Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Στην .... «εντατική» μπαίνει η νευροχειρουργική κλινική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου!

Στην .... «εντατική» μπαίνει η νευροχειρουργική κλινική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου!
Επισπεύδονται οι διαδικασίες πρόσληψης του επικουρικού προσωπικού στις δομές Υγείας και κυρίως στα νοσοκομεία, ενώ επεκτείνεται από ένα χρόνο σε δύο η θητεία, όχι μόνο των επικουρικών γιατρών, αλλά ολόκληρου του επικουρικού προσωπικού.
Αυτό δήλωσαν κύκλοι του υπουργείου Υγείας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγώντας ότι εντός των ημερών θα κατατεθεί τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Την απάντηση έδωσε το υπουργείο Υγείας σε μεγάλη έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οποία καταγράφει τις σοβαρές ελλείψεις και τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου. Ακολουθεί το β΄μέρος της έρευνας του Δημήτρη Μανιατάκου για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου:

Στην «εντατική» φαίνεται ότι μπαίνει η νευροχειρουργική κλινική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, που εξυπηρετεί ολόκληρη την Πελοπόννησο, αφού πλέον αντιμετωπίζει μόνον τα έκτακτα περιστατικά. Με ανάλογα προβλήματα απειλείται και η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου. Τεράστιες ελλείψεις γιατρών διαπιστώνονται  και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου οι εφημερίες κάποιες μέρες το μήνα είναι ανέφικτες σε ζωτικά τμήματα του νοσοκομείου, καθώς από τις 120 θέσεις ιατρών μόνο οι 71 είναι καλυμμένες. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε και πάλι στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ρωτήσει πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Κύκλοι του υπουργείου απάντησαν στην έρευνα ότι «σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα κατατεθεί εντός των ημερών, θα συμπεριλαμβάνεται τροπολογία του υπουργείου Υγείας, με την οποία θα ορίζεται η παράταση της θητείας, όχι μόνο των επικουρικών γιατρών, αλλά του συνόλου του επικουρικού προσωπικού από ένα χρόνο - που ισχύει σήμερα - σε δύο χρόνια. Στην ίδια τροπολογία θα ρυθμίζεται και η αλλαγή του τρόπου πρόσληψης του επικουρικού προσωπικού με επίσπευση των διαδικασιών".

Στην εντατική η νευροχειρουργική κλινική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης

Μόνο έκτακτα περιστατικά θα χειρουργούνται πλέον στη νευροχειρουργική κλινική του Παναρκαδικού νοσοκομείου Τρίπολης, αφού τα χρήματα πού προορίζονταν για την κλινική εξαντλήθηκαν, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της νευροχειρουργικής Φίλιππος Βαρότσης, συμπληρώνοντας ότι «θα αρχίσουν οι διακομιδές στην Αθήνα». Στο έγγραφο του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου προς την νευροχειρουργική κλινική αναφέρεται ότι «από τούδε και στο εξής, πλην επειγόντων περιστατικών από τα οποία κινδυνεύει η ζωή και η υγεία των ασθενών, θα υπάρχει προέγκριση από την διοίκηση του Νοσοκομείου, για οποιαδήποτε οικονομική δαπάνη του τμήματός σας».  

Σημειώνεται ότι η νευροχειρουργική κλινική στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης είναι η μοναδική που λειτουργεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και αντιμετωπίζει το σύνολο των περιστατικών από την Αρκαδία, την Αργολίδα, την Μεσσηνία, την Λακωνία, την Κορινθία και περιοχές της νότιας Αχαΐας. 

Όπως εξηγεί ο διευθυντής της κλινικής Φίλιππος Βαρότσης, «η κλινική πραγματοποιεί όλη τη γκάμα της νευροχειρουργικής ειδικότητας, εκτός βέβαια από το τραύμα κι εδώ και χρόνια έχει μηδενίσει  τη διακομιδή ασθενών από την Πελοπόννησο, προς τα νοσοκομεία της Αθήνας. Όμως, με αυτή την απόφαση θα αρχίσουν οι διακομιδές στην Αθήνα». 

Αδύνατον να πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα χειρουργεία 

Ο κ. Βαρότσης διατυπώνει απορία για τη λογική, με την οποία ο διοικητής του νοσοκομείου έκανε την κατανομή των κονδυλίων στις κλινικές και σημειώνει ότι η συγκεκριμένη κλινική έναντι άλλων, λαμβάνει ελάχιστα χρήματα.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι από την αρχή του χρόνου έχουν αντιμετωπιστεί επεμβατικά περί τις πενήντα περιπτώσεις ασθενών από την Πελοπόννησο: «Αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργείται μείζον θέμα. Ήδη παρατηρούνται ελλείψεις απαραίτητων υλικών για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, ενώ παράλληλα υπάρχει λίστα προγραμματισμένων προς χειρουργείο περιστατικών για το επόμενο διάστημα, τα οποία πλέον δεν μπορούν να γίνουν. Κάνω έκκληση να βρεθούν κονδύλια, γιατί δεν μπορούμε να καθόμαστε».

Ανάλογη ανησυχία εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Μανόλης Μάκαρης: «Η νευροχειρουργική της Τρίπολης πρέπει να είναι συνέχεια ενεργή και σε ετοιμότητα, γιατί εξυπηρετεί όλη την Περιφέρεια. Είναι επιπλέον απαραίτητη  για την λειτουργία του νοσοκομείου Καλαμάτας, αφού εξυπηρετεί  ασθενείς από εκεί».

Σύντομα διακομιδές στην Αθήνα και από την καρδιολογική κλινική

Εν τω μεταξύ, εκτός από την νευροχειρουργική που θα αρχίσει τις διακομιδές σε νοσοκομεία της Αθήνας, σύντομα - αν δεν ληφθούν μέτρα - θα αρχίσουν διακομιδές και από την καρδιολογική κλινική λόγω αποχώρησης γιατρών.

Ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής Δημήτρης Χρυσσός δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «θα έχουμε διακομιδές και από την καρδιολογική κλινική, αφού εντός Μαΐου αποχωρούν δύο έμπειροι επεμβατικοί καρδιολόγοι».

Επιτακτική ανάγκη η  επέκταση της θητείας των επικουρικών  

Ο κ. Χρυσσός προσθέτει ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί άμεσα με υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την επέκταση της μονοετούς θητείας σε τριετή των επικουρικών ιατρών που υπηρετούν ήδη. «Με τον τρόπο αυτό - τονίζει - δίνεται άμεσα λύση στο πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα θα εξυπηρετηθεί και το αιμοδυναμικό  εργαστήριο που κατά τους τέσσερις μήνες λειτουργίας του έχει εκτελέσει 106 στεφανιογραφίες ασθενών από όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και 22 αγγειοπλαστικές. Κι αυτό, διότι είναι το μοναδικό εργαστήριο που λειτουργεί στην Πελοπόννησο με επεμβατική δυνατότητα».  

Χωρίς γαστρεντερολόγο το νοσοκομείο Καλαμάτας

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις ιατρών στα δύο νοσοκομεία της Μεσσηνίας, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης των Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Μανόλης Μάκαρης:«Από τις 120 θέσεις ιατρών στο νοσοκομείο Καλαμάτας, μόνο οι 71 είναι καλυμμένες με αποτέλεσμα κάποιες ημέρες το μήνα να μην εφημερεύουν τμήματα ή κλινικές -όπως η ουρολογική, η οφθαλμολογική όπου υπάρχει μόνο ένας γιατρός, η ορθοπεδική, το γαστρεντερολογικό που δεν έχει ούτε έναν γιατρό. Αναγκαστικά, τα περιστατικά αντιμετωπίζονται από ιατρούς συναφούς ειδικότητας». Μάλιστα ο κ. Μάκαρης υπογραμμίζει πως «στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν υπάρχει καρδιολόγος και πηγαίνουν καρδιολόγοι από το νοσοκομείο της Καλαμάτας δύο φορές την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Καλαμάτας λειτουργεί με ειδικευόμενους ιατρούς. Αυτό έχει ως συνέπεια να καθυστερεί η άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών». 

Νοσηλευτές και  γιατροί δέχονται  επιθέσεις  

Ο Μανόλης Μάκαρης υπογραμμίζει ότι στο νοσοκομείο Καλαμάτας είναι πολλά τα κρούσματα βίας εναντίον του προσωπικού από ασθενείς ή συγγενείς ασθενών, εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν. Επιπλέον, η έλλειψη ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) δημιουργεί μεγάλο φόρτο εργασίας στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να φτάνουν στα άκρα.   

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Μανιατάκος, Μιχάλης Κεφαλογιάννης
Επιμέλεια: Τάνια Μαντουβάλου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...