Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Φέρνουν τα σκουπίδια στα σύνορα Βαλτετσίου - Δόριζας, θα φάμε όλη τη βρωμιά» - Μαζεύονται υπογραφές!

«Φέρνουν τα σκουπίδια στα σύνορα Βαλτετσίου - Δόριζας, θα φάμε όλη τη βρωμιά» - Μαζεύονται υπογραφές!
Αναστατωμένοι και ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι των χωριών Δόριζας και Βαλτετσίου του δήμου Τρίπολης μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να συντάξει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να διαχειριστεί τα απορρίμματα του δήμου στη θέση "Μεγαβούνι", στο Καλογερικό.


Έτσι λοιπόν κάτοικοι των δύο χωριών μαζεύτηκαν στο πνευματικό κέντρο της Δόριζας, με πανό διαμαρτυρίας και μαύρες σημαίες, ώστε να δηλώσουν αντίθετοι στην δραστηριότητα αυτή και να αποφασίσουν για περαιτέρω ενέργειες που θα προβούν μελλοντικά.

Αρχικά το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Δοριζας κ. Λυμπερόπουλος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, μίλησε για το λόγο της συνάντησης τους και συγκεκριμένα είπε "με δικό τους τρόπο (εννοώντας η δημοτική αρχή) θέλουν να φέρουν τα σκουπίδια στα σύνορα Βαλτετσίου - Δόριζας, θα φάμε όλη τη βρωμιά, θέλουν να φτιάξουν ΧΥΤΑ, όλα τα νερά θα έρχονται σε 'μας, ο δήμαρχος έχει έναν αυταρχισμό, δηλαδή με το έτσι θέλω θα πάνε εκεί, πριν πολλά χρόνια πάλι οι πολιτικοί της Αρκαδίας μας έφεραν τα λατομεία, παρά τους αγώνες μας, έτσι και τώρα στις 10 του μηνός ο δήμαρχος είχε στείλει χαρτιά στο δασαρχείο για να κάνει πράξη χαρακτηρισμού τα 65 στρέμματα στο "Μεγαβούνι", συνεργάτες του είπαν "τι ανάγκη έχετε εσείς θα δουλέψουν παιδιά από το χωριό, θα πάρει λεφτά η κοινότητα σας", χωρίς ενημέρωση ήρθε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο εκτός ημερησίας διάταξης".

Ενημέρωσε τους κατοίκους ότι υπέρ του θέματος ψήφισε η παράταξη του Τζιούμη και του Τσιαμούλου, ενώ δεν ψήφισαν η παράταξη του Νικολάου και του Σμυρνιώτη. Παρών ψήφισε η παράταξη της κας. Γιαννούλη.

Επιπλέον μίλησε για προσβολή της ιστορίας του τόπου από το δήμαρχο και δήλωσε αντίθετος σε οποιαδήποτε ενέργεια, καθώς όπως είπε "έχουμε πικρή πείρα".

Στη συνέχεια ο κ. Μπινιάρης (πρόεδρος απανταχού Βαλτετσιωτών) δήλωσε χαρακτηριστικά "ξέρουμε τι σημαίνει προσωρινό στην Ελλάδα, έχουμε παράδειγμα από τα νταμάρια, που από μια η άδεια έγιναν 5"! Επιπρόσθετα τόνισε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει το Βαλτέτσι ιστορικό οικισμό και το Υπουργείο Περιβάλλοντος διατηρητέο. Υποστήριξε δε ότι θα θιχτούν ιδιοκτησίες και ότι είναι ήδη επιβαρυμένη η περιοχή από τα λατομεία και τις ανεμογεννήτριες (έστω και λιγότερο).

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Βαλτετσίου κ. Τσούκας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν έχει τρεις μήνες ο καινούριος δήμαρχος και ξεκίνησε από τον Άγιο Κωνσταντίνο, μετά πήγε στο Τουρκοδένδρι, μετά στην Κόρινθο και τώρα ξαφνικά εδώ. Λέει ότι η απόσταση είναι 2.400 μέτρα αλλά είναι 1000"!

Αναφέρθηκε ότι υπήρχαν 4 προτάσεις: στο Βουνό, στο Κάψια, στο Τουρκοδένδρι και στο Μεγαβούνι.

Εκφράστηκε ο φόβος για δεματοποίηση και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζονται από τα οργανικά υγρά υπολείμματα που θα πέφτουν στο έδαφος για τουλάχιστον μια δεκαετία, γι' αυτό και ζητούν την αποφυγή της όποιας προσωρινής λύσης.

Επίσης τονίστηκε ότι στόχος δεν είναι μόνο ο δήμος, είναι και η περιφέρεια γιατί από εκεί θα περάσουν οι εγκρίσεις της ΜΠΕ.

"Αφήσαμε τον τόπο έρημο και λογικό είναι να σκεφτούν που θα έχουμε λίγες αντιδράσεις" είπε κάποιος χαρακτηριστικά.

Ο κ Λυμπερόπουλος ενημέρωσε ότι έχουν ήδη επισκεφτεί τον Γιαννακούρα και τον Παπαηλίου και πρόκειται να επισκεφτούν και τον περιφερειάρχη άμεσα.

Ο κ. Μπινιάρης είπε ότι "είναι προφανές ότι η μελέτη αυτή είναι κατά παραγγελία γι' αυτό δεν κάνει διαγωνισμό ο δήμος και κάνει απευθείας ανάθεση".

Ο κ. Τσούκας ενημέρωσε ότι χθες ήρθε ο εργολάβος Μιχάλης Καγιάννης για να κάνει τη διαμόρφωση χώρου, κατ' εντολήν του δημάρχου.

Εκεί βρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος της περιοχής Σωτήρης Παπαδημητρίου, ο οποίος αφού έγινε ανάγνωση της τοποθέτησης του στο δημοτικό συμβούλιο, είπε "χαίρομαι που η περιοχή μας έχει αντανακλαστικά, είναι ενθαρρυντικό που παραμένουμε ζωντανή περιοχή και δείχνουμε το ενδιαφέρον μας για τον τόπο μας, καταλαβαίνω το άγχος και την αγωνία σας, μιλάμε για ολοκληρωμένη διαχείριση και όχι για δεματοποίηση, εντός την ερχόμενης εβδομάδας θα γίνει ημερίδα για το θέμα και ενημέρωση όλων από το Μετσόβειο, δεν θα γίνει χωματερή, αλλά κλειστή μονάδα, δεν θα υπάρχουν γλάροι, δεν θα γίνει εναπόθεση, τα ζουμιά θα μαζεύονται και θα πηγαίνουν στο βιολογικό".

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τάσος Κακλαμάνος δήλωσε ότι "ό,τι και να σκέπτεστε έχετε δίκιο γιατί όλοι εμείς στο παρελθόν έχουμε φάνει αναξιόπιστοι και μάλιστα γνωρίζετε ότι το 2007 παραιτήθηκα, άρα και κρεμασμένους ανάποδα να μας βλέπετε δεν μας πιστεύετε και έχετε δίκιο που δεν μας πιστεύετε. Το μεγάλο λάθος που γίνεται και που εμείς δεν θα το κάνουμε είναι ότι ο κόσμος δεν ενημερώνετε, όπως έγινε στην Αγία Τριάδα, ε, τώρα πως να πιστέψετε εμάς; Για οτιδήποτε γίνει θα συμμετέχετε και αν δε συμφωνείτε τότε θα έχετε απόλυτο δίκιο. Σε αυτό που θα γίνει, όπου και αν γίνει θα συμμετέχετε και μάλιστα με έξοδα του δήμου, γιατί εσείς θα επιλέξετε μηχανικούς, γεωλόγους κτλ. Δεν θα γίνει τίποτα αν δεν υπάρχει η γνώμη η δική σας με επιστήμονες που θα ορίσετε εσείς".

Όσον αφορά την αποστολή μηχανημάτων από το δήμαρχο στο σημείο χθες, δήλωσε άγνοια.

Ένταση προκλήθηκε όταν σε ερώτημα του κ. Μπινιάρη για το αν θα γίνει δεματοποίηση και μετά από απάντηση των δύο (Παπαδημητρίου και Κακλαμάνο) ότι δεν προβλέπεται, τους αποκάλεσε "ψεύτες", διαβάζοντας δηλώσεις του δημάρχου ότι θα γίνει.

Τότε ο κ. Παπαδημητρίου άρχισε να φωνάζει υποστηρίζοντας ότι "είμαστε 5 βήματα μπροστά από την ΤΕΡΝΑ" και κατηγόρησε τον κ. Μπινιάρη ότι παραπληροφορεί τον κόσμο.

Εν' συναεχεία ο κ. Κακλαμάνος υπογράμμισε ότι ψήφισαν λεφτά για να γίνουν περιβαλλοντικές μελέτες, δεν ψηφίστηκε μελέτη! "Ό,τι γίνει και αν γίνει θα γίνει υπό τον πλήρη έλεγχο τον δικό σας" ξανατόνισε.

"Αυτά που λέτε περί διαλόγου και περί συνεργασίας έρχονται σε αντίθεση με όσα είπε ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο" είπε ένας κάτοικος και σε εκείνο το σημείο διαβάστηκε η τοποθέτηση του δημάρχου, η οποία εκνεύρισε τους κατοίκους. Ειδικότερα είπε "είναι βέβαιο ότι ακόμα και στο ΣτΕ να πάει οποιοσδήποτε, ακόμα και ο Κολοκοτρώνης αντί να πήγαινε από τη άλλη πλευρά να γύριζε ανάποδα από την από κει πλευρά, το έργο θα γίνει στο συντομότερο χρονικό διάστημα, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει" Σε εκείνο το σημείο τον χαρακτήρισαν "βλάσφημο".

Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση της δημοτικής αρχής πως οτιδήποτε και αν συμβεί στην περιοχή θα γίνει με μηχανικούς που θα ορίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, οι οποίοι θα έχουν και την επίβλεψη του σύννομου της διαδικασίας και τη δαπάνη για τον ορισμό του επιστημονικού προσωπικού την αναλαμβάνει ο δήμος. Επιπλέον σε οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση που θα κάνει η δημοτική αρχή θα κληθούν για να ενημερωθούν.

Κατά την αποχώρηση συγκεντρώθηκαν υπογραφές από τους κατοίκους.

Β.Π.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2 σχόλια

  • Φώτης
    Φώτης Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014 23:33 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο Κος Κακλαμάνος λέει τους άλλους αναξιόπιστους, ξεχνάει όμως ότι το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης το έχει αυτός και ο κος Τζιούμης γιατί όταν επί δημαρχίας Κοτσιάνη υπήρχαν ευρωπαικά προγράμματα για να λύσουν το πρόβλημα των απορριμμάτων, όπως έγινε στη βόρεια Ελλάδα , αυτοί τα πετάγανε στο Πλάτωμα για τους δικούς τους λόγους.

  • ανωνυμη
    ανωνυμη Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 20:43 Σύνδεσμος σχολίου

    Γιατι οι ιθυνοντες δεν πανε τα σκουπιδια στα δικα τους χωρια πχ Κακουρι; και ν, αφησουν τα δικα μας
    ησυχα;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...