Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δημήτρης Ταλαγάνης: "To σύστημα Παιδείας παράγει πολίτες άγλωσσους, άρα και δίχως σκέψη και κρίση" (vd)

Δημήτρης Ταλαγάνης: "To σύστημα Παιδείας παράγει πολίτες άγλωσσους, άρα και δίχως σκέψη και κρίση" (vd)

Στην εκπομπή της δημοσιογράφου Υγείας Εύας Ντελιδάκη στο iatro.gr φιλοξενήθηκε ο Αρκάς καλλιτέχνης διεθνούς φήμης, Δημήτρης Ταλαγάνης.

Μεταξύ άλλων, είπε … “Μιλάμε σε μια στιγμή που η Ελλάδα εισπράττει τις συνέπειες ενός εκβαρβαρισμού των Ελλήνων, μιας μεγάλης αγραμματοσύνης και απαιδευσίας που έχουν θεσμοθετημένα επιβάλει στην Ελλάδα οι πολλοστές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της Παιδείας, που παράγουν πολίτες άγλωσσους, άρα και δίχως σκέψη και κρίση.  

Κλείνουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας σε αυτή την πανδημία του εκβαρβαρισμού του ανθρώπου και της κοινωνίας μας κι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά την ανθρωπότητα ολόκληρη.

Η πανδημία έχει πολλές αναγνώσεις.

… Το κυριότερο εργαλείο μας είναι ο σεβασμός στη γλώσσα μας. Χωρίς τη γλώσσα, δεν υπάρχει νόηση, δεν υπάρχει παραγωγή σκέψης, δεν υπάρχει παραγωγή έργου, πνευματικού, πολιτιστικού.

Σε λίγο, αυτό τον τόπο δεν θα το λένε Ελλάδα, θα είμαστε η έσχατη επαρχία του κόσμου και της Ευρώπης που θα ομιλεί κάποιο ελληνικό ιδίωμα. Οι νέες γενιές συνεννοούνται με μια λέξη, σε πέντε κλίσεις. Είναι ντροπή, η Ελλάδα άρχισε να τελειώνει από τη στιγμή που αυτοκαταργήθηκε γλωσσικά, φιλοσοφικά, αισθητικά, ανθρώπινα.»

Στη συνέχεια, ο κ. Ταλαγάνης μίλησε για τα νέα έργα που ετοιμάζει και αποκάλυψε ότι η πρώτη έκθεσή του θα γίνει στην Τρίπολη. «Μιλάμε για μια έκθεση με πάνω από 200 έργα, το μεγαλύτερο των οποίων είναι ένα πολύπτυχο με 18 μέτρα χ 2,5 μέτρα ύψος. Και είναι δουλεμένο όλο με πενάκι. Πρόκειται για δισεκατομμύρια γραμμές. Αλλά το κάνω με πολλή χαρά. Θα είναι ένα μεγάλο αφιέρωμα στα 200 χρόνια της Επανάστασης του ’21. Το 1821 είναι το έτος της Παλιγγενεσίας ενός Έθνους που έζησε 1821 χρόνια σκλαβιάς, δουλείας, εξαναγκασμού, καταστροφών. Το ’21 δεν είναι η απελευθέρωσή μας από το Οθωμανικό ζυγό, αυτό είναι το λιγότερο. Από εδώ πέρασαν τόσοι και τόσοι για να αποσαρθρώσουν ένα μεγάλο Πολιτισμό και δεν κατάφεραν τίποτα. Εμείς φοβόμαστε μόνο τον εαυτό μας.»

Επιμέλεια | www.kalimera-arkadia.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...