Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ντιν Μητρόπουλος: Ο Ελληνοαμερικανός «Μίδας» με περιουσία 2,1 δις $ είναι από την Αρκαδία!

Ντιν Μητρόπουλος: Ο Ελληνοαμερικανός «Μίδας» με περιουσία 2,1 δις $ είναι από την Αρκαδία!

Ο Ελληνοαμερικανός Ντιν Μητρόπουλος μπορεί να αποτελεί σήμερα έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στην επενδυτική σκακιέρα ο ίδιος όμως, όπως εξομολογείται στο «Εθνος της Κυριακής», όταν το 1956 σε ηλικία 10 ετών εγκατέλειπε το χωριό του στην Αρκαδία δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε στο καλύτερο όνειρό του τη μελλοντική πορεία του προς την κορυφή.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metropoulos & Company, είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε παγκόσμιο επίπεδο επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων (Private Equity). Συγκαταλέγεται στη λίστα Forbes 400, με τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική και στους 20 πλουσιότερους Ελληνες του πλανήτη. Είναι ειδικός στο να παίρνει χρεοκοπημένες εταιρείες, να τις «νοικοκυρεύει» και να τις οδηγεί ξανά στην επιτυχία, ενώ κατόπιν από την πώλησή τους πολλαπλασιάζει τα χρήματα της επένδυσής του.

Τον Μάιο το περιοδικό Forbes τον φιλοξένησε στο εξώφυλλό του. Στο άρθρο παρουσιάζεται ως ένας ικανότατος επιχειρηματίας ο οποίος αφού εξαγόρασε την εταιρεία Hostess (η οποία παράγει και το σνακ Twinkie's) κατάφερε να την κάνει ξανά μια κορυφαία επιχείρηση αποκομίζοντας κέρδη ύψους 2 δισ. δολαρίων. Επιπλέον μέχρι το 2014, ο κ. Μητρόπουλος και οι δύο γιοι του ήταν ιδιοκτήτες της εταιρείας μπίρας Pabst Brewing, την οποία πούλησαν πέρυσι για 750 εκατ. δολάρια τριπλασιάζοντας το κεφάλαιο της επένδυσής τους.

Το «Capital Link Leadership Award», με το οποίο βραβεύεται αυτήν την εβδομάδα, δίδεται σε ένα άτομο ή οργανισμό για τη συμβολή του στην προώθηση των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της δΤο «Capital Link Leadership Award», με το οποίο βραβεύεται αυτήν την εβδομάδα, δίδεται σε ένα άτομο ή οργανισμό για τη συμβολή του στην προώθηση των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας. Με έδρα τη Νέα Υόρκη, η Capital Link ιδρύθηκε από τον οικονομολόγο Νίκο Μπορνόζη και δραστηριοποιείται στον τομέα των Επενδυτικών Σχέσεων και της Επικοινωνίας. Παράλληλα διοργανώνει Επενδυτικά Συνέδρια σε Νέα Υόρκη, Αθήνα και Λονδίνο.
Αυτήν την εβδομάδα ο Ντιν Μητρόπουλος έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να μιλήσει στις 25 Ιουνίου στο συνέδριο που διοργανώνει η Capital Link στο ξενοδοχείο Hilton με θέμα, «Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία - Κοινωνία». Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα του απονεμηθεί το βραβείο «2015 Capital Link CSR Leadership Award».

Τα κεντρικά της εταιρείας του βρίσκονται στο Κονέκτικατ. Η φωνή του στην τηλεφωνική γραμμή ακούγεται ιδιαίτερα δυναμική όπως και η πορεία του. «Αναζητούμε ευκαιρίες σε όλον τον κόσμο. Ζούμε σε μια παγκόσμια οικονομία, άλλωστε μόνο μέσα σε αυτό το παγκόσμιο πλαίσιο μπορεί ένας επιχειρηματίας να επιτύχει μεγάλα αποτελέσματα» δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Μητρόπουλος.

Από την εξαγορά και το «νοικοκύρεμα» της εταιρείας Hostess ο Ντιν Μητρόπουλος αποκόμισε κέρδη ύψους 2 δισ. δολαρίων.Από την εξαγορά και το «νοικοκύρεμα» της εταιρείας Hostess ο Ντιν Μητρόπουλος αποκόμισε κέρδη ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Πώς επιτυγχάνετε την αναδιάρθρωση των εταιρειών που αγοράζετε;

Ο τρόπος που ενεργούμε στην αναδιάρθρωση είναι εξαιρετικά γρήγορος. Ελαττώνουμε τις περιττές δαπάνες και στη συνέχεια επενδύουμε στην τεχνολογία, στον αυτοματισμό, στην εκπαίδευση των εργαζομένων και στην αλλαγή της νοοτροπίας τους.

Τι είναι πιο εύκολο: να δημιουργήσει κάποιος μια επιχείρηση από το μηδέν ή να την αναβιώσει;

Για μένα είναι πιο εύκολο να πάρω μια μεγάλη εταιρεία και να τη μεταμορφώσω επενδύοντας στην τεχνολογία, σε νέα προϊόντα και στην καινοτομία.

Με τη σύζυγό του Μαριάννα.Με τη σύζυγό του Μαριάννα.

Πουλάτε τις εταιρείες αμέσως μόλις επανέλθουν στην κερδοφορία;

Εξαρτάται από τη συγκυρία και τις ευκαιρίες. Αλλες μπορεί να τις πουλήσω αμέσως και υπάρχουν άλλες που τις έχουμε κρατήσει ακόμα και 10 χρόνια.

Εχετε συνδεθεί ποτέ συναισθηματικά με κάποια από τις εταιρείες σας;

Οι δύο γιοι του, Ντάρεν και Εβαν, εργάζονται μαζί του και έχουν επίσης πραγματοποιήσει μεγάλα deals.

Οι δύο γιοι του, Ντάρεν και Εβαν, εργάζονται μαζί του και έχουν επίσης πραγματοποιήσει μεγάλα deals.

Δεν χωράει συναισθηματισμός. Είμαι περήφανος για όλες τις φίρμες που πέρασαν από τα χέρια μου. Κάποιες εταιρείες όπως η σαμπάνια Mumm φέρουν μια ιστορία 200 ετών. Tις θαυμάζω, όμως όταν τελειώσει η δουλειά, πρέπει να προχωρήσω στην πώλησή τους αν παρουσιαστεί η ευκαιρία. Εχουμε επικεντρωθεί στα τρόφιμα και γενικότερα στα καταναλωτικά προϊόντα και σε φίρμες όπως Ghirardelli Chocolate Co., Perrier Jouet Champagne, Hostess Brands κ.ά. Εχουμε πραγματοποιήσει τις περισσότερες αγοροπωλησίες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κατανάλωσης από όλα τα private equities στις ΗΠΑ καθώς και 11 βιομηχανικές εξαγορές. Οι γιοι μου, ο Ντάρεν και ο Εβαν, με έχουν βοηθήσει πολύ γιατί μεταχειρίζονται με έξυπνο τρόπο τα social media για να κάνουν μάρκετινγκ στα προϊόντα».

Από την Αρκαδία στη Βοστόνη


Το Forbes τον φιλοξένησε στο εξώφυλλο του Μαΐου 2015. Ο Ντιν Μητρόπουλος συγκαταλέγεται στη λίστα Forbes 400, με τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική και στους 20 πλουσιότερους Ελληνες του πλανήτ

Το Forbes τον φιλοξένησε στο εξώφυλλο του Μαΐου 2015. Ο Ντιν Μητρόπουλος συγκαταλέγεται στη λίστα Forbes 400, με τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική και στους 20 πλουσιότερους Ελληνες του πλανήτη.
Το 1956 σε ηλικία 10 ετών άφησε το χωριό του, Χράνοι Αρκαδίας, αναζητώντας μαζί με τους γονείς του, την αδελφή και τον μικρότερο αδελφό του ένα καλύτερο μέλλον στις ΗΠΑ. «Ο πατέρας μου ήταν ξυλουργός, είχαμε τα χωράφια μας με ελιές και αμπέλια και στο χωριό απολαμβάναμε μια ωραία ζωή. Οι γονείς μου όμως ήθελαν να έχουμε περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή μας, έτσι μεταναστεύσαμε στη Βοστόνη. Οι ΗΠΑ είναι ωραία χώρα και δίνουν ευκαιρίες σε όποιον έχει όρεξη να δουλέψει. Ο πατέρας μου ήταν τότε 50 ετών και εργαζόταν σε 3 δουλειές 16 ώρες την ημέρα. Η μητέρα μου εργαζόταν σε εργοστάσιο, ενώ εγώ και η αδελφή μου δουλεύαμε επίσης. Δεν γνωρίζαμε τη γλώσσα και όταν ήρθε ο πρώτος χειμώνας στη Βοστόνη με το διαπεραστικό κρύο, μας φάνηκε αβάσταχτη η προσαρμογή. Επεσα στα βαθιά και πιστεύω πως έτσι ήταν καλύτερα γιατί μαθαίνεις να κολυμπάς πιο γρήγορα».Απέκτησε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του με υποτροφία σπουδάζοντας στο Babson College στη Μασαχουσέτη, ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον χώρο των επιχειρήσεων. Ξεκίνησε να εργάζεται στην General Telephone & Electric Corporation, τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη τηλεφωνική εταιρεία τότε στις ΗΠΑ. Αρχισε ως διεθνής αναλυτής, ενώ πριν κλείσει τα 30 του χρόνια έγινε ο νεότερος αντιπρόεδρος στην ιστορία της εταιρείας. «Εκείνη την περίοδο άρχισε να ακούγεται μια νέα επαγγελματική ευκαιρία το private equity, όπου διάφοροι οικονομικοί παράγοντες αγόραζαν επιχειρήσεις. Είπα πως τώρα που είμαι νέος πρέπει να βάλω τις ικανότητές μου και να εργαστώ για μένα. Ετσι ήμουν 32 χρονών όταν αγόρασα την πρώτη μου εταιρεία. Ηταν μια εταιρεία στον χώρο του τυριού με πωλήσεις 12 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Μέσα σε 3 χρόνια αγόρασα άλλες 14 εταιρείες στον ίδιο τομέα και δημιούργησα τη Stella Foods, η οποία έκανε 1 δισ. δολάρια πωλήσεις τον χρόνο».

Για ποιο λόγο δεν έχετε επενδύσει ακόμα στην Ελλάδα;

Είχα στείλει πριν από λίγα χρόνια την επενδυτική μου ομάδα μου και παρόλο που η Ελλάδα έχει μεγάλες ευκαιρίες δυστυχώς δεν μπορείς να προγραμματίσεις μια μακροχρόνια επένδυση. Ο κόσμος έχει μεταμορφωθεί από την τεχνολογία, που αποτελεί μια μεγάλη τάση. Η άλλη τάση είναι τα οικονομικά, η χρηματοοικονομική μηχανική, το ιδιωτικό κεφάλαιο, τα hedge funds, το κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) και η παραδοσιακή τραπεζική. Ολα αυτά μεταφέρονται με μεγάλη ταχύτητα στον πλανήτη. Σήμερα πλέον στο επιχειρείν όλα είναι πιθανά. Το κεφάλαιο όμως έχει ανάγκη, όπου και να πηγαίνει, να βρίσκεται σε ένα προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον, με σταθερότητα στους νόμους και διαφάνεια, χωρίς γραφειοκρατεία και χωρίς για παράδειγμα κάθε τόσο να αλλάζουν οι νόμοι για τη δόμηση ενός εργοστασίου ή μιας μαρίνας κ.λπ. Αυτό αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα όλα αυτά δεν είναι εφικτά. Προκειμένου η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, να αποκτήσει σταθερότητα στο νομικό της σύστημα και να επενδύσει στην τεχνολογία, την καινοτομία και κυρίως στη διαφάνεια.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα;

Οι Ελληνες είναι εφευρετικοί και μορφωμένοι, υπάρχουν πολλά θετικά. Το 2015 είναι μια κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα, η οποία έχει εκπληκτικά προϊόντα: λάδι, ελιές, μέλι, γιαούρτι, τυρί... Σήμερα ο κόσμος πιστεύει πως η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη. Είναι μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε οι Ελληνες μια παγκόσμια φίρμα και να εισέλθουμε σε μεγάλες αγορές.

Οι Ελληνες πωλούν το λάδι τους στους Ιταλούς και μετά κάτω από μια ιταλική φίρμα πωλείται ως ιταλικό ελαιόλαδο. Υπάρχουν εκατοντάδες Ελληνες παραγωγοί για το λάδι τους οποίους πλαισιώνουν εκατοντάδες διανομείς, υπάρχουν επίσης δεκάδες τυροκομεία... Θα έπρεπε όλοι αυτοί να μπουν κάτω από ένα κοινό όνομα. Αυτό είναι το μυστικό και έπειτα με σωστό μάρκετινγκ να πουλήσουμε σε όλον τον κόσμο. Αυτό ξέρω να το κάνω πολύ καλά, αλλά δεν γνωρίζω πως να ενώσω τους Ελληνες. Θα ήθελα να δημιουργήσω μια τέτοια εταιρεία. Αυτό προϋποθέτει ένα εργοστάσιο για τη συσκευασία, κόστους 200 εκατ. ευρώ, όμως δεν επιθυμώ να «μπλέξω» με τα συνδικάτα ή την κάθε νέα κυβέρνηση που θα θεσπίζει και νέες διατάξεις. Λέω ότι αν είχα πέντε ζωές θα το έκανα...

Φημολογείται πως σήμερα βρίσκεστε κοντά σε μια επένδυση στην Ελλάδα...

Κοιτάζουμε μια ευκαιρία αλλά ακόμα δεν μπορώ να αποκαλύψω κάτι παραπάνω. Για μένα οι σημαντικές ευκαιρίες της Ελλάδας είναι τα εκπληκτικά προϊόντα της και ο τουρισμός. Ισως ο τουρισμός να είναι και η μεγαλύτερη ευκαιρία της. Κάθε μέρος της Ελλάδας είναι ένα θαύμα. Κοιτάζω το Μαϊάμι Μπιτς που συγκεντρώνει λεφτά από παντού, το Μεξικό, τη Βραζιλία... και σκέφτομαι πως τα ελληνικά νησιά είναι ασύγκριτα καλύτερα. Η άλλη ευκαιρία είναι η ναυτιλία.

Ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον;.

Θέλω να επικεντρωθώ στην κοινωνική ευθύνη. Το περιβάλλον μολύνεται και ο πληθυσμός μεγαλώνει με μεγάλη ταχύτητα... Προσπαθώ να είμαι κοντά σε ανθρώπους όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Γουόρεν Μπάφετ, ο Κάρλος Σλιμ και άλλους που έχουν επιρροή και μπορούν μιλήσουν σε κυβερνήσεις ώστε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Οσο για το μυστικό της επιτυχίας του: «Τα εφόδια που μου έδωσε η οικογένειά μου. Η αγάπη της μητέρας μου... μια αγάπη που σου δημιουργεί την αυτοπεποίθηση να πετύχεις ό,τι θέλεις, ενώ από την άλλη ο πατέρας μου με δίδαξε να μην απογοητεύομαι και να επιμένω».

Μάγδα Λιβέρη

Έθνος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...