Menu
RSS
Τετάρτη, 22/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δεν πρόκειται να μειωθεί η τιμή στο πετρέλαιο – Συνεχίζονται οι αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης

Δεν πρόκειται να μειωθεί η τιμή στο πετρέλαιο – Συνεχίζονται οι αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης

Αποκλείει κατηγορηματικά η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μειωθεί η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, ως μέσου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

Έκκληση στο ευρύ κοινό να επωφεληθεί της δυνατότητας εξασφάλισης επιδόματος θέρμανσης, έκανε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά από σύσκεψη με τους υπουργούς Υγείας Α.Γεωργιάδη και Ενέργειας Γ. Μανιάτη.

Υπάρχει διαθέσιμο επίδομα θέρμανσης, της τάξης του 200 εκατ.ευρώ, καθώς έχουν δοθεί μόλις περίπου 60 εκατ.ευρώ έως τώρα, σημείωσε ο κ.Στουρνάρας καλώντας τους δικαιούχους να καταθέσουν αιτήσεις εξασφάλισης του επιδόματος θέρμανσης ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, «αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά η θεραπεία δεν είναι η μείωση της τιμής», διότι, «έτσι ανοίγουμε ένα παράθυρο στο λαθρεμπόριο καυσίμων και δίνουμε σε όλους ανεξαιρέτως το επίδομα θέρμανσης, ακόμη και, στην ακραία περίπτωση, για θέρμανση πισίνας. Εμείς θέλουμε να επιδοτήσουμε τους φτωχότερους». Ενώ, ο υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης, σε πιο έντονο ύφος, πρόσθεσε ότι «όσοι πιέζουν για μείωση του φόρου, άθελά τους θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η υστέρηση στα έσοδα από τη φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ) στα καύσιμα ανήλθε καθαρά σε 353 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 5% σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Η συγκεκριμένη υστέρηση, αποδίδεται από το υπουργείο, στην υψηλή αποθεματοποίηση (238 εκατ. λίτρα) λόγω της αύξησης του φόρου, στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Επίσης, βάσει των στοιχείων του υπουργείου, η μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 68%- 70% μεταξύ 2012 και 2013, οφείλεται:

*Κατά 11,5% στην αύξηση της τιμής με την εξίσωση των φόρων

*Κατά 3,4% στην ύφεση

*Κατά 23,9% στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες

*Κατά 32% στην αποθεματοποίηση και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε τη λήψη οικονομικών αντικινήτρων στη χρήση ξυλείας για τα τζάκια και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν για να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης, το οποίο, βάσει των διευρυμένων κριτηρίων, δικαιούνται περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 30 Δεκεμβρίου πέρυσι είχαν διατεθεί 6 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης, ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο εφέτος έχουν δοθεί, ως προκαταβολή, 60 εκατ. ευρώ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...