Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης δίνει πρωτιά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου!

Μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης δίνει πρωτιά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου!
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην κορυφή της απήχησης των επιστημονικών δημοσιεύσεων στα πεδία των Φυσικών Επιστημών και της Μηχανικής-Τεχνολογίας σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για την επιστημονική συγγραφική δραστηριότητα των ελληνικών φορέων σε διεθνή περιοδικά κατά την πενταετία 2008-2012- μέρος των οποίων αναδημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «ΈΘΝΟΣ» (21/3/2015)- το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κατέχει την πρώτη θέση πανελλαδικά στην απήχηση των δημοσιεύσεων στα πεδία των Φυσικών Επιστημών με συντελεστή 2,36 και της Μηχανικής-Τεχνολογίας με συντελεστή 1,98, οι οποίοι είναι σημαντικά μεγαλύτεροι από τον παγκόσμιο μέσο όρο (1). Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ακολουθούν άλλα επτά Ελληνικά Πανεπιστήμια με συντελεστή απήχησης δημοσιεύσεων στο πεδίο των Φυσικών Επιστημών μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, και εννέα στο πεδίο της Μηχανικής - Τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΚΤ, η ερευνητική δραστηριότητα έχει εκτοξευτεί στην Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση, φέρνοντάς την στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στην παραγωγή επιστημονικού έργου. Η χώρα μας βρέθηκε το 2012 στην τρίτη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στην «παραγωγικότητα» των επιστημονικών δημοσιεύσεων, ακολουθώντας την Κροατία και τη Ρουμανία. Επιπλέον, αναφορικά με τον αριθμό των δημοσιεύσεων ανά ερευνητή για κάθε χώρα,  η Ελλάδα κατέκτησε την πέμπτη θέση  ακολουθώντας την Ολλανδία, την Κροατία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία. Τα Πανεπιστήμια είναι οι φορείς που παράγουν τις περισσότερες δημοσιεύσεις στην Ελλάδα ενώ ακολουθούν τα ερευνητικά κέντρα και τα δημόσια νοσοκομεία.
Το έργο των Ελλήνων ερευνητών πέρα από τον μεγάλο όγκο του, έχει και σημαντική απήχηση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα: 642 ελληνικές δημοσιεύσεις κατατάχθηκαν παγκοσμίως στο υψηλότερο 1% των δημοσιεύσεων με την υψηλότερη απήχηση. Και εδώ το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κατέχει την 1η θέση πανελλαδικά, ποσοστιαία.
Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό (32,6%) των δημοσιεύσεων σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς διαφορετικών χωρών, όπου ο πρώτος συγγραφέας είναι Έλληνας. Οι συνεργασίες των Ελλήνων ερευνητών με τη διεθνή ερευνητική κοινότητα αυξάνονται και εκτιμάται ότι ήδη υπάρχουν συνεργασίες Ελλήνων ερευνητών με επιστήμονες από 154 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...