Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ξενάγηση στα μουσεία του Λεβιδίου (εικόνες)

Ξενάγηση στα μουσεία του Λεβιδίου (εικόνες)

Το ιστορικό Λεβίδι είναι το νικηφόρο πεδίο της ομώνυμης μάχης που έγινε εκεί στις 14 Απριλίου του 1821 με τη θυσία του ήρωα Αναγνώστη Στριφτόμπολα, η ιδιαίτερη πατρίδα του οπλαρχηγού Αλεξίου Νικολάου, και φυσικά ο τόπος καταγωγής του πρωτοπόρου ιδεολόγου πολιτικού και πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλεξάνδρου Παπαναστασίου. Ως γνωστόν, το χωριό στις μέρες μας είναι ένας δημοφιλής χειμερινός προορισμός. Υπάρχει όμως και ένας επιπλέον λόγος να επισκεφθεί κανείς το Λεβίδι: τα τρία πολύ ενδιαφέροντα μουσεία που διαθέτει.

Πρώτος σταθμός της περιήγησής μας είναι το Μουσείο Αρκαδικής Τέχνης και Ιστορίας που στεγάζεται στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Δρυάδες», και είναι ανοικτό τα σαββατοκύριακα. Ο ιδρυτής του, ο συντοπίτης μας κ. Γιώργος Χριστοδουλόπουλος είχε την καλοσύνη να μας υποδεχθεί στον καλαίσθητο αυτόν χώρο εκτός του ωραρίου λειτουργίας, και να μοιραστεί μαζί μας τις ευρύτατες ιστορικές και καλλιτεχνικές γνώσεις του. Τα εκθέματα είναι κατά βάση αρκαδικής θεματολογίας, και αντλούν την έμπνευσή τους από την πλούσια ιστορία και φύση του απαράμιλλου τόπου μας: Το κίνημα του Αρκαδισμού, η Επανάσταση του 1821, και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου έχουν την τιμητική τους, ενώ σε άλλες αίθουσες εκτίθενται έργα χαρακτικής καθώς και φωτογραφίες από την παλιά Τρίπολη. Ορισμένα από τα εκθέματα είναι τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας και μεγάλης σπανιότητας, και γενικά ο χώρος είναι εφάμιλλου επιπέδου με οποιοδήποτε μεγάλο μουσείο, εγχώριο ή ξένο.

Σειρά έχει το Μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαναστασίου. Φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου πολιτικού άντρα, αλλά και αρχειακό υλικό, επιστολές, φωτογραφίες, βιβλία και πίνακες. Το πιο ιδιαίτερο έκθεμα του Μουσείου είναι ο εγκέφαλος του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου που έχει διατηρηθεί μέσα σε φορμόλη! Η διατήρηση οργάνων επιφανών προσώπων, μπορεί να ξενίζει σήμερα, αλλά παλιότερα ήταν ένας τρόπος απαθανάτισης των ενδόξων νεκρών. Για παράδειγμα, το ίδιο έχει γίνει και με την καρδιά του ναυάρχου της Επανάστασης, Ανδρέα Μιαούλη.

Η τριάδα των μουσείων του Λεβιδίου κλείνει με το Λαογραφικό, ένα «ερασιτεχνικό» έργο αγάπης των κατοίκων προς τον όμορφο τόπο τους, το οποίο έχουν φέρει εις πέρας με επαγγελματική συνέπεια και επιμέλεια. Ένα πλήθος αντικειμένων καθημερινής χρήσης, από άλλες εποχές, έχουν συγκεντρωθεί με πολύ κόπο και εκτίθενται εκεί με σεβασμό και μεράκι: Γεωργικά εργαλεία, οικιακά σκεύη, ραπτικές μηχανές, κεντήματα, σαμάρια, ένας αργαλειός, ρούχα, όπλα, και άφθονες μαυρόασπρες φωτογραφίες γεμάτες νοσταλγικές αναμνήσεις.

Το Μουσείο του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και το Λαογραφικό Μουσείο παραμένουν ανοικτά και συντηρούνται χάρις στη φροντίδα και στην προσωπική εργασία των υπαλλήλων του ΚΕΠ Λεβιδίου, της κ. Ιωάννας Ζιάζιαρη και του κ. Βασίλη Ζάβου, οι οποίοι -κατόπιν συνεννοήσεως- ανοίγουν τα Μουσεία σε όποιον το επιθυμεί ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Η αφοσίωση και η αγάπη τους σε αυτούς τους δύο χώρους είναι έκδηλη και συγκινητική. Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε πολύ.

Τάσος Κεχαγιάς

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...