Menu
RSS
Δευτέρα, 20/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μιχαίας ο Προφήτης | Γράφει η Μοναχή Αικατερίνη

Μιχαίας ο Προφήτης | Γράφει η Μοναχή Αικατερίνη

Είναι ένας μεγάλος προφήτης, νεότερος κατ' ολίγον του Ησαΐα, αν και θέτοντάς τον πλησίον των γιγάντων του είδους, όπως ο Ησαΐας, ο Αμώς και ο Ωσηέ, το μέγεθός του ομοιάζει μικρό.

Είναι υιός του Μωρασθεί (1,1). Διακρίνεται, όχι βέβαια δίχως αντιθέσεις, από κάποιον συνονόματό του (βλ. 3 Βασ. 22), πιθανά αγρότη, που άσκησε επίσης το προφητικό υπούργημα. Εξαρτάται ξεκάθαρα από τον Ησαΐα, με τον οποίο έχει ορισμένα κοινά εδάφια (Μιχ. 2,1-5 και Ησ. 5,8, Μιχ. 5,9-14 και Ησ. 2,6, Μιχ. 4,14 και Ησ. 2, 2-­4).

Οι προφητείες του στρέφονται κατά των πλουσίων καταπιεστών, ιερέων και ανάξιων προφητών, ενάντια στον συγκρητισμό της κρατικής θρησκείας και της λανθασμένης, ψευδούς ασφάλειας που δημιουργεί η προσήλωση στους τύπους της τελετουργίας.

Η λογοτεχνική δομή της προφητείας του είναι απλούστατη, μιας και εναλλάσσει απειλές (βλ. 1, 1-3, 6,1-7,6) με υποσχέσεις (βλ. κεφ. 4-5∙ 7,7-20).

Το πρώτο μέρος των απειλών συντίθεται από διαφορετικές λογοτεχνικές ενότητες, μεταξύ των οποίων διακρίνονται: η εμφάνιση ενός Θεού που κατέρχεται από τα όρη (1, 2-3), σε έριδα (rib) με τον άπιστο λαό και η περιγραφή της ταχείας προσέγγισης του εχθρού (ίσως υποδηλώνει τον Σενναχηρείμ, το 701), της οποίας αναφέρονται τα διάφορα γεγονότα (Μιχ. 1,8-16. Ησ. 10,27).

Στο μέρος των υποσχέσεων πρέπει να υπογραμμισθεί το άγγελμα της γέννησης του Μεσσία, που μπορεί να θεωρηθεί, ακόμη και υπό το πρίσμα των όσων έχουν λεχθεί για τον Ησ. 7, μία πραγματική προφητεία

1"Αλλά από εσένα Βηθλεέμ, πόλη της περιοχής όπου κατοικεί η συγγένεια Εφραθά, αν και είσαι μια από τις πιο μικρές πόλεις του Ιούδα, εγώ θα κάνω να προέλθει εκείνος που θα γίνει άρχοντας του Ισραήλ. Η καταγωγή του είναι παλιά˙ ανάγεται στις αρχαίες μέρες. 2Εγώ ο Κύριος θα παραδώσω το λαό μου στους εχθρούς του, ωσότου μια γυναίκα γεννήσει το αναφερόμενο παιδί. Τότε αυτοί που θα ζουν ακόμα στην αιχμαλωσία θα επιστρέψουν και θα ενωθούν με τους άλλους Ισραηλίτες. 3Όταν έρθει εκείνος, θα τους ενώσει και θα τους προστατέψει με τη δύναμή μου, με τη μεγαλειώδη παρουσία του ίδιου του Θεού του. Θα ζήσουν με ασφάλεια, γιατί όλοι οι λαοί της γης θ’ αναγνωρίσουν τη μεγαλοσύνη του. Αυτός θα φέρει την ειρήνη".

 (Μιχ. 5,1-3)

Είναι αναγκαίες κάποιες φιλολογικές παρατηρήσεις. Είναι πιθανόν ότι η λέξη Βηθλεέμ σημαίνει την Bet-Efrata. Αφορά την τοποθεσία πιο γενικά, παρά την πόλη.

Διαφορετική ακόμη είναι η ανάγνωση του Μασσωριτικού κειμένου: «Η πιο μικρή μεταξύ χιλίων (πόλεων) της Ιουδαίας».

Θα μπορούσαμε να αποδώσουμε την φράση ως εξής: «και συ Βηθλεέμ η πιο μικρή μεταξύ χιλίων της Ιουδαίας». Η αναφορά στην Ασσυρία (5,4), είναι δείγμα αυθεντικότητας της προφητείας.

Η προφητεία αυτή, πολύ περισσότερο από τον τόπο της γέννησης, υποδεικνύει την προέλευση του Μεσσία από τον Δαυϊδ, τη στιγμή μάλιστα που ο Δαυϊδ ήταν από την περιοχή Bet-Efrata και προσθέτοντας, υπογραμμίζει την καταγωγή και χαρακτηρίζει την ποιμενική ενασχόλησή του.

Στο υπόλοιπο της προφητείας υπογραμμίζονται δύο εδάφια: Το πρώτο εκφράζει χειροπιαστά την αντίδραση στην μη ανταποκρινόμενη αγάπη του Θεού, ενώ το δεύτερο συνοψίζει το κήρυγμα των τριών προηγούμενων προφητών που ομίλησαν για δικαιοσύνη, αγάπη, πίστη.

Ο προφήτης προβάλλει τον δίκαιο Θεό, γιατί δεν αθετεί τη Διαθήκη με το Ισραήλ, παρά την παραβίασή της απ' το λαό εξ αιτίας της κατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο λαός αισθάνεται ασφαλής, σκέπτεται ότι έχει τον Θεό με το μέρος του, παρά την υπαιτιότητά του, λόγος για τον οποίο ο Θεός θα έπρεπε να κρίνει και να τιμωρήσει απαραιτήτως.

Υπάρχει όμως μία θεραπεία. Ο λαός πρέπει να αρχίσει, έστω κι απ' τη στιγμή αυτή, να βαδίζει έμπροσθεν του Θεού. Αν δεν το πράξει, η καταστροφή είναι αναπόφευκτη και ένα σημείο της είναι η εισβολή του Σενναχηρείμ.

+ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΝΑΧΗ

ΙΑΤΡΟΣ  ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ - ΦΥΣΙΚΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ

MSc. στην Εφαρμοσμένη Φυτοθεραπεία

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών

τηλ. 27910-23535

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...