Menu
RSS
Δευτέρα, 20/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε προς τιμή και μνήμη του Αγίου Νείλου του Κυνουριέως (εικόνες)

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε προς τιμή και μνήμη του Αγίου Νείλου του Κυνουριέως (εικόνες)
Ο Άγιος Πέτρος είναι ένα όμορφο χωριό  στην ορεινή  Κυνουρία, πνιγμένο μέσα  στις καταπράσινες πλαγιές του ξεχωριστού ορεινού όγκου του Πάρνωνα.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 950μ., τόπος  κατάφυτος   με καστανιές, έλατα και πλατάνια,  χωριό που διατηρεί ακόμα ξεχωριστά γνήσια αρχιτεκτονικά παραδοσιακά στοιχεία.    
Κυριότερο χαρακτηριστικό του χωριού  που το κάνει τόπο γνωστό ανά την οικουμένη είναι η μεγάλη ευλογία να είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε  και έζησε ο Άγιος Νείλος ο Μυροβλύτης ο Κυνουριεύς. 
Στην είσοδο του χωριού βρίσκετε ο Ιερός Ναός του Αγίου Νείλου στον τόπο που βρισκόταν η κατοικία του Αγίου, στην κεντρική  πλατεία του χωριού δεσπόζει ο επιβλητικός Ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου,   ρυθμού βασιλικής  μετά  τρούλου.
Στον μεγαλοπρεπή  αυτό Ιερό Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου της Κωμοπόλεως του Αγίου Πέτρου, φυλάσσεται τμήμα του χαριτόβρυτου Λειψάνου του Αγίου  Νείλου και η θαυματουργός και Μυροβλύζουσα  εικόνα αυτού.
Σήμερα  Τετάρτη 7η  Μαΐου 2014,  ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, πλαισιωμένος εκ  πολλών  Ιερέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως και της γύρω περιοχής,  προεξήρχε    στη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία η οποία τελέσθηκε προς τιμή και μνήμη του Αγίου. Στο μεστό κήρυγμά  του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ανάφερε  χαρακτηριστικά: « Η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, ο Αγ.  Πέτρος της Κυνουρίας, η Ιερά Μονή Μαλεβής, ο Πειραιάς και σύμπασα η χριστιανοσύνη εορτάζουν πανδήμως την εορτή της ανακομιδής των Αγίων Λειψάνων του Οσίου Νείλου του Μυροβλύτου.
Επεσήμανε ότι είναι μεγάλη τιμή που ο εορταζόμενος Άγιος  κατάγετε από το χωριό αυτό..... εν συνεχεία τόνισε στο θεοφιλές ποίμνιο της  Εκκλησίας μας ότι ο Άγιος Νείλος  άστραψε και  έλαμψε στην επίγειο ζωή του με αστραπές αρετών και λάμψεις χαρίτων και ευλογιών.....γέγονε δοχείο καθαρό της χάριτος του Αγίου Πνεύματος....   και παρότρυνε τον  πιστό λαό και του Άρχοντες του τόπου  πως    και εμείς που είμεθα συμπολίτες του Αγίου πρέπει να τον μιμηθούμε και να καθαρίσουμε τις ψυχές μας από τα πάθη και τα λάθη  για να λάβουμε την ευλογία του θεού,  διότι οι  καθαροί τη καρδία τον Θεόν  όψονται...» ενώ  μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, Κλήρος και Λαός συμμετείχαν στην Ιερά Λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος και του Αγίου Λειψάνου του Οσίου Πατρός Νείλου του Μυροβλύτου, εντός του χωριού, ακριβώς στα βήματα που περπάτησε ταπεινά τα πρώτα του χρόνια της επιγείου ζωής του  στον τόπο που γεννήθηκε.
 + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...