Menu
RSS
Τετάρτη, 01/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αόριστες απαντήσεις στη Βουλή από τον Υπουργό Υποδομών για την … περιβόητη παράκαμψη Λαγκαδίων!

Αόριστες απαντήσεις στη Βουλή από τον Υπουργό Υποδομών για την … περιβόητη παράκαμψη Λαγκαδίων!
Συζητήθηκε την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014, η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αρκαδίας Ανδρέα Λυκουρέντζου με θέμα «Εθνική οδός Βυτίνας-Αρχαίας Ολυμπίας, παράκαμψη Λαγκαδίων».
Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος έθεσε επιτακτικά στον Υπουργό το θέμα ανάγκης κατασκευής του έργου και ζήτησε από τον ίδιο να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της κατασκευής, το κόστος του έργου καθώς και η πηγή χρηματοδότησής του.
Αρχικά, ο βουλευτής Αρκαδίας είπε: «Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ προκειμένου να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, την οποία θεωρώ σημαντική για την ανάπτυξη της κεντρικής Πελοποννήσου, αλλά ιδιαίτερα της Αρκαδίας και της επαρχίας Γορτυνίας. Διότι η κατασκευή του έργου της εθνικής οδού Αρχαίας Ολυμπίας-Βυτίνας με την παράκαμψη Λαγκαδίων θα διασυνδέσει τον τόπο μας με άλλους τουριστικούς προορισμούς, θα ενισχύσει την προσέλκυση του τουριστικού ρεύματος στην Αρκαδία και θα επιτρέψει στους Αρκάδες να επισκέπτονται κάτω από καλύτερες συνθήκες τον τόπο τους, εκεί που γεννήθηκαν, εκεί που μεγάλωσαν. Δυστυχώς, λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης, όπως γνωρίζετε, οι Αρκάδες κατοικούμε περισσότερο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και λιγότερο στην Αρκαδία.
Θέλω, επίσης, να σας υπενθυμίσω τους σημαντικούς αγώνες τους οποίους έχουν κάνει όλοι οι παράγοντες του τόπου μας για να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε την κατασκευή του έργου και να επισημάνω τη μαχητικότητα της εφημερίδος «ΓΟΡΤΥΝΙΑ», η οποία εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής, της επαρχίας Γορτυνίας, αλλά και όλους όσους συστρατεύονται σ’ αυτή την προσπάθεια.
Σας ερωτώ, λοιπόν, τα εξής: Υπάρχει τελική μελέτη; Υπήρχαν άλλες μελέτες κατά το παρελθόν; Έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση την κατασκευή του έργου και με ποια μελέτη; Τι συμβαίνει με τις περιβαλλοντικές μελέτες; Αυτές έχουν ολοκληρωθεί;
Τέλος, κύριε Υπουργέ, γνωρίζουμε ποιο είναι το ύψος της δαπάνης κατασκευής του έργου; Έχουν εξασφαλιστεί αυτοί οι πόροι; Από ποιον προϋπολογισμό; Από εθνικούς πόρους, συγχρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους ή θα ενταχθεί σε κάποιον άλλο προϋπολογισμό, όπως αυτόν των ευρωπαϊκών δικτύων;
Επειδή, κύριε Υπουργέ, γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα αναπτύσσεται μία φιλολογία από διάφορες πλευρές και πότε ακούμε ότι φθάσαμε στο τέλος και πότε ότι είμαστε στην αρχή, υπέβαλα αυτήν την ερώτηση και παρακαλώ για την απάντησή σας.
 
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ
 
«Κύριε συνάδελφε, η Εθνική Οδός 74 «Τρίπολη-Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία», τμήμα της οποίας αποτελεί και το «Λαγκάδια-Λευκοχώρι», έχει καταταχθεί στο δευτερεύον εθνικό δίκτυο και στη συνέχεια στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Με συμβάσεις που έχουν ανατεθεί από το Υπουργείο Υποδομών, έχουν βελτιωθεί στον παραπάνω άξονα οδικά υποτμήματα και απομένουν οι μελέτες για τα τμήματα «Λούβρο-Τριποταμιά-Κόμβος Ηραίας» μήκους 16 χιλιομέτρων, «Παράκαμψη Σταυροδρομίου» μήκους 1,5 χιλιομέτρου, «Παράκαμψη Λαγκαδίων-Λευκοχωρίου» μήκους 12 χιλιομέτρων.
Ειδικότερα για το «τμήμα γ΄» στο πλαίσιο των μελετών βελτίωσης για το υπό μελέτη τμήμα, παλαιότερα εκπονήθηκε αναγνωριστική μελέτη οδοποιίας «Τμήμα Αγία Παρασκευή-Λευκοχώρι».
Η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης προχώρησε, αλλά κάποια στιγμή ανεστάλη και, τελικώς, ανατέθηκε νέα μελέτη το 2009, κύριε Λυκουρέντζο.
Έγινε, λοιπόν, μία νέα ανάθεση, μία νέα μελέτη το 2009. Η σχετική σύμβαση, με συμβατική αμοιβή 2,3 ευρώ περίπου, υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2009. Η αντίστοιχη σύμβαση γεωτεχνικών ερευνών με συμβατική αμοιβή 605.270 ευρώ υπογράφηκε στις 27 Ιουλίου 2010 και αφορά στη μελέτη παράκαμψης των οικισμών Λαγκαδίων και Λευκοχωρίου, στο πλαίσιο της μελέτης βελτίωσης του οδικού άξονα «Τρίπολη-Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία» με διατομή έντεκα μέτρα.
Σύμφωνα, λοιπόν, μ’ αυτή τη σύμβαση, κύριε Λυκουρέντζο, εξετάστηκαν μία σειρά από εναλλακτικές λύσεις, όπως η διέλευση με σήραγγα κάτω από τον οικισμό στην εναλλακτική λύση στη ζώνη «Αγία Παρασκευή-Γαλατά-Περδικονέρι-Κάστρο Άκοβα-Λευκοχώρι» βόρεια του οικισμού. Μιλάμε, δηλαδή, για μία ευρεία παράκαμψη των Λαγκαδίων.
Η χάραξη της νέας οδού στη λύση της ευρείας παράκαμψης Λαγκαδίων απομακρύνεται από τον παραδοσιακό οικισμό Λαγκαδίων, παρακάμπτοντας τις ορεινές εξάρσεις ανάντι του οικισμού.
Η αρχή της μελέτης της παράκαμψης Λαγκαδίων βρίσκεται στην περιοχή της Αγία Παρασκευής και προβλέπονται μια σήραγγα, ένα τεχνικό εκσκαφής και επίχωσης, εννιά γέφυρες, πέντε ισόπεδοι κόμβοι και έξι δευτερεύουσες οδοί. Το μήκος είναι 20 χιλιόμετρα, αντί 13 χιλιόμετρα που προβλεπόταν στην αρχή.
Η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει πάρει, καταρχήν, μια θετική γνωμοδότηση. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην αξιολόγηση. Έχουμε εγκρίνει το πρώτο στάδιο μελετών και εκπονήθηκαν η προμελέτη οδοποιίας, η προμελέτη των κόμβων και η οριστική γεωλογική μελέτη της ευρείας παράκαμψης Λαγκαδίων.
Όπως βλέπετε δηλαδή έχει γίνει μια σημαντική δουλειά. Έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες γεωτεχνικές έρευνες και η αξιολόγησή τους στη θέση των μεγάλων έργων, εκεί που έχουμε δηλαδή γέφυρες, σήραγγες και cut and cover. Επιπλέον, έχουν υποβληθεί η κτηματογράφηση και τα στοιχεία οριστικής μελέτης οδοποιίας και υδραυλικών.
Βεβαίως, τώρα πρέπει να φτάσουμε στο κρίσιμο ζήτημα που είναι ο προϋπολογισμός για να εγκριθούν η προμελέτη των τεχνικών έργων, η αξιολόγηση των γεωτεχνικών ερευνών, οι γεωτεχνικές μελέτες και η μελέτη οδοποιίας.»
 
Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ
 
«Αυτό το οποίο παρουσιάσατε είναι πράγματι μια εργώδης προσπάθεια η οποία γίνεται για αν υλοποιηθεί το έργο της νέας εθνικής οδού. Όμως, κύριε Υπουργέ, πρέπει να λάβουμε υπόψη στην κατασκευή του έργου πραγματικά το ιστορικό χωριό των Λαγκαδίων. Μία παράκαμψη η οποία θα πάει τόσο μακριά από τα Λαγκάδια θα αποστερήσει την περιοχή από επισκεψιμότητα και από την προσέλκυση του τουριστικού ρεύματος που θέλουμε να επιτύχουμε σε αυτές τις περιοχές.
Δεν είμαι σε θέση εγώ προσωπικά να αξιολογήσω τεχνικά τη μελέτη, είμαι πολιτικός επιστήμονας και όχι μηχανικός. Αλλά χρειάζεται στην εργώδη αυτή προσπάθεια να ληφθούν υπόψη και οι παράμετροι της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, της διασύνδεσης των περιοχών, της δυνατότητος της ενίσχυσης επισκεψιμότητας των χωριών της Γορτυνίας.
Θέλω, κύριε Υπουργέ, αφού θα συνεχίσετε και θα παρουσιάσετε τις θέσεις σας, να παρουσιάσετε κατά το δυνατόν και ένα χρονοδιάγραμμα, διότι αυτή η υπόθεση απασχολεί τουλάχιστον για δύο δεκαετίες και τη δική σας πολιτική ηγεσία και προγενέστερες πολιτικές ηγεσίες, τους εκπροσώπους του λαού της Αρκαδίας, τους πρώην Βουλευτές, τους νυν Βουλευτές.
Θεωρώ ότι και ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος την ίδια ερώτηση θα σας υπέβαλλε. Και ο συνάδελφος από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ο κ. Ζαχαριάς δεν θα είχε αντίρρηση να συζητήσουμε αυτό το θέμα, γιατί σε κάθε μας επίσκεψη στον τόπο έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ερώτημα: Πότε επιτέλους θα γίνει αυτό το έργο;
Και οι δημοσιογράφοι της Αρκαδίας, όπως της «Γορτυνίας» στην οποία αναφέρθηκα, αλλά και των άλλων εντύπων, δεν έχουν καμία σχέση με όσους στην αρχική σας δήλωση περιγράψατε. Δεν θα μας αφήσουν ήσυχους. Δεν θα γλιτώναμε από την πένα του Κώστα Καλύβα της «Γορτυνίας» εσείς και εγώ σήμερα, αν δεν συζητούσαμε την ερώτηση. Γιατί; Επειδή ενδιαφέρονται ειλικρινά για την ανάπτυξη του τόπου.
Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα για την ενίσχυση του κύρους της πολιτικής ηγεσίας και της πολιτείας γενικότερα, αλλά και για να μπορούμε να πούμε στους συμπατριώτες μας ότι αυτή είναι η προοπτική για την ανάπτυξης της Αρκαδίας και της Γορτυνίας.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...