Menu
RSS
Δευτέρα, 20/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ησαΐας | Ο Προφήτης της Αγιότητος - Γράφει η Μοναχή Αικατερίνη

Ησαΐας | Ο Προφήτης της Αγιότητος - Γράφει η Μοναχή Αικατερίνη

Το μήνυμα του Ησαΐα αποτελεί το πιο ισχυρό θεολογικό φαινόμενο της Παλαιάς Διαθήκης. Ο Προφήτης θέτει την προσωπική του σφραγίδα στην παράδοση στην οποία εντάσσεται. Προωθεί την Αποκάλυψη, εισάγει νέα θεματική και διακρίνεται για την ποικιλία του ύφους.

Κάποιες φορές εκφράζεται με οξύ και συνοπτικό τρόπο,  άλλοτε αφήνεται σε περιγραφές που δεν στερούνται πάθους και αναπτύσσει το θέμα του με έντονες συγκρίσεις (βλ. 1,8. 7,4. 18,4. 29,8. 30,13. 31,4). Αναδεικνύεται πάντα ως μία ισχυρή και αποφασιστική προσωπικότητα, βέβαιος για τον εαυτό του, όπως ο βράχος (Θεός) στον οποίο ακουμπά.

Ακόμη και ο θάνατος του προφήτη είναι μοναδικός. Σύμφωνα με την παράδοση, που στηρίζεται στο απόκρυφο "Μαρτύριο του Ησαία", φαίνεται ότι αφού ενοχοποιήθηκε, πριονίσθηκε στα δύο επειδή παρομοίασε την Ιερουσαλήμ, με τα Σόδομα και τα Γόμορα, κατά τους χρόνους του Μανασσή. Ο Μανασσής όμως, δεν κατάφερε να φράξει το στόμα του προφήτη. (βλ. Ησ. 1,10).

Τα αυθεντικά κείμενα του Ησαΐα αφήνουν να διαφανεί μία αναμφισβήτητη ανωτερότητα επί των Προφητών του 8ου αιώνα, όπως ο Αμώς, ο Ωσηέ, ο Μιχαίας, οι οποίοι θεωρούνται εξίσου μεγάλοι προφήτες.

Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ κατά το 760, από αριστοκρατική οικογένεια, καλλιεργημένος, πλησίον του ιερατικού και αυλικού περιβάλλοντος, ο Ησαΐας έλαβε ενεργό μέρος στα πολιτικά τεκτενόμενα του 734, και στην πολιορκία της Ιερουσαλήμ από το Σενναχηρείμ το 701 την οποία επηρέασε έντονα με την συμμετοχή του, για να ομολογήσει ότι:

20"…κι ο Άγιος τους άκουσε αμέσως απ’ τον ουρανό και με το χέρι του Ησαΐα τους έσωσε ". (Σειρ. 48,20).

Είχε δύο γιους τους οποίους καλούσε με συμβολικά ονόματα. Το όνομα του πρώτου ήταν Šearlasub το οποίο σημαίνει "το υπολοιπόμενον θα επιστρέψει" και εκφράζει κατ' αυτόν τον τρόπο την πίστη σε μία "επιστροφή" στο Θεό ενός μέρους της πόλης, έτσι που να μπορεί να ονομασθεί εκ νέου Πόλη της Δικαιοσύνης (1,26)

20"Έρχεται μέρα που το υπόλοιπο του Ισραήλ, όσοι από το γένος του Ιακώβ γλιτώσουν, θα πάψουν πια να στηρίζονται στην Ασσυρία που τους χτυπούσε και θα στηριχθούν μ’ εμπιστοσύνη στον Κύριο, τον Άγιο Θεό του Ισραήλ. 21Ένα υπόλοιπο θα επιστρέψει, το υπόλοιπο του Ιακώβ, στον ισχυρό Θεό".

(Ησ. 10,20-21)

Το όνομα του δεύτερου γιου είναι Maher- Salal- cas -baz (λεία έτοιμη, ή λεηλασία εγγύς), με το οποίο εκφράζει την πεποίθηση ότι οι πολιορκητές της Ιερουσαλήμ, της Δαμασκού και της Σαμάρειας θα πληρωθούν πολύ σύντομα με το "ίδιο νόμισμα", γι' αυτό κάθε ανησυχία εξ αιτίας των πρέπει να υπερνικηθεί και η πίστη να εναποτεθεί μόνο στον Θεό.

Κοντά του υπήρχαν και κάποιοι μαθητές, που επεσκιάσθησαν  από την προσωπικότητά του. Ο προφήτης  εμπιστεύεται σ’ αυτούς το μήνυμά του, το οποίο δεν έτυχε ανταπόκρισης εκείνη τη χρονική στιγμή από τους ομοεθνείς του.

Ανάλογη παρουσία μαθητών διαφαίνεται σε κάποια πιο όψιμη στιγμή της ζωής του Προφήτη.

8Ο Κύριος μου είπε: «Πήγαινε τώρα και γράψε τα λόγια μου αυτά σε μια πινακίδα μπροστά τους, και σημείωσέ τα σ’ ένα βιβλίο για να χρησιμέψουν στο μέλλον για μαρτυρία αιώνια».

(Ησ. 30,8)

Οι μαθητές αυτοί θα πραγματοποιήσουν την πρώτη σύνταξη των προφητειών. Μετά από διάφορες παρεμβάσεις, θα προκύψει η οριστική μορφή στην τελική της σύνταξη, μετά την  αιχμαλωσία.

Δείγματα από μεταγενέστερες συλλογές εντοπίζουμε στην αρχή κάποιων κεφαλαίων με τις λέξεις Όρασις του Ησαΐα κατά της Ιουδαίας και της Ιερουσαλήμ (βλ. 1,1. 2,1).

Για να κατανοήσουμε την πληθωρική προσωπικότητα του Ησαΐα μπορούμε να αναφερθούμε σε τέσσερα επίπεδα της δράσης του: το πολιτικό, το ηθικό,σ' αυτό που καθορίζεται ως ο προφήτης του "Θεού μεθ’ ημών" και σ' αυτό που εμφανίζεται ως "Ο άνθρωπος ενώπιον του Θεού".

Σ' αυτά τα τέσσερα επίπεδα η έννοια της πίστης αποτελεί κοινό σημείο σύνδεσης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...