Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Συγκλόνισε η ομιλία του Κρητικού επιχειρηματία μέσα στο Μουσείο El Greco για τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο (vd)!

Συγκλόνισε η ομιλία του Κρητικού επιχειρηματία μέσα στο Μουσείο El Greco για τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο (vd)!
Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Κρατικό Μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Museo del Greco) στο Τολέδο της Ισπανίας, φιλοξένησε έργα σύγχρονης τέχνης δίπλα στις αυθεντικές δημιουργίες του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου.


 Η μεγάλη τιμή έγινε στο πρόσωπο του διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα Διεθνούς Φήμης Γλύπτη Νίκου Φλώρου, ο οποίος παρουσίασε στο διάσημο Μουσείο-κατοικία του Ελ Γκρέκο πέντε γλυπτές δημιουργίες του, μεγάλων διαστάσεων, εμπνευσμένες από το έργο του Θεοτοκόπουλου.
12250412 1051064771604356 560827689 o
Ο πολυβραβευμένοςΈλληνας γλύπτης ανασύνθεσε κορυφαία έργα του Γκρέκο χρησιμοποιώντας με σπάνια επιδεξιότητα ένα σύγχρονο υλικό, το χρωματιστό αλουμίνιο. Από αυτό το υλικό φιλοτέχνησε πέντε ψηφιδωτούς ανάγλυφους πίνακες, προσεγγίζοντας με ιδιαίτερο σεβασμό το πρωτότυπο έργο του Θεοτοκόπουλου ως προς τη γεωμετρική σχηματοποίηση και τη χρήση των χρωμάτων.

Τα πέντε έργα του Νίκου Φλώρου στην έκθεση είναι τα εξής:
«Ανάσταση του Ιησού Χριστού» (διαστάσεις 4,5μ Χ 3m)
«Διαμερισμός των ιματίων του Ιησού Χριστού» (5,5μ. Χ 3μ.)
« Σταύρωση του Ιησού» (3μ.Χ 2μ.)
«Αποκαθήλωση» ( 2μ.Χ3μ.) .
«Πορτρέτο του Ελ Γκρέκο» (1,10μ. επί 80μ.)

Με τον τίτλο «Φως στο Σκοτάδι» η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 11 Νοεμβρίου 2015, στο Κρατικό Μουσείο του Ελ Γκρέκο, στο Τολέδο, μετά από πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας και της διεύθυνσης του Μουσείου. Θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2016. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία και συνοδεύτηκαν από εγκωμιαστικά σχόλια που αποτυπώθηκαν στα ρεπορτάζ του ισπανικού Τύπου, τηλεοπτικού, έντυπου και ηλεκτρονικού. Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, του υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία, της UNESCO και του Ιδρύματος κατά του Καρκίνου του Εγκεφάλου «George Best Costacos».
12166563 1051059878271512 1186922168 n
Μεταξύ των επίτιμων καλεσμένων, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, Ιωάννης Μελισσανίδης και μεταξύ των χορηγών της εκθέσεως ήταν και ο γνωστός Κρητικός επιχειρηματίας κος Αθηναγόρας Ανδριαδάκης, ο οποίος συνοδευόταν από την μητέρα του κα Μαρία Ανδριαδάκη και όταν καλέστηκε για να απευθύνει τον επίσημο χαιρετισμό, «συγκλόνισε» με την ομιλία που παρουσίασε σε τόσα λίγα λεπτά, όμως αυτά που ανέφερε με λόγια ψυχής, τόσο για τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο όσο και για τους Ισπανούς που είχαν την τιμή να φιλοξενούν στο Τολέδο των γνωστό Κρητικό ζωγράφο, εντυπωσίασε όλους όσους παρευρέθηκαν.

Μεταξύ άλλων είπε: «Τιμή σας που τον είχατε και τιμή μας που τον φιλοξενήσατε».

«Είχα την τιμή να παρευρίσκομαι στο Μουσείο El Greco κατά την διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Φως στο Σκοτάδι» και πραγματικά τα λόγια του κου Αθηναγόρα Ανδριαδάκη δεν πρόκειται ποτέ να τα βγάλω από το μυαλό μου.

Ένας Έλληνας από την Κρήτη που τόλμησε να πεί με πολύ συναισθηματική φόρτιση αλλά και βροντερή φωνή πως η καταγωγή του ΕlGrecoείναι από την Κρήτη, αλλά και να ευχαριστήσει τους Ισπανούς που τον αγκάλιασαν όλα τα χρόνια της δημιουργίας του που έζησε εκεί.
12244217 1051064794937687 903624767 n
Ο κος Αθηναγόρας Ανδριαδάκης είναι παράδειγμα για όλους μας που τόλμησε να υπερασπιστεί τον τόπο καταγωγής του ElGreco, γνωστό σε όλους μας ως Δομίνικο Θεοτοκόπουλο και να ορθώσει τα ανάστημα των Ελλήνων σε αυτές τις δύσκολες  στιγμές που περνάει το Έθνος μας και να υπενθυμίσει σε όλο τον κόσμο από πού ξεκίνησε το  λίκνο του πολιτισμού που ενέπνευσε όλο τον κόσμο και  πως ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι  η πηγή της δύναμης των Ελλήνων για να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως καταχειροκροτήθηκε για τον έντονο συναισθηματισμό και κυρίως στο σημείο που έδωσε τον λόγο του,  εκπληρώνοντας την επιθυμία του καλλιτέχνη να επιστρέψει ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος στις ρίζες του την Κρήτη.

Τέλος, για άλλη μια φορά θα αναφέρω τον θαυμασμό μου για την Κρήτη  που όλα τα χρόνια με περηφάνια δόξα και τιμή διατηρείτε  αναλύοτη ως ένα ξεχωριστό κομμάτι της Ελλάδας που υπερασπίζετε το γένος και το πολιτισμό της».

Έλλη Αρτοπούλου


Δείτε ακόμα: Ο Νίκος Φλώρος «απογείωσε» τον Ελληνικό πολιτισμό μέσα από τα μάτια του El Greco! (εικόνες)
- www.kalimera-arkadia.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...