Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ηλίας Ν. Δήμος – Ο πρώτος ηρωικός νεκρός των Κολλινών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ηλίας Ν. Δήμος – Ο πρώτος ηρωικός νεκρός των Κολλινών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Ένα εξαιρετικό άρθρο για τον Ηλία Δήμο, τον πρώτο ηρωικό νεκρό από τους Ναζί στις Κολλίνες, δημοσιεύει σήμερα το www.kalimera-arkadia.gr.
Αδερφός του αείμνηστου Ηλία είναι ο Διονύσης στο Σικάγο, που είναι πολύ δραστήριο μέλος της ΠΟΑ και πρόεδρος του Συλλόγου Κολλινιατών Σικάγου. Επίσης, πρώτος ανιψιός του Ηλία και Διονύση είναι ο γνωστός Δικηγόρος στην Τρίπολη, Νίκος Δελφάκης.
Διαβάστε το άρθρο...

«Εχουν περάσει 73 χρόνια από τότε που ο Ηλίας Ν. Δήμος, ένα πολύ ωραίο παλληκάρι,    γεμάτο με γιορτινά όνειρα και γλυκές προσδοκίες, έπεσε μαχόμενος ηρωϊκά στα αιματοβαμμένα χώματα της Κρήτης εναντίον των νέο-βάρβαρων Ναζί. Γεννήθηκε και ζούσε στο πολύ όμορφο χωριό Κολλίνες της Αρκαδίας, κι απολάμβανε την αγάπη και θαλπωρή της εξαίρετης και πολυμελούς οικογένειάς του, καθώς και την αγάπη των πολλών συγγενών, φίλων και συμπατριωτών του. Και συμμετείχε με ζωντάνια  στις κοινωνικές δραστηριότητες του χωριού, στις  γιορτές και τα πανηγύρια, και χαιρόταν τις καταπληκτικές ομορφιές της φύσης. Κι όλα χαμογελούσαν γύρω του και ένιωθε ευτυχισμένος σε ένα τέτοιο περιβάλλον κι έκανε πολλά σχέδια για το μέλλον!

Όμως, που να φαντασθεί  το απαίσιο παιχνίδι που έπαιζε όχι η μοίρα, αλλά το ελεεινό ναζιστικό καθεστώς με τον ιμπεριαλισμό του και την απάνθρωπη θηριωδία του με τόσα  εκατομμύρια αθώα θύματα. Και στην πρώτη του άνοιξη, στα 23 του χρόνια, ο Ηλίας ένιωσε, όπως όλοι οι Ελληνες, τη φρίκη της απρόκλητης και βάρβαρης επίθεσης εναντίον της Πατρίδας του. Και όντας πολύ ευαίσθητος στο πατριωτικό καθήκον ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στο κάλεσμα της Πατρίδας και κατατάγηκε στο στρατό στην Τρίπολη.
 
Συγκλονιστική και αλησμόνητη η απάντηση που έδινε σε όσους τον συμβούλευαν αν μπορούσε ν’ αποφύγει τη στράτευση : «Με κάλεσε η Πατρίδα, κι αφού με κάλεσε η Πατρίδα, εγώ θα πάω»! Αυτή ήταν η λεβέντικη απάντησή του!  
Κι από εκεί, χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση, τον έστειλαν στην Κρήτη να πολεμήσει εναντίον του εισβολέα, να προστατεύσει τα ιερά και όσια της Ελλάδας! Και στις 24 Μαϊου το 1941, στην Περιβόλα Χανίων, πολεμώντας ηρωϊκά, ένα ναζιστικό, βάρβαρο βόλι του έσβησε τα όνειρα, του μάτωσε τις προσδοκίες, του αφαίρεσε τη ζωή που μόνον ο Θεός χαρίζει. Κι ακολούθησε θρήνος κι οδυρμός στο λόχο του,  στο σπίτι του και στο χωριό για τον άδικο και άκαιρο χαμό του!
Όπως, επίσης, για εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα που θυσίασαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τη ζωή τους! Ο Ηλίας ήταν, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο πρώτος νέος από τις Κολλίνες, ίσως και από την Αρκαδία που έπεσε στις επάλξεις της Πατρίδας. Και θα ταίριαζε, τουλάχιστον, μια αναμνηστική πλάκα στο χωριό του!  
Επίσης, δεν θα ήταν πρέπον να βρεθεί ποιός ήταν ο πρώτος Αρκάς που θυσιάστηκε στον ιερό βωμό της ελευθερίας της Πατρίδας στο Β’ ΠΠ;   
«Παρατηρητής»
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...