψης, εξίσου σεβαστή και εποικοδομητική όπως και η σκέψη των “φυσιολογικών”. Πολύ συχνά αποκτούν ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον για μια δραστηριότητα στην οποία να έχουν γίνει «ειδικοί» και καταφέρνουν  όχι μόνο να λειτουργήσουν μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και να διαπρέψουν.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η  Τεμπλ Γκράντιν, μια γυναίκα που κατάφερε να ανοίξει το παράθυρο για πολλούς και να μας βάλει μέσα στο μυαλό των αυτιστικών ανθρώπων (στο μυαλό της). Η αξιοθαύμαστη κα. Γκράντιν είναι κάτοχος ενός διδακτορικού στη ζωολογία, διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, διευθύνει τη δική της επιχείρηση, έχει γράψει αρκετά βιβλία και δίνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο για τον αυτισμό και τη συμπεριφορά των ζώων. Μπορείτε να παρακολουθήσετε και την ομιλία της Γκράντιν στο TED: «The World needs all kind of minds».

Επιπρόσθετες τέτοιες δυνατότητες ανακάλυψε και ο Θόρκιλ Ζόνε, ειδικός στην πληροφορική, ο οποίος μετά την διάγνωση του γιου του, εγκατέλειψε την δουλειά του και ξεκίνησε την εταιρεία Ίδρυμα Ανθρώπων Ειδικών Αναγκών – μια οργάνωση «κοινωνικής καινοτομίας» που φιλοδοξεί να αλλάξει τη νοοτροπία και να μετατρέψει τον αυτισμό σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Απασχολεί μόνο αυτιστικούς ανθρώπους διότι έχουν 10 φορές χαμηλότερο ποσοστό σφάλματος στη χρήση του λογισμικού και φάνηκε πως κάθε 1 ευρώ επένδυσης στην επιχείρηση δίνει απόδοση 6 ευρώ σε εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο σχετικό δημοσίευμα του «Guardian». Σήμερα, αυτή η εταιρεία είναι μια από τις πιο επιτυχημένες «κοινωνικές επιχειρήσεις», υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι επεκτάθηκε σε οχτώ χώρες (Νορβηγία, Ισπανία, Ιρλανδία κ.α.).

Τέτοια παραδείγματα επιμένουν να μας δείχνουν πως τα άτομα αυτά δεν είναι απροσάρμοστα, χρειάζονται απλώς διαφορετικό χειρισμό και αντιμετώπιση και κυρίως μια ευκαιρία να αναπτύξουν τις μοναδικές δεξιότητες τους. Ένα 11 χρόνο αγόρι με αυτισμό από την Ισλανδία, o Brynjar Karl, μας το υπενθυμίζει με έναν όμορφο τρόπο. Μέσω βίντεο, στέλνει μία επιστολή στη LEGO και ζητά να τον βοηθήσει να εκπληρώσει δύο από τα όνειρά του. Να επισκεφθεί τη Legoland στη Δανία και να χτίσει ένα μοντέλο του Τιτανικού με τα διάσημα τουβλάκια. "Είναι κάπως δύσκολο να είσαι αυτιστικός. Μαθαίνω κάθε μέρα πώς να συμπεριφέρομαι σαν τα κανονικά παιδιά. Ό,τι κι αν σημαίνει το κανονικά", λέει στο βίντεο ο μικρός. Brynjar, όλοι είμαστε "κανονικοί".

Η συχνότητα της ιδιοφυΐας στον αυτισμό -γύρω στο 10%- είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι στο σύνολο του γενικού πληθυσμού! Για να ανακαλύψουν όμως οι ιδιαίτεροι αυτοί άνθρωποι τα ταλέντα τους και τις δεξιότητες τους χρειάζεται πρώτα να ενημερωθούμε,  να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό και το στίγμα που συνοδεύει την ασθένεια και η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία. Εξάλλου οι ομοιότητες μας, μας φέρνουν πιο κοντά, αλλά είναι οι διαφορές μας που μας κάνουν υπέροχους και αναντικατάστατους.

Έρευνες έχουν δείξει πως όλα τα αυτιστικά παιδιά ανεξαιρέτως ωφελούνται από τα ειδικά θεραπευτικά προγράμματα και το κάθε ένα, ανάλογα με το Νευρολογικό του δυναμικό και την ποιότητα και επάρκεια των θεραπευτικών υπηρεσιών,  εμφανίζει το δικό του ποσοστό βελτίωσης.  Μια τέτοια μέθοδος με εντυπωσιακά αποτελέσματα εφαρμογής είναι και η Νευροανάδραση. Το ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ είναι το πρώτο Κέντρο Αποκατάστασης στην Ελλάδα που έχει εντάξει την μέθοδο της Νευροανάδρασης στις υπηρεσίες του. Για περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή της μεθόδου στον αυτισμό, πατήστε στον σύνδεσμο που ακολουθεί ή επικοινωνήστε μαζί μας. 

http://palladion-rehab.gr/autismos

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...