Menu
RSS
Δευτέρα, 20/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εκδηλώσεις στη Στεμνίτσα για την Α' Πελοποννησιακή Γερουσία (vd)

Εκδηλώσεις στη Στεμνίτσα για την Α' Πελοποννησιακή Γερουσία (vd)

Την παράσταση "έκλεψε" το χορευτικό συγκρότημα από τη Μικρή Μαντίνεια της Μεσσηνίας

Στη Στεμνίτσα μετακινήθηκε στις 27 Μαΐου του 1821 η Α' Πελοποννησιακή Γερουσία που είχε συσταθεί την προηγούμενη μέρα, στις 26 Μαΐου στην Ιερά Μονή Καλτεζών. Η Στεμνίτσα έτσι λειτούργησε ως έδρα της πρώτης διοίκησης των επαναστατημένων Ελλήνων μέχρι και την Άλωση της Τριπολιτσάς. Μία διοίκηση που συνέβαλε τα μέγιστα στην οργάνωση του Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία τους. Σε ανάμνηση λοιπόν του ιστορικού αυτού γεγονότος σήμερα, Κυριακή 15 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που διοργανώθηκαν από το δήμο Γορτυνίας σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους της Στεμνίτσας, περιλάμβανε δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία, επιμνημόσυνη δέηση στον εξωτερικό χώρο της Μονής Ζωοδόχου Πηγής, εκφώνηση πανηγυρικού από τον καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Νικολάου, την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν χορούς στην πλατεία της Στεμνίτσας από χορευτικό συγκρότημα της Μεσσηνίας. Οι χορευτές ¨Μαντιναίοι" από την Μικρή Μαντίνεια "έκλεψαν" την παράσταση.

Στις εκδηλώσεις παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος και Κώστας Ζαχαριάς, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Τρικολώνων Γιώργος Μπαρούτσας, οι νεοκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι Αρκαδίας Γιάννης Κατσίρης και Νίκος Γιαννακόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής Αρκαδίας κ. Γιαννακάκος και πλήθος κόσμου.

Δείτε βίντεο και φωτογραφικό υλικό από το σύνολο των εκδηλώσεων....

Ε.Τ.

www.drt915.gr

 

1 σχόλιο

  • γιωργοσ στεμνιτσιωτης
    γιωργοσ στεμνιτσιωτης Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014 23:12 Σύνδεσμος σχολίου

    Ενα ιστορικο μοναστηρι, το οποιο πληρωσε το τιμημα του για τις συνεδριασεις εκει της Πελοποννησιακης Γερουσιας, το εκαψε ο Ιμπραημ το 1826 αφου κρεμασε τον ηγουμενο Γερμανο Καντζια που το ανακαινησε λιγα χρονια πριν μετα την καταστροφη του απο τους τουρκαλβανους το αποτελειωσαν οι βαβαροι πουλωντας την περιουσια του μεχρι και τα λειψανα των αγιων , καλο ειναι να μην το θυμομαστε μονο καθε χρονο αλλα να στηριξουμε την προσπαθεια που γινετε ωστε να ξαναλειτουργειση σαν μονη ,και να στηριξουμε την προσπαθεια των ανθρωπων που εργαζονται γιαυτο τον σκοπο και παρα την κριση με οικονομικη ενισχυση

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...