Menu
RSS
Δευτέρα, 20/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δύο μυθιστορήματα παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του ΣΑΟΟ

Δύο μυθιστορήματα παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του ΣΑΟΟ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 6ηΙουνίου 2014 ώρα 8:30, στο εντευκτήριο του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων στην Τρίπολη, Δεκάζου 9-11, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο του Χαλκιδαίου Λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα, εκδήλωση με θέμα: «ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ «ΜΑΡΙΑΜΠΑ» ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΡΙΜΠΑ ΚΑΙ ΤΩΝ «ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ» ΤΟΥ ΚΝΟΥΤ ΧΑΜΣΟΥΝ». Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Α.Π.Θ. Ξενοφώντα Κοκκόλη.

Παρουσιάσθηκαν τα δύο μυθιστορήματα, ο «Μαριάμπας», της «Γενιάς του ‘30» (έτος έκδοσης 1935) και τα «Μυστήρια», του Ευρωπαϊκού Νεορομαντισμού (έτος έκδοσης 1892), με παράλληλη προβολή διαφανειών.

Ο Κνούτ Χάμσουν, σημαντική μορφή της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας, πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1920. Ο Γιάννης Σκαρίμπας, ο εισηγητής του Αντιμυθιστορήματος στην Ελληνική Λογοτεχνία, πήρε το Α΄Κρατικό Βραβείο διηγήματος το 1929.

Η σχετική εισήγηση του αρχαιολόγου Σωτήρη Ραπτόπουλου, που επεχείρησε να διακρίνει μεταξύ των «επιφανειακών» χαρακτηριστικών και των «δομών βάθους» των δύο κειμένων, συνοδεύθηκε από αναγνώσεις πεζών και ποιημάτων, από την Εύα Γαλανιάδη, την Άννα Κούκλη και τον Δημήτρη Καραμήτζο (άπαντες Τριπολίτες!)

Ας σημειωθεί ότι, παρά τη δύσκολη ώρα και ημέρα, και το ασυνήθιστο θέμα, η αίθουσα γέμισε με φίλους της λογοτεχνίας, που παρακολούθησαν με αδιάπτωτο ενδιαφέρον και τα 75  λεπτά της εκδήλωσης.

Ο Σύλλογος θα συνεχίσει την προσπάθεια προβολής θεμάτων από τον χώρο των Τεχνών και της Επιστήμης, αφού στους (διακηρυγμένους) στόχους του δεν περιλαμβάνονται μόνον η Πεζοπορία και η Ορειβασία. Επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε να προβάλλουμε τα θέματα αυτά, δίνοντας βήμα προεχόντως στους συμπολίτες  μας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...