Menu
RSS
Τετάρτη, 08/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Βόμβες» από νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ: «Εκφραστής του συστήματος αδιαφάνειας ο Τατούλης» - «Όχι σε Βουδούρη που ψήφισε το πρώτο μνημόνιο»

«Βόμβες» από νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ: «Εκφραστής του συστήματος αδιαφάνειας ο Τατούλης» - «Όχι σε Βουδούρη που ψήφισε το πρώτο μνημόνιο»

36 στελέχη οργανώσεων της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνυπογράφουν ένα κείμενο μέσα από το οποίο ουσιαστικά απορρίπτουν την υποψηφιότητα Βουδούρη, ενώ προχωρούν σε ευθεία επίθεση εναντίον του νυν Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη!

Διαβάστε το κείμενο!

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, στη συγκυρία της βαθιάς πολιτικής και οικονομικής κρίσης, αποτελεί μια μάχη μείζονος σημασίας, με ξεκάθαρο κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα. Μια κορυφαία πολιτική μάχη, που εντάσσεται αντικειμενικά στον κεντρικό πολιτικό στόχο που θέτουμε: την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και της κυβέρνησης, την υλοποίηση ενός σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας από μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο δικός μας στόχος είναι ακριβώς η ματαίωση των σχεδίων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για μια «χαλαρή» αυτοδιοικητική-προσωποκεντρική ψήφο. Πρέπει να αναδείξουμε ότι πάντοτε, και κυρίως μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που θέτει το μνημόνιο, πολιτικό και αυτοδιοικητικό συμβαδίζουν. Επιδιώκουμε την ανατροπή της βάρβαρης κυρίαρχης πολιτικής, την ανατροπή των συσχετισμών στις τοπικές κοινωνίες και την ανατροπή του σημερινού αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας.

Τα προηγούμενα χρόνια, η Αυτοδιοίκηση, ενώ θα έπρεπε να έχει μορφή λαϊκής εξουσίας, υπέστη ακόμα πιο έντονα τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη σημαντικών αγώνων και δημιούργησε βαθιά ρήγματα στη συνοχή του δικομματικού μπλοκ. Αγώνες που δόθηκαν από κοινού με την τοπική κοινωνία, στέλνοντας το πιο ξεκάθαρο μήνυμα: καμιά ανοχή στο παλιό, διεφθαρμένο δικομματικό σύστημα! Τελειώνουμε με αυτούς που έβαλαν πλάτη για να περάσει ο οδοστρωτήρας των μνημονίων!

Ακριβές αντίγραφο αυτού αποτελεί ο Τατούλης, ο οποίος ως μάστερ της πολιτικής γυρολογίας, με τον βίο και την πολιτεία του ως περιφερειάρχης, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του αποτρόπαιου μοντέλου νεοφιλελεύθερης και αντιδημοκρατικής διακυβέρνησης που βιώνουμε και σε κεντρικό επίπεδο. Εκφραστής του συστήματος αδιαφάνειας και διαπλοκής, αναθέτει με υπεργολαβίες πολλά τεχνικά έργα σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειάς του, προωθώντας παράλληλα το μοντέλο των ζωνών οικονομικής προτεραιότητας σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα, προάγοντας τον γνωστό Φούχτελ σε ένα είδος υπερ-περιφερειάρχη. Με δεδομένη την απουσία κάθε κριτικής από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης - καθόλου τυχαία εφόσον η ΝΔ τον στηρίζει χωρίς αστερίσκους -διευθύνει με αυταρχικό τρόπο κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο, κρατάει στα συρτάρια του μελέτες και προτάσεις, προσβάλλοντας με κάθε τρόπο κάθε αντιπολιτευτική φωνή. Εκμεταλλευόμενος την ανεπάρκεια και τη διαπλοκή των δημάρχων της περιφέρειας έχει προχωρήσει μέσω της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ σε ένα μοντέλο κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων μακριά από κάθε οικολογική και αποκεντρωτική λογική, παραχωρώντας παράλληλα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις δημόσια κοινωνικά αγαθά (νερό, ενέργεια, ΟΣΕ).

Διακρίνεται από πρωτόγνωρο αντισυριζαϊκό (ας μας επιτραπεί ο νεολογισμός) μένος. Τόσο πριν, αλλά κυρίως μετά τις εκλογές του 2012, κατανοώντας ότι μπορούμε να τον αποδομήσουμε και να δώσουμε ελπίδα στους συμπολίτες μας, επιτίθεται με λύσσα στο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, από τον πρόεδρο, τους βουλευτές της περιφέρειας και τον περιφερειακό μας σύμβουλο, έως τα απλά μέλη και τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ. Έφτασε στο σημείο σε επίσημη ανακοίνωση του να ισχυριστεί ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σοδομίσει την Πελοπόννησο»! Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τα κονδύλια της περιφέρειας προκειμένου να ποδηγετήσει τα -ούτως ή άλλως διαπλεκόμενα— τοπικά μέσα ενημέρωσης με αποτέλεσμα η προπαγάνδα που ασκείται υπέρ του να είναι αδιαμφισβήτητη.

Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, όλα τα παραπάνω πρέπει να σταθούμε στο ζήτημα των συμμαχιών, ως κομμάτι της τακτικής μας. Είναι γεγονός, ότι η Ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα σήμερα οφείλει να χτίσει ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας και της εξαθλίωσης. Το ερώτημα που τίθεται είναι το τι χαρακτηριστικά μπορεί να λάβει το μέτωπο αυτό, αλλά και ποια μπορεί να είναι τα όρια της ευρύτητάς του, σε μια συντηρητική Περιφέρεια όπως η δική μας, δεδομένης της κοινωνικής κίνησης και της κινηματικής υποχώρησης/αδράνειας στην Περιφέρεια.

Πιο συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο οποιεσδήποτε συμμαχίες να είναι προϊόν κοινωνικών και κινηματικών διεργασιών, καθώς, ως τέτοιες, θα είναι ικανές να συμπυκνώνουν τα αιτήματα των πολιτών, όπως ακριβώς προκύπτουν στον πυρήνα της κοινωνίας. Θα είναι συμμαχίες που θα αντικατοπτρίζουν την τάση των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας και θα μπορούν να συναρθρώνουν έναν τέτοιο πολιτικό λόγο, που θα τα περιλαμβάνει, θα τα τροφοδοτεί και θα τα εκφράζει. Όσον αφορά τα πεδία της σύγκλισης, θεωρούμε ότι τα συντηρητικά/κεντρώα μεσαία στρώματα, που συνεχίζουν να υπάρχουν, εν καιρώ κρίσης, στην ύπαιθρο (και ιδιαίτερα στην Περιφέρειά μας), δεν μπορούμε να τα θεωρούμε apriori, αλλά, εν δυνάμει συμμαχικά. Επομένως, ο πολιτικός λόγος που θα εκφέρουμε οφείλει να είναι τέτοιος που θα εγκαλεί τα στρώματα αυτά, όντας, όμως, εγγεγραμμένος στη σκληρή κοινωνική σύγκρουση και όχι σε ένα φαντασιακό πεδίο εκτός αυτής, όπου η προσέγγισή τους μπορεί να γίνει ενσωματώνοντας τα αιτήματά τους και καλυπτόμενοι με από τα πάνω πολιτικές συγκλίσεις ηγετών, στελεχών κ.ο.κ.

Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα μείναμε απλοί θεατές σε μια συζήτηση που συχνά διεξαγόταν εκτός οποιουδήποτε πολιτικού-πλαισίου και περιοριζόταν σε μια ακατάσχετη ονοματολογία. Θέτοντας τα γεγονότα με χρονολογική σειρά, την Παρασκευή 31/1 συνεδρίασε το Συντονιστικό των οργανώσεων της Περιφέρειας στην Τρίπολη, στη συνεδρίαση του οποίου η πλειοψηφία των τοποθετήσεων τάχθηκε ΚΑΤΑ της υποψηφιότητας Βουδούρη. Σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση της Κ.Ε. «ειδικά για τους μεγάλους δήμους, με πληθυσμό πάνω από 60.000, και για τις 13 περιφέρειες, θα ληφθεί ειδική απόφαση της ΚΕ, κατόπιν διαβούλευσης με τις τοπικές οργανώσεις και όπου χρειάζεται με τη σύμφωνη γνώμη τους, βάσει του καταστατικού». Στη συνεδρίαση της ΚΕ, η Πολιτική Γραμματεία κατά πλειοψηφία πρότεινε τους 13 υποψήφιους περιφερειάρχες, με τον Βουδούρη να επιλέγεται ως «εκλεκτός» για την Περιφέρεια Πελοποννήσου! Μια απόφαση, που αφενός δεν λήφθηκε κατόπιν καμίας διαβούλευσης με καμία τοπική οργάνωση της Περιφέρειας και αφετέρου αγνοήθηκε η γνωμοδότηση του Συντονιστικού με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Ακόμα πιο έκπληκτοι μείναμε όταν οι υποψηφιότητες κατατέθηκαν προς ψήφιση πακέτο επί του συνόλου, θυμίζοντάς μας πρακτικές που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι και που αντιμαχόμαστε καθημερινά. Τέτοιου είδους πρακτικές, λογικές και εκ των άνωθεν συμφωνίες αποδεικνύουν ξεκάθαρα έλλειψη σεβασμού προς τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα.

Ωστόσο, πέραν των προβληματικών επιλογών και διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στην ΚΕ, θεωρούμε ότι και η ίδια η επιλογή του Οδυσσέα Βουδούρη είναι λανθασμένη και καθόλου προωθητική για το χώρο μας και τους κοινωνικούς αγώνες που συνεχίζονται καθημερινά. Ο Οδυσσέας Βουδούρης έχει ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, έχει βρεθεί στο στόχαστρο των κοινωνικών αγώνων και έχει αντιμετωπίσει τη λαϊκή οργή τον Οκτώβριο του 2011 στην εκλογική του περιφέρεια, τη Μεσσηνία, εκεί, όπου οι σ/φοι και οι σ/φισσες σήμερα καλούνται να μπουν σε έναν κοινό συνδυασμό μαζί του και να επεξεργαστούν από κοινού, προτάσεις και πολιτικό σχέδιο για την Περιφέρειά μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, έχει αξία να είμαστε ειλικρινείς και να συζητάμε πολιτικά, μακριά από λογικές ανθρωποφαγίας. Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, ότι σε καμία περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει και δεν μας αφορά κανένα σχέδιο που έχει ως στόχο να παρακάμψει τις αποφάσεις των κομματικών οργανώσεων! Δεν δεχόμαστε ότι απεικονίζεται στο πρόσωπο ενός πολιτικού «γυρολόγου», μια αιχμηρή πολιτική γραμμή που θα ανοίγει τον δρόμο για την ανατροπή, κρίνοντας αυστηρά τόσο τις πράξεις και τις δηλώσεις του, όσο και τις πολιτικές που τις γεννούν! Το ρήγμα στη σοσιαλδημοκρατία προϋποθέτει ρήξη με την πολιτική της και όχι αντάρτικο στον παλιό κόσμο. Οι κολυμβήθρες του Σιλωάμ πρέπει να αποσυρθούν γρήγορα από την πολιτική και την πρακτική της αριστεράς. Άλλωστε, ο μετασχηματισμός της κοινωνικής συνείδησης είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία και δεν ακολουθεί την ταχύτητα του μετασχηματισμού των πολιτικών συνεργασιών.

Είναι το πεδίο που μπορούμε να κοινωνικοποιήσουμε την πολιτική: να μάθουμε δηλαδή να ασκούμε πολιτική με διαφορετικούς όρους από τους κυρίαρχους, μακριά από λογικές ανάθεσης και λαμπερών προσώπων και με όπλα τους αγώνες μας, την αλληλεγγύη, τη συμμετοχικότητα και τη δημοκρατία. Αυτή ακριβώς είναι και η ειδοποιός διαφορά μας από τα αστικά κόμματα: δεν είμαστε απλά «καθαροί» και «τίμιοι». Είμαστε αριστεροί/ές που παράγουν και ασκούν πολιτική αλλιώς! Δεν έχουμε ανάγκη από προβεβλημένα πρόσωπα που «γράφουν» στο φακό και μπορεί να αγγίζουν τα συντηρητικά αντανακλαστικά ορισμένων συμπολιτών μας, απλά και μόνο για να κάνουμε μια «καλή καταγραφή».

Η πολιτική μας στοχοθεσία οφείλει να νοηματοδοτήσει τι σημαίνει αριστερή Αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η αριστερή Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει την αρχή του τέλους των μνημονιακών επιλογών. Σημαίνει ότι κανένας δεν θα βρεθεί χωρίς νερό και ρεύμα. Σημαίνει ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, κανένας δεν θα πεταχτεί στον δρόμο, δεν θα χάσει το σπίτι του. Με αυτή τη γραμμή μετατρέπεις την αυτοδιοικητική αρχή σε μία οργάνωση μάχης για την αξιοπρέπεια του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, έχουμε χρέος οι μάχες που δίνουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο να είναι καθαρές! Με συνέπεια. Με αίσθηση των ευθυνών. Χωρίς υποχωρήσεις. Χωρίς εκπτώσεις! Βάσει αυτών, καλούμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές να ταχθούν κατά της υποψηφιότητας Βουδούρη! Καλούμε τη Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία να πάρουν πίσω την απόφασή τους! Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν αντίθετα αποτελέσματα, καθώς θα αποδυναμώσει το ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των περιφερειακών εκλογών και όχι μόνο!

Το κείμενο υπογράφεται από τις Οργανώσεις Μελών Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πελοποννήσου και από μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οργάνωση Μελών Καλαμάτας        

Οργάνωση Μελών Τρίπολης

Οργάνωση Μελών Κορίνθου           

Οργάνωση Μελών Ξυλοκάστρου

Οργάνωση Μελών Άργους  

Οργάνωση Μελών Σπάρτης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...