Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Χορωδία «Ορφέας» ταξιδεύει στην Αρχαία Ολυμπία με «καπετάνιο» τον Γιάννη Μαρκόπουλο! (vd)

Η Χορωδία «Ορφέας» ταξιδεύει στην Αρχαία Ολυμπία με «καπετάνιο» τον Γιάννη Μαρκόπουλο! (vd)
Οι εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την τελετή αφής του Oλυμπιακού φωτός, ξεκινούν στις 17 Απριλίου και περιλαμβάνουν εικαστικές εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα και μουσικές παραστάσεις.
Μια από αυτές είναι η απόδοση του έργου του Γιάννη Μαρκόπουλου «Η λειτουργία του Ορφέα» στην οποία θα συμμετάσχει η χορωδία του «ΟΡΦΕΑ» Τρίπολης και μάλιστα στην αυλαία της έναρξης των μουσικών εκδηλώσεων στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαιολογικού μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας.
Το Σαββατοκύριακο στην Τρίπολη βρέθηκαν δυο συνεργάτες του μεγάλου συνθέτη, η πιανίστρια, Μαριλίνα Τζελέπη-Πατέρα, καθώς και ο μαέστρος, Νίκος Αθανασόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει την επισκόπηση των προετοιμασιών και είναι υπεύθυνος έναντι του συνθέτη για την πρόοδο της χορωδίας και την αφομοίωση του έργου.
Είναι η τρίτη φόρα που η χορωδία του «ΟΡΦΕΑ» συνεργάζεται με τον συνθέτη, μετά την Άλωση της Τριπολιτσάς στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015, στην Τρίπολη και στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου του 2016.
Με δίωρες καθημερινές πρόβες, απλοί άνθρωποι της πόλης μας καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να είναι συνεπείς.
Στη συναυλία εκτός από την «λειτουργία του Ορφέα», η χορωδία θα συμμετάσχει και στο δεύτερο μέρος, σε τραγούδια του συνθέτη τα οποία θα παρουσιαστούν με τον Λάκη Χαλκιά, τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη και τους νέους τραγουδιστές Δάφνη Ζουρνατζή και Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Γ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
 
Θα κλείσουμε με τα λόγια του μεγάλου συνθέτη ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «Την λειτουργία του ΟΡΦΕΑ θα την τραγουδήσει η χορωδία του ΟΡΦΕΑ».
"Με την παρουσίαση του νέου μου έργου η «Λειτουργία του Ορφέα» στην ολοκληρωμένη του μορφή, αισθάνομαι χαρά και συγκίνηση, επειδή δόθηκε η ευκαιρία σ’ έναν άνθρωπο σαν κι εμένα, που μέχρι τώρα έχει αναλώσει το περισσότερο μέρος της ζωής του για να εκφράζεται μέσω των μηχανισμών των ήχων, της μελωδίας, των ρυθμών και της αρμονίας, να επικοινωνήσει με τις κοσμογονικές πηγές της ελληνικής δημιουργίας, όπως είναι οι ορφικοί ύμνοι.
Εμπνεύστηκα από την εύγλωττη σιωπή των αρχαίων κειμένων και ένιωσα ότι η μουσική μπορεί να επιστρέφει στην αρχική της θέση και να λειτουργεί σαν σύνολο των πνευματικών και διανοητικών επιδόσεων.
Η φράση του Πλάτωνος «Έστι δε πού η μέν επί σώματι γυμναστική, η δ’ επί ψυχή μουσική» αντανακλά τις κατευθύνσεις του ενστίκτου μας να συνδιαλέγεται με τον φυσικό κόσμο αφήνοντας τους κανόνες της επιστήμης να διαπερνούν την τέχνη, για να την στηρίζουν. Αυτός ο επαναπροσδιορισμός ήταν για μένα απαραίτητος.
Με μια ανοιχτή εξέγερση ενσωματωμένη στα ηχοχρώματα που παράγονται από τους συνδυασμούς των οργάνων και των φωνών, απέναντι σε μια τάξη πραγμάτων που επαναλαμβάνει στείρα τον εαυτό της, ανατέλλει η νέα ανάγνωση των μύθων, η άνοιξη της ορθοδοξίας και η χρησιμότητα της μουσικής.
Το υλικό όλης της σύνθεσης της «Λειτουργίας του Ορφέα», ερμηνεύτηκε και στην πιο μικρή λεπτομέρειά του από μουσικούς που παίζουν χειροποίητα γνωστά όργανα και έχουν δικό τους ήχο και δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρική μεσολάβηση. Για την καταγραφή του έργου, χρησιμοποιήθηκαν τα πιο τέλεια και σύγχρονα ηχοληπτικά μέσα στην Αθήνα και στο εξωτερικό.
Με την πίστη του στο φως, στην καθαρότητα της ψυχής, ο Ορφέας έγινε μύστης μιας νέας θρησκείας που στηριζόταν στη καλοσύνη και στην αγνότητα. Στηριζόταν επίσης στο σεβασμό του φυτικού και ζωικού κόσμου που μας περιβάλλει. Ρομαντισμός και νοσταλγία; Ίσως. Όμως σίγουρα το εγγύς μέλλον. Η Ευρυδίκη είναι η βροχή, το νερό. Ο Ορφέας είναι το όριον φωτός, εάν θέλουμε.
Γιάννης Μαρκόπουλος"

Στο βίντεο που ακολουθεί, μιλούν κατά σειρά εμφάνισης ο Πρόεδρος της χορωδίας «ΟΡΦΕΑΣ» Δημήτρης Φωτόπουλος, η Μαέστρος της χορωδίας, Χριστίνα Αθανασοπούλου,η πιανίστρια Μαριλίνα Τζελέπη-Πατέρα και ο Μουσικός Διευθυντής του Εργαστηρίου Μουσικής Εκτέλεσης και Μαέστρος, Νίκος Αθανασόπουλος.
Μ.Σ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...