Menu
RSS
Σάββατο, 11/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η περίφημη «Χιονότρυπα» της Κανδήλας! (εικόνες)

Η περίφημη «Χιονότρυπα» της Κανδήλας! (εικόνες)

Πολλοί την έχουν ακούσει, αλλά λίγοι την έχουν βρει! Η Χιονότρυπα της Κανδήλας (εμείς οι Καντυλαίοι προτιμούμε την ιστορικά ορθότερη γραφή Κανδύλα, με ύψιλον) είναι μια απότομη φυσική κοιλότητα που έχει την ιδιότητα να διατηρεί παγωμένο χιόνι για πολλούς μήνες κάθε χρόνο.

Η Χιονότρυπα βρίσκεται στο όρος Ολίγυρτος, ακριβώς βόρεια της Κανδήλας, σε υψόμετρο 1700 μέτρων. Επί αιώνες, οι κάτοικοι της Κανδήλας και των γύρω χωριών την επισκέπτονταν και κατέβαιναν δεμένοι μέσα της για να πάρουν παγωμένο χιόνι, το οποίο χρησιμοποιούσαν στη θεραπεία πυρετών και στη συντήρηση τροφίμων. Μάλιστα, επί τουρκοκρατίας το χωριό ήταν υποχρεωμένο να πληρώνει και έναν επιπλέον φόρο, τα «φορτώματα χιονιού», ώστε οι κατακτητές να απολαμβάνουν δροσερό νερό(…)

Η ευρύτερη περιοχή του Ολιγύρτου έχει διάφορα φυσικά βάραθρα και ανοίγματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μικρή σύγχυση μεταξύ των ορειβατών περί του ποια ακριβώς είναι η αυθεντική Χιονότρυπα. Έτσι απευθυνθήκαμε στον ειδικό, τον Καντυλαίο ποιμένα κ. Γιώργο Προκόπο, έναν πραγματικό σύγχρονο Πάνα, που μας οδήγησε στη Χιονότρυπα λίγο πριν τη χειμερινή περίοδο. Μάλιστα, ο υπέροχος αυτός άνθρωπος έχει τοποθετήσει έναν «κουκούγερα» (μικρό λιθοσωρό) ακριβώς πάνω από το άνοιγμα της, ώστε να την εντοπίζουν ευκολότερα οι αναζητητές της. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς, και του αφιερώνουμε αυτή την ανάρτηση.

Τάσος Κεχαγιάς

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...