Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γορτυνία: Αυτές είναι οι 2 προτεινόμενες θέσεις για σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων!

Γορτυνία: Αυτές είναι οι 2 προτεινόμενες θέσεις για σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων!
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας, το οποίο συνεδριάζει την Παρασκευή, στις 5.00 το απόγευμα, στη Δημητσάνα, θα συζητηθεί –μεταξύ άλλων - η αποδοχή προμελέτης χωροθέτησης Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Δήμου Γορτυνίας.
Η εισήγηση που θα γίνει και φέρνει στη δημοσιότητα το «Καλημέρα Αρκαδία» είναι να επιλεχθεί το σενάριο το οποίο προβλέπει δύο (και όχι έναν) Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Σύμφωνα με την εισήγηση, «το Σενάριο 2 που παρουσιάζει μεγαλύτερη οικονομική βιωσιμότητα στη λειτουργία καθώς και απόλυτη σιγουριά και ασφάλεια στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων του Δήμου Γορτινίας.
Τα συνολικά ετήσια τονο-χιλιόμετρα, μειώνονται κατά 40% περίπου, καθιστώντας τη αποκομιδή και μεταφορά των ΑΣΑ πολύ πιο οικονομική από το Σενάριο 1, υπάρχει κάλυψη για το σύνολο του πληθυσμού και δεν αλλάζει ριζικά η υφιστάμενη μέθοδος μεταφοράς και αποκομιδής των απορριμμάτων.
Η βέλτιστη επιλογή δημιουργίας ΣΜΑ για το Δήμο Γορτυνίας είναι αυτή που εξετάζει 2 κινητούς ΣΜΑ μικρής δυναμικότητας, έναν κεντρικός ΣΜΑ με ράμπα, 2 χοάνες, 2 ημιρυμουλκούμενα containers 45 m3 και 1 τράκτορα στην περιοχή της Καρκαλούς και έναν μικρότερος-δορυφορικός ΣΜΑ με ράμπα, 1 χοάνη, 2 Press containers 24 m3 και 1 όχημα Hook-Lift στη περιοχή κοντά στο Καλλιάνι.
Ο Κεντρικός ΣΜΑ θα εξυπηρετεί απευθείας τις Δ.Ε. ΒΥΤΙΝΑΣ, ΔΗΜΗΤΣΑΝΗΣ, ΤΡΙΚΟΛΩΝΩΝ και τμήματα των Δ.Ε. ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ, ΗΡΑΙΑΣ και ΚΛΕΙΤΟΡΟΣ και εν τέλει το ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Οι υπόλοιποι οικισμοί θα εξυπηρετούνται από τον δεύτερο ΣΜΑ Δυτικής Γορτυνίας, ήτοι οι Δ.Ε. ΤΡΟΠΑΙΩΝ, ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΗΣ και τα υπόλοιπα τμήματα των Δ.Ε. ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ, ΗΡΑΙΑΣ και ΚΛΕΙΤΟΡΟΣ.
Η απόσταση των 2 ΣΜΑ μεταξύ τους είναι της τάξεως των 20-25 χιλιομέτρων, επομένως εάν χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα μεταφόρτωσης σε press container με γάντζο, με πολύ λίγα δρομολόγια την εβδομάδα θα μεταφέρονται όλα τα ΑΣΑ στο κεντρικό ΣΜΑ.
 
Τελική Χωροθέτηση-Οριοθέτηση ΣΜΑ
 
Β1. Κεντρικού ΣΜΑ Γορτυνίας: Θέση Καρκαλού Δ.Ε. Δημητσάνας (Βόρεια του οικισμού Καρκαλού), για τη δημιουργία του Κεντρικού ΣΜΑ Γορτυνίας ο οποίος θα
εξυπηρετεί το Σύνολο του Δήμου από όπου και θα τα μεταφορτώνει στην ΟΕΔΑ ή στον ΧΥΤΑ/Υ.
Ο κεντρικός ΣΜΑ του Δήμου Γορτυνίας που προβλέπεται και από το εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου θα πρέπει να χωροθετηθεί, σε γήπεδο 3,5-4,5 στρεμμάτων το οποίο απέχει απόσταση μεγαλύτερη του 1,0km από το κέντρο του οικισμού Καρκαλού και Καλονέρι καθώς και από το χώρο υπαίθριας αναψυχής Αγ. Παρασκευή (αρχαίες πηγές Λούσιου ποταμού).
Β2. Δορυφορικού ΣΜΑ Γορτυνίας: Θέση «Σφεντομάκι» Δ.Ε. Τροπαίων (Ανάμεσα στους οικισμούς Καλλιάνι και Τουμπίτσι επί της Ε.Ο.), για τη δημιουργία του Δορυφορικού ΣΜΑ Γορτυνίας, ο οποίος θα εξυπηρετεί τη Δυτική Γορτυνία και θα τα μεταφέρει στον Κεντρικό ΣΜΑ στην Καρκαλού.
Για την κατασκευή του δορυφορικού ΣΜΑ, (που δεν προβλέπεται και από το εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου), απαιτείται τουλάχιστον έκταση της τάξεως των 2,5 - 3,0 στρεμμάτων.
 
Σύνοψη & αξιολόγηση των ΣΜΑ ως προς τις προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ
 
Συνοψίζοντας, από την παρούσα μελέτη η καλύτερη και οικονομικότερη επιλογή είναι η δημιουργία 2 "κινητών" ΣΜΑ, (Σενάριο 2), έναν (1) στην ευρύτερη περιοχή της Καρκαλού μεσαίας δυναμικότητας και έναν (1) μικρής δυναμικότητας, στην περιοχή ανάμεσα στον οικισμό Τουμπίτσι και Καλλιάνι επί της Εθνικής Οδού. Οι εξυπηρετούμενοι οικισμοί των 2 ΣΜΑ δύναται να διαφοροποιηθούν σε μικρό βαθμό εάν αυτό προκύπτει από δεδομένα υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου Γορτυνίας, χωρίς αυτό να επηρεάζει σημαντικά το προτεινόμενο Σενάριο 2.
Προκειμένου, ο Δήμος Γορτυνίας και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΦοδΣΑ Πελοποννήσου να προχωρήσουν στις απαιτούμενες μελέτες ωρίμανσης των ΣΜΑ, θα πρέπει να εγκριθεί η δημιουργία των προτεινόμενων 2 ΣΜΑ στις πραναφερόμενες περιοχές ώστε στη συνέχεια να οριστικοποιηθούν τα οικόπεδα στα πλαίσια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ΣΜΑ.

4 σχόλια

  • Χ@στηδες
    Χ@στηδες Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 17:07 Σύνδεσμος σχολίου

    12:16 ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή έχεις 5 σκουπιδοντενεκέδες θέλουν να σου φορτώσουν όλη τη Γορτυνία, δεν κατάλαβες πως παίζεται το παιχνίδι?? Εκεί που έχει .....πολλούς τους πάει να.....

  • ΚΟΥΣΤΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
    ΚΟΥΣΤΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 12:16 Σύνδεσμος σχολίου

    ΔΉΜΑΡΧΕ ΜΑΚΡΥΆ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΚΑΛΟΥ ΤΑ ΣΚΟΥΠΊΔΙΑ
    ΘΈΛΕΤΕ ΝΑ ΒΡΟΜΊΣΕΤΕ ΤΟ ΛΟΥΣΙΟ ?
    ΕΜΕΙΣ 5 ΣΚΟΥΠΙΔΟΝΤΕΚΕΔΕΣ ΈΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΈΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΡΤΏΣΕΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΟΡΤΥΝΊΑ?

  • Κίτσος
    Κίτσος Σάββατο, 30 Μαϊος 2015 11:40 Σύνδεσμος σχολίου

    Ραχιώτη, ενώ αν ψήφιζες τον συριζαίο που πήρε μαζί του από χρυσά αυγά μέχρι πασόκους και νεόδουλους, θα ταν αλλιώς ε ;

  • Ραχιώτης
    Ραχιώτης Πέμπτη, 28 Μαϊος 2015 23:55 Σύνδεσμος σχολίου

    Γιαννόπουλο δεν ψήφισες ......τσίμπα τώρσ εσυ που κράζεις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...