Menu
RSS
Τετάρτη, 22/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κ. Τζιούμης: «Ο προϋπολογισμός δεν αποτυπώνει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την πορεία του δήμου»

Κ. Τζιούμης: «Ο προϋπολογισμός δεν αποτυπώνει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την πορεία του δήμου»

 «O προϋπολογισμός που ψηφίσθηκε στο δημοτικό συμβούλιο είναι ο μικρότερος των τελευταίων ετών για το δήμο Τρίπολης» είπε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία για την Τρίπολη – Πρωτεύουσα πόλη» Κώστας Τζιούμης, στην τοποθέτηση του, για τον προϋπολογισμό, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Και προσέθεσε: «Βέβαια είναι κατανοητό πλήρως, ότι έχουν μειωθεί οι επιχορηγήσεις του κράτους προς τους δήμους.

Επιπλέον όμως είναι ,ουσιαστικά ,μη πραγματικός ως προς τις προβλέψεις του, τόσο στο σκέλος των εσόδων, όσο και στο σκέλος των εξόδων ,όπως εξήγησα αναλυτικά στο δημοτικό συμβούλιο.

Χωρίς σχεδιασμό και πρόβλεψη για την διαχείριση των απορριμμάτων

Η πρόβλεψη για την διαχείρηση των αποριμμάτων είναι 100.000 ευρώ για το 2014 ,όταν είναι γνωστό ότι φέτος έχομε σπαταλήσει πάνω από 1.000.000 ευρώ για τις μεταφορές.

Επίσης οι προβλέψεις για έσοδα του δήμου από πρόστιμα,φόρους,καταλήψεις χώρων κ.λ.π,.για εμάς κρίνονται πολύ αισιόδοξες ,δεδομένης της τραγικής οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι συμπολίτες μας.

Επομένως πιστεύουμε ότι η κατάρτιση του προυπολογισμού έγινε πρόχειρα και ως συνήθως θα ακολουθήσουν πολλαπλές αναμορφώσεις του.

Αντιαναπτυξιακός ο προυπολογισμός

 Τα παραπάνω όμως  δεν είναι τα κυριότερα προβλήματα του προυπολογισμού.

Το κυριότερο είναι ότι κι αυτός ο προυπολογισμός όπως και οι προηγούμενοι αυτής της δημοτικής αρχής, είναι απλώς διαχειριστικός,αντιαναπτυξιακός,χωρίς να διαπνέεται από κανένα όραμα,καμμία κατεύθυνση για το που πρέπει να πάει  η πόλη και τα χωριά μας τα επόμενα χρόνια..

Όπως είπαμε και στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου,αλλά και στον προυπολογισμό που στηρίζει αυτό το τεχνικό πρόγραμμα,ακόμη κι αυτές τις λιγοστές πιστώσεις που έχει στην διαθεσή της η δημοτική αρχή,τις χρησιμοποιεί με μικροκομματική,ψηφοθηρική λογική.

Τι εννοώ:Παρατηρούμε δεκάδες εργάκια κατατμημένα στα όρια της απευθείας ανάθεσης (<12000 ευρώ),στην πόλη και σε ορισμένα κι όχι σε όλα τα χωριά (Άραγε με ποια κριτήρια και χωρίς καμμία επαφή-συννενόηση με τους τοπικούς προέδρους),κι σχεδόν όλα με το γενικό τίτλο συντήρηση οδοποιίας χωρίς να αναφέρεται κανένα άλλο συγκεκριμένο στοιχείο.

Χωρίς όραμα και κατεύθυνση για το δήμο

Και ο πιο καλόπιστος αναγνώστης του κειμένου του προϋπολογισμού δεν μπορεί να διακρίνει έστω δυο τρεις τομείς ,δύο τρία σημαντικά έργα που οδηγούν το δήμο στα επόμενα χρόνια Τίποτε δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό πχ για την στήριξη της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της περιοχής μας.Τίποτε για την ανάδειξη της ιστορικότητας της πόλης μας σε σχέση με την ελληνική επανάσταση πχ μουσείο αγώνα.Τίποτε για την ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας πχ Τεγέα,Μαντινεία,Αρχαίο Παλλάντιο.Τίποτε για την ανάπτυξη του Μαινάλου,(Είναι πρόσφατη η απίστευτη προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε η δημοτική αρχή την ανάληψη από το δήμο της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου,η οποία κατέληξε σε φιάσκο).Θα μπορούσαμε να πούμε και πόσα άλλα.

  Όλα τα μεγάλα έργα με μελέτες και εξασφαλισμένες πιστώσεις 

Όλα τα μεγάλα έργα που περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα κι ο προυπολογισμός είναι αυτά που είχαν προετοιμάσει πλήρως (με μελέτες και εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις),οι προηγούμενες δημοτικές αρχές τόσο του πρώην δήμου Τρίπολης,όσο και των περιφερειακών δήμων.Ενδεικτικά αναφέρω πλατεία Άρεως,πλατεία Πετρινού,οδός Τάσου Σεχιώτη,εντάξεις στο πράσινο ταμείο,αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης στη Τεγέα στην Κανδήλα κ.λ.π..

Οι λιγοστές νέες εντάξεις μελετών και έργων είναι στα πλαίσια της καθημερινής διαχείρησης,κιελάχιστεςμπροστά σε αυτές άλλων δήμων που έχουν με σοβαρότητα και σχέδιο στραφεί στις συστηματική αναζήτηση ευρωπαικών πηγών χρηματοδότησης για να αντισταθμίσουν την ένδεια των εθνικών χρηματοδοτήσεων.

Εμείς σαν παράταξη στηρίξαμε και υπερψηφίσαμε όλες τις εισηγήσεις πού έφερε η δημοτική αρχή και αφορούσαν αναζήτηση χρηματοδοτήσεων.

Ο προυπολογισμός όμως ,δυστυχώς ,δεν αποτυπώνει ένα συγκροτημένο σχέδιο-όραμα,ένα μπούσουλα για την πορεία του δήμου μας και γιαυτό δεν τον ψηφίσαμε.»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...