Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού και ποια τα μέτρα πρόληψης;

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού και ποια τα μέτρα πρόληψης;

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Σύμφωνα με τις στατιστικές μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται περίπου 1500-1800 νέα περιστατικά με καρκίνο του μαστού. 


Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία. Το 75% περίπου των ασθενών νοσεί μετά την ηλικία των 50, ενώ αντιθέτως κάτω από 0.5% αντιστοιχεί σε γυναίκες νεότερες των 30 ετών.Δυστυχώς μόνο το 5-7% των γυναικών ανιχνεύουν τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο. Αυτό οφείλεται σε ελλειπή μέτρα πρόληψης.

Μέτρα πρόληψης ανεξάρτητα από ηλικιακές ομάδες



·         Κατανάλωση αλκοόλ.Όχι πάνω από ένα αλκοολούχο ποτό ημερησίως. Η κατανάλωση άνω των 2 ποτών ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο περίπου 1.5 φορά σε σχέση με γυναίκες που δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ.

·         Σωστές διατροφικές συνήθειες και υγιές σωματικό βάρος μετά την εμμηνόπαυση. Η παχυσαρκία, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση ενοχοποιείται για τον καρκίνο του μαστού.

·         Φυσική άσκηση. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική φυσική άσκηση (20-30 λεπτά την ημέρα) συνηγορεί υπέρ της προστασίας κατά της νόσου.

·         Αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, ιδίως χωρίς το πάνω μέρος του μαγιό.

·         Αποφυγή παρατεταμένης λήψης ορμονοθεραπείας, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση

·         Αποφυγή λήψης αντισυλληπτικών για διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών.

Μέτρα πρόληψης ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα

·         Οι γυναίκες άνω των 20 ετών πρέπει να κάνουν αυτοεξέταση μια φορά το μήνα και κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό κάθε τρία χρόνια.

·         Οι γυναίκες άνω των 30 ετών φρόνιμο είναι να κάνουν ετησίως έναν υπερηχογραφικό έλεγχο των μαστών.

·         Οι γυναίκες άνω των 40 ετών πρέπει να κάνουν ετησίως ψηφιακή μαστογραφία και συμπληρωματικό υπερηχογραφικό έλεγχο, εφόσον κρίνεται απαραίτητος. Οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένους ιατρούς στο μαστό, λαμβανομένου υπόψη ότι ο μαστός είναι ένα ύπουλο όργανο και εύκολα μπορεί να γίνουν λάθη στη διάγνωση. Οι εξετάσεις αυτές είναι ανώδυνες, η ακτινοβολία πλέον με τα σύγχρονα μηχανήματα είναι μηδαμινή και δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η κοσμική ακτινοβολία από ένα υπερατλαντικό ταξίδι είναι πολλαπλάσια σε σύγκριση με αυτή της ψηφιακής μαστογραφίας.

·         Οι γυναίκες μεταξύ της ηλικίας 35-40 μπορούν να κάνουν τη μαστογραφία αναφοράς. Προτείνεται εφόσον υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας στο μαστό ή αν υπάρχει ήδη ένας τοκετός.

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι πολύ σημαντική. Αυξάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ποσοστό επιβίωσης, ενώ τις περισσότερες φορές επέρχεται η πλήρης ίαση. Έχει καταγραφεί στα ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου ότι την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί το ποσοστό θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού κατά 30-40%.



Ένα ενημερωτικό άρθρο υγείας από την Παναρκαδική Ιατρική Μέριμνα (Ιδιωτικό Πολυιατρείο στην οδό Τραμπίδου και Βαλαωρίτου 1 στην Τρίπολη.)

http://panarcadikimerimna.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...