Menu
RSS
Κυριακή, 12/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μικρές «Λαζαρίνες» από την Τρίπολη είπαν τα «Κάλαντα του Λαζάρου» (vd)!

Μικρές «Λαζαρίνες» από την Τρίπολη είπαν τα «Κάλαντα του Λαζάρου» (vd)!
Το Σάββατο του Λαζάρου είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεωρείται μέρα χαράς που προοικονομεί τη χαρμολύπη της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης που ακολουθεί.
Το πιο διαδεδομένο έθιμο για τη συγκεκριμένη μέρα είναι τα «κάλαντα του Λαζάρου», τα οποία είχε την ευκαιρία να ακούσει η Τρίπολη, από το σύλλογο Στερεοελλαδιτών Αρκαδίας «Η Ρούμελη», ο οποίος αναβιώνει το έθιμο, τα τελευταία περίπου 10 χρόνια στην πόλη μας.
Έτσι, λοιπόν, κορίτσια του κατηχητικού σχολείου της Αγίας Βαρβάρας Τρίπολης, μαζί με τα μέλη του συλλόγου και τους εκπαιδευτικούς τους, βρέθηκαν μπροστά στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο και τραγούδησαν τα "κάλαντα του Λαζάρου", φορώντας στολές και κρατώντας από ένα καλαθάκι το κάθε κορίτσι στολισμένο με λουλούδια.
Το έθιμο θέλει τα κάλαντα να είναι σχεδόν γυναικεία υπόθεση με τις μικρές «Λαζαρίνες» να τραγουδούν και να αναγγέλλουν τη χαρμόσυνη γιορτή. Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες μάζευαν λουλούδια με τα οποία στόλιζαν μικρά καλαθάκια. Φορώντας ειδικές στολές, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα κάλαντα και εισέπρατταν ένα μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα προϊόντα.
Στην Τρίπολη, ξεκινώντας από την πλατεία Πετρινού, συνέχισαν και μέσα στην πόλη, γεμίζοντας μελωδίες το κέντρο της Τρίπολης.
Γνωστό έθιμο επίσης θέλει τις γυναίκες να φτιάχνουν  κουλούρια, τα λεγόμενα «λαζαράκια», δίνοντας το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες.
Δείτε το βίντεο
Β.Π.
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...