Menu
RSS
Δευτέρα, 20/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Με επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τραγούδια της Νεστάνης»

Με επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τραγούδια της Νεστάνης»
Με επιτυχία παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Κέντρο Πολιτισμού «περί τεχνών» το βιβλίο με τίτλο «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΝΕΣΤΑΝΗΣ», σε καταγραφή και σχολιασμό Παναγιώτη Καρώνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ.
Το βιβλίο παρουσίασαν: η κοινωνική ανθρωπολόγος Βασιλική Μαργέλου, η μουσικός Βρισηίς Πετροπούλου και ο συγγραφέας Παναγιώτης Καρώνης. Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος των Αρκάδων Πάτρας Φρόσω Καραγιάννη η οποία επαίνεσε την προσπάθεια καταγραφής και διάσωσης της λαϊκής μας παράδοσης και δη της Αρκαδίας από τον Π. Καρώνη. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ (www.koinotopia.gr).
Η Βασιλική Μαργέλου αναφέρθηκε στο δημοτικό τραγούδι που οι Έλληνες τραγουδούν σε πραγματικές συνθήκες ζωής, σε γλέντια και γιορτές, αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις του ανθρώπινου βίου όπως η γέννηση, ο έρωτας, η εργασία, ο γάμος, αλλά και στις καταγραφές του Παναγιώτη Καρώνη στη Νεστάνη και τόνισε ότι τα κατέγραψε με σκοπό να τα διαφυλάξει από τη λήθη και να τα τοποθετήσει στη μνήμη. Αναφορές σε μελετητές όπως ο Νίκος Πολίτης, ο Claude Fauriel, ο Κ. Κονταξής κ.α. συμπλήρωσαν την εισήγησή της.
Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Καρώνης αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες άρχισε και συνέχισε σε μια χρονική διαδρομή 30 περίπου χρόνων τις καταγραφές αυτές. Κατόπιν απήγγειλε μια επιλογή από τα τραγούδια καλύπτοντας τον κύκλο τραγουδιών του έρωτα, του γάμου, της αποκριάς, της εργασίας, αλλά και μοιρολόγια με τα όποια κλείνει τις καταγραφές του στο βιβλίο. Προβολή βίντεο με Νεστανιώτες και Νεστανιώτισσες που τραγουδούν, αλλά και αρχειακό υλικό για το χωριό συμπλήρωσε την ομιλία του.
Η βραδιά έκλεισε με την Βρισηίς Πετροπούλου που αναφέρθηκε στη μουσική του δημοτικού τραγουδιού και πως αυτή ενέπνευσε συνθέτες κλασικής μουσικής να ασχοληθούν και να μεταγράψουν παραδοσιακούς χορούς για ορχήστρα, όπως ο Σκαλκώτας και ο Κωνσταντινίδης, αλλά και συνθέτες όπως ο Μωρίς Ραβέλ που παρουσίασε σε μορφή λιντ παραδοσιακά τραγούδια της Ελλάδας. Επιπλέον συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις που στον κύκλο τραγουδιών του «Ο μεγάλος ερωτικός» μελοποίησε παραδοσιακούς στίχους στο τραγούδι «Λιανοτράγουδα». Η βραδιά έκλεισε με την Βρισηίς να αποδίδει ζωντανά το τραγούδι αυτό, αλλά και την «Παρασκευή» ένα παραδοσιακό τραγούδι της Νεστάνης.
Με τον τίτλο Τραγούδια της Νεστάνης, ο Παναγιώτης Καρώνης αναφέρεται σε όλα εκείνα τα τραγούδια που οι Νεστανιώτες και οι Νεστανιώτισσες, αυτά τα ζωντανά μνημεία του λαϊκού μας πολιτισμού, τραγουδούσαν. Πολλά τραγούδια τα δημιούργησαν οι ίδιοι και έχουν κάθε λόγο να είναι υπερήφανοι γι’ αυτά, να τα τραγουδούν και να τα χορεύουν. Αλλά το «φιλοτράγουδο» των κατοίκων τους ώθησε στο να οικειοποιηθούν κάθε νέο ή ξένο τραγούδι που άκουγαν. Μια σειρά από γιορτές και έθιμα, που με το πέρασμα του χρόνου ατόνησαν και χάθηκαν, έδιναν την αφορμή να ακουστεί το τραγούδι τους, αυτό το τόσο σημαντικό μνημείο Λόγου του λαού μας.
Το βιβλίο μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Πάτρας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Τρίπολης στην τιμή των 10€ καθώς στα σημεία διάθεσης των βιβλίων της Κοινο_Τοπίας (Πολυχώρος, 4ος όροφος Μαιζώνος 139 και κάβα Σπηλιώτη, πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου 134).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...