Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δύο ώρες συζήτηση με ένταση και προσωρινή διακοπή του συμβουλίου για την ΚΕΔΗΤ

Δύο ώρες συζήτηση με ένταση και προσωρινή διακοπή του συμβουλίου για την ΚΕΔΗΤ
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης το πρώτο θέμα συζήτησης –όπως ήταν αναμενόμενο- αφορούσε τις εξελίξεις στην ΚΕΔΗΤ. Η συζήτηση διήρκησε για δύο ώρες και η τελική ομόφωνη απόφαση ήταν να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στην ΚΕΔΗΤ από ορκωτούς λογιστές, από 1η Ιανουαρίου του 2011 έως 12 Σεπτεμβρίου 2014 καθώς επίσης και από 12 Σεπτεμβρίου 2014 έως 3 Μαΐου 2015.

Μία ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε αρχικά ο Δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής.

Είπε: "Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα δημοσιεύαματα, για την οικονομική διαχείριση της ΚΕΔΗΤ. Άμεσα συνάντησα την υπηρεσία της ΚΕΔΗΤ για να μού δώσουν διευκρινίσεις.

Είχαμε και ένα Δ.Σ. της ΚΕΔΗΤ στο Δημαρχείο όπου από τα στοιχεία που είχα ζητήσει, μού είχαν παραδοθεί πολύ λίγα από τις υπηρεσίες. Παρακάλεσα τη διοίκηση και τον κ. Τσούκα για να δώσει εντολή και να μού προσκομίσουν όλα τα στοιχεία.
Το θέμα το συζητήσαμε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΗΤ και μετά από 6-7 μέρες έγινε πάλι Δ.Σ. όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων ζήτησα να μπει ένα θέμα με δική μου εισήγηση. Είπα από αυτά που εντόπισα, από τα στοιχεία που μού προσκομίστηκαν ,διότι δεν μπορούν να αιωρούνται έξω διάφορες απόψεις και σκέψεις και εικασίες, ζήτησα στοιχεία από την αρχή που ανάλαβε μέχρι και χθες.
Αυτά δεν μού προσκομίστηκαν στο σύνολό τους, από τις υπηρεσίες.

Από τον έλεγχο που έκανα εγώ και ως λογιστής, έθεσα θέμα στο Δ.Σ. να γίνει αποδοχή ορισμού ορκωτού λογιστή για να γίνει έλεγχος από ανεξάρτητη αρχή και για το επίμαχο διάστημα, αλλά και για το προηγούμενο διάστημα.
Η απόφαση ήταν ομόφωνη και τιμά το συμβούλιο.
Από κει και μετά, διαπίστωσα ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ότι υπεκφεύγουμε και ότι θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο.
Ο έλεγχος θα γίνει από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές, χωρίς την παρέμβαση κανενός.

Δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε μομφή από οποιοδήποτε.

Να κρατάμε όλοι μικρό καλάθι, για αυτά που θα βγουν.
Αυτό που με ενδιαφέρει είναι αυτό που είχα πει προεκλογικά  ότι θα γίνει έλεγχος παντού.

Αν έδινα οποιαδήποτε στοιχεία σε επιμέρους ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της ΚΕΔΗΤ, ενδεχομένως να θεωρείτο ίσως ότι θέλησα να καλύψω κάτι. Εγώ δεν έχω τέτοια πρόθεση. Ο θεσμικός ρόλος μου είναι τελείως διαφορετικός.
Για αυτό χαίρομαι που πήρε αυτή την απόφαση το Δ.Σ.
Ήδη, δόθηκε εντολή και ήδη αναρτήθηκε για να γίνει η προσφορά αυτών που ενδιαφέρονται και μέχρι την Παρασκευή να καταθέσουν τις προσφορές του για να προχωρήσει η διαδικασία.
Επειδή, λείπουν στοιχεία και χαρτιά που πρέπει να λάβει η ΚΕΔΗΤ από την τράπεζα, ζητήθηκε από την τράπεζα να δοθούν αντίγραφα των κινήσεων και των παραστατικών όλων των λογαριασμών και ότι έχει διακινηθεί αυτό το διάστημα.
Αφορά 113 εγγραφές από τις 12 Σεπτεμβρίου μέχρι και προχθές.
Για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, διάβασα τις τοποθετήσεις επικεφαλής παρατάξεων.

Ο κ. Σμυρνιώτης έκανε σχόλια και είπε ότι έχουν γίνει έλεγχοι στο δήμο και στα νομικά του πρόσωπα, αυτά τα χρόνια. Δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος, σε κανένα νομικό πρόσωπο, ποτέ.

Μόνο στη ΔΕΥΑΤ και στο Δήμο Τρίπολης.

Ανέφερε ότι δεν δώσαμε στοιχεία στον κ. Κοκκινάκο και ότι ξαφνικά ξύπνησε ένα πρωί ο κ. Κοκκινάκος και ζητούσε στοιχεία, λες και ήταν απών αυτά τα χρόνια. Αλλά, είμαι βέβαιος ότι ήταν απών, γι αυτό και τα ζητούσε. Εγώ ποτέ δεν αρνήθηκα να του δοθούν τα στοιχεία. Και επειδή ακριβώς ο κ. Κοκκινάκος ζητούσε τα στοιχεία, τον κάλεσα στο γραφείο μου και του είπα να συνεννοηθεί με τον υπεύθυνο οικονομικών υπηρεσιών της ΚΕΔΗΤ και να πάρει όσα στοιχεία θέλει. Αυτό δεν το έκανε. Εγώ δεν θέλω να δημιουργώ εντυπώσεις. Ειπώθηκε ότι όλα ήταν ανθηρά αλλά έκανε 7-8-9 μήνες να πληρωθούν. Ένα υπόλοιπο στην τράπεζα παρεδόθη 46.000 ευρώ και τίποτα άλλο. Οι λογαριασμοί είναι εκεί. Δεν αλλάζουν αυτά.
Ειπώθηκε ότι ο Πρόεδρος κακώς κάνει αναλήψεις, αν κάνει. Επειδή ειπώθηκε ότι δεν έχει ξαναγίνει, από τα στοιχεία της τράπεζας, υπάρχουν σωρεία αναλήψεων από τον κ. Κοκκινάκο.
Λένε ότι ακυρώνονται αποφάσεις της ΚΕΔΗΤ. Η εντολή που έχουν λάβει είναι όλες οι αποφάσεις θα πηγαίνουν στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Στην αρχή προβληματίστηκα για τις ακυρώσεις αποφάσεων. Αυτοί που είναι εκεί δεν έχουν ιδέα περί .. μουσικής για αποφάσεις. Καμία απόφαση της ΚΕΔΗΤ δεν είχε πάει στην αποκεντρωμένη για να πάρει έγκριση. Ήταν λογικό να ακυρώνονται.
Εγώ προκαλώ να μου φέρουν πόσες αποφάσεις έχει λάβει η ΚΕΔΗΤ και έχουν πάει για έγκριση νομιμότητας. Και να δούμε αν είναι νόμιμες όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Το οπουδήποτε πόρισμα ελέγχου ξέρετε που θα οδηγηθεί και τι θα συμβεί μετά, όποιον και να αφορά. Για εμένα δεν υπάρχει διαχωρισμός. Να το ξεκαθαρίσω οριστικά και αμετάκλητα. Εύχομαι στο τέλος να είναι όλα καλά, για όλους.

Στη συνέχεια, μίλησε ο πρώην Δήμαρχος, Γιάννης Σμυρνιώτης ο οποίος είπε ότι την απόφαση για διαχειριστικό έλεγχο δεν το λαμβάνει η διοίκηση της ΚΕΔΗΤ, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς αυτό που κάναμε με τον κ. Ταλούμη ήταν να προστατεύουμε το κύρος της επιχείρησης και του Διοικητικού της Συμβουλίου. Ούτε κατηγορήσαμε, ούτε δεν κατηγορήσαμε κανέναν. Με την τακτική που ακολουθείται, αφήνονται σκιές και αιωρούνται διάφορα πράγματα.
Για να σταματήσει αυτή η συζήτηση, να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, σε μία διαπαραταξιακή επιτροπή να γίνει ένας έλεγχος των παραστατικών.

Από την πλευρά του ο Κώστας Τζιούμης, είπε ότι είναι θετική η απόφαση για το διαχειριστικό έλεγχο και αυτό πρέπει να αποφασιστεί και από το δημοτικό συμβούλιο. Στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν υπάρχει ταμειακό έλλειμμα. Το θέμα –είπε- πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα, διότι σέρνονται σκιές.

Τότε, μίλησε ξανά ο Δήμαρχος ο οποίος είπε ότι η όποια ανάληψη κατά τη λογική που επικρατεί στην όποια διαχείριση, είναι ότι κάνω μια ανάληψη και πληρώνω αυτό που δεν έχω πληρώσει με τραπεζική επιταγή.

Επειδή προέκυψαν κάποιες περίεργες συναλλαγές στο λογαριασμό και επειδή δεν υπάρχουν τα παραστατικά αυτά, αλλά πρέπει η τράπεζα να μας τα δώσει, ζητήθηκε να τα δωσει η τράπεζα και όταν τα δώσει, μετά είναι υπόθεση κάποιων ωρών. Επειδή όμως η τράπεζα απάντησε ότι θα τα δώσει από 3 ως 20 μέρες, εγώ δεν μπορώ να παρέμβω.

Το λογιστήριο πρέπει να σας απαντήσει στο ερώτημά σας. Για κάποιες πράξεις, δεν υπάρχουν εξοφλήσεις επιταγών που δεν είναι καταγεγραμμένες στην απογραφή, αυτές οι επιταγές που προέρχονται από πιο παλιά, σε ποιον απευθύνονται; Δεν είναι μόνο το ρευστό. Είναι το σύνολο του λογαριασμού. Πρέπει να δούμε σε δύο περιπτώσεις, που έχουν εισπραχτεί μετά τις 31 Αυγούστου, τι αντιπροσωπεύουν; Δεν φαίνεται που απευθύνονται αυτά; Στις 12 Σεπτεμβρίου ανέλαβε μία διοίκηση, στις 11 υπήρχε ένα βιβλίο καταθετικό που μπαίνουν επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ έχουν εξαφανιστεί.

Στη συνέχεια, μίλησε ο Νίκος Τσιαμούλος ο οποίος ζήτησε μία συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι της ΚΕΔΗΤ. «Καλώς κάνετε που στέλνετε τις αποφάσεις για έγκριση νομιμότητας. Μιλήσατε για έλεγχο παντού. Αυτό σημαίνει έλεγχος στα ανταποδοτικά όλων των ετών και που έχουν πάει τα χρήματα για τις πράξεις στις επεκτάσεις των σχεδίων πόλεως, γιατί μιλάμε για 12.000.000 ευρώ. Πως ξέρουμε πόσες αναλήψεις έγιναν από τον κ. Κοκκινάκο και δεν ξέρουμε για τον κ. Τσούκα; Αυτό μου προξένησε εντύπωση. Για να μην μένουν γκρίζα σύννεφα, να δώσετε στη δημοσιότητα ό,τι στοιχεία έχετε για να κλείνει το θέμα.»

Κατόπιν, είπε ο Δήμαρχος: «Εγώ δεν είπα ότι δεν έχουν γίνει αναλήψεις από τον κ. Τσούκα. Είπα ότι έχουν γίνει και από τον κ. Κοκκινάκο. ("καμία", φώναζε ο Κοκκινάκος που ήταν παρών στο συμβούλιο). Από τη στιγμή που υπάρξουν τα παραστατικά από την τράπεζα, θα δοθούν όλα στη δημοσιότητα. Όσο για το πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, στο ετήσιο πρόγραμμα είχαμε 100.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή η εκταμίευση έχει γίνει είναι 40.000 ευρώ. Εμείς ξέρουμε ότι σύμφωνα με τη ροή χρημάτων που έρχονται, γύρω στις 8-10 του μήνα, έρχονται τα χρήματα. Θα μεταφέρουμε ένα 40άρι. Δεν είχε αποθεματικό η ΚΕΔΗΤ ένα σημαντικό ποσό. Για αυτό το λόγο υπάρχουν οι μικροκαθυστερήσεις. Και πιστεύω ότι μέχρι τις 10 Ιουνίου θα τους στείλει τα 40.000 ευρώ και ευελπιστούμε ότι θα έρθουν και τα λεφτά της ΕΕΤΑΑ.

Στο σημείο εκείνο μίλησε ο Κώστας Τζιούμης ο οποίος είπε ότι επικοινώνησε με την ΕΕΤΤΑΑ και τού είπαν ότι έχουμε πάρει δύο δόσεις. Γιατί καθυστερείτε να πληρώσετε, μου είπαν από την ΕΕΤΑΑ.

Ο Δήμαρχος είπε ότι έχουν εγκριθεί από την ΕΕΤΑΑ και είμαστε κοντά στην πληρωμή. Είμαστε στην αναμονή της πληρωμής. Η ΕΕΤΑΑ να μας δώσει του 2014 που μας χρωστάει από το Σεπτέμβριο, οι καθυστερήσεις οφείλονται στην ΕΕΤΑΑ. Μία δόση έχουν δώσει. Δεύτερη δεν έχουν δώσει. Περιμένουμε τα 106.000 ευρώ. μέχρι τις 10 Ιουνίου, θα στείλουν 40.000 ευρώ και θα μένει ένα 20άρι που θα πάει παραπίσω.

Ο Γιάννης Λάζαρης είπε ότι οι σκιές κάνουν ζημιά σε όλους και ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει.

Ο Δημήτρης Νικολάου είπε ότι «στη διαχείριση δημόσιου χρήματος, η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια. Η πλήρης διαφάνεια είναι ό,τι καλύτερο. Κακώς αιωρείται το θέμα τόσες μέρες. Αρκούσε μία δήλωση του Δημάρχου ότι θα δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία. Υπάρχει ζήτημα για τους εργαζόμενους, για τις εργασιακές τους σχέσεις, από πού πληρώνονται και τους καθυστερούμε τις πληρωμές. Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πάντα. Να γίνει και διαχειριστικός έλεγχος. Δεν διαφωνούμε. Αλλά, το βάρος πρέπει να δοθεί για να πληρώνονται στην ώρα τους οι εργαζόμενοι».

«Πήγα στον Εισαγγελέα για να ζητήσω τα χαρτιά. Με ρώτησε αν δεν ήταν αυτός, τι θα κάνετε; Τι να κάνουμε; Να πλακωθούμε στο ξύλο;» είπε ο Κώστας Ταλούμης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΤ Τάσος Τσούκας είπε: «Εμένα με ενδιαφέρει πρώτα το ηθικό και μετά το οικονομικό. Για τα προηγούμενα θα πηδάτε από το παράθυρο. Αυτά τα παιχνίδια αφήστε τα σε μένα. Στα καφενεία τα παπαγαλάκια σας πάει σύννεφο. Αυτό τον τρόπο έχω, έχω και καλύτερο.

«Μας απειλεί;» λέγανε στην παράταξη Σμυρνιώτη και αποχώρησε η Ζαμπαθά.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον Μίλτο Κοκκινάκο. «Κύριε Τσούκα, δεν μου δίνετε τα στοιχεία».

Ο κ. Τσούκας είπε ότι «δεν έχετε έρθει να τα πάρετε».

Στη συνέχεια ο κ. Κοκκινάκος είπε ότι «βρήκα 3 μήνες απλήρωτο το προσωπικό και 7800 ευρώ πρόστιμο, όταν πήγα.

«Είναι κατάντημα να φέρνετε το Δήμαρχο για τις συνεδριάσεις είχε Σμυρνιώτης προς τον Τσούκα.

«Δεν μιλάτε σε βλαχάκια. Να ξέρουμε τι λεμέ.» απάντησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΤ.

Διακόπηκε η συνεδρίαση για 10 λεπτά.

Μετά το τέλος της διακοπής, μίλησε ο Μ. Κοκκινάκος ο οποίος είπε ότι καμία άλλη ανάληψη μετρητών δεν έχει γίνει από μένα, εκτός από μία για κάποιους υπολογιστές για τα σπήλια, όλες οι πληρωμές έχουν γίνει με επιταγές και με πίνακες. Άφησα διαθέσιμο υπόλοιπο 47.000 ευρώ, όταν παρέδωσα στον κ. Τσούκα. Θα μπορούσα να είχα εξοφλήσει το ΙΚΑ, αλλά θα άφηνα απλήρωτο το προσωπικό για το Σεπτέμβριο.

Αν νομίζετε κύριε Τσούκα ότι τα στοιχεία είναι έτοιμα, αύριο το πρωί να είμαι εκεί να τα παραλάβω».

Τότε απάντησε ο Τ. Τσούκας: «Επειδή είχατε πει ότι έχουμε πιπίλα στο στόμα και ότι δεν ξέρουμε να κάνουμε πρόσθεση. Τη μόνη πράξη που δεν ξέρουμε είναι η αφαίρεση. Για να τελειώνει το θέμα, εγώ θα μιλώ τη γλώσσα που ξέρω. Όχι τη ξύλινη. Την αλήθεια θα λέω. Μη μας κρίνετε πριν μας μάθετε. Και ότι λέει ο καθένας, για αυτό θα μπουν οι ορκωτοί. Εκεί θα δούμε τα θα γίνει. Και ποιοι θα ανέβουν τα σκαλιά».

Ακολούθησε, ονομαστική ψηφοφορία για να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο διαχειριστικό έλεγχο στην ΚΕΔΗΤ από ορκωτούς λογιστές, από 1η Ιανουαρίου του 2011 έως 12 Σεπτεμβρίου 2014 καθώς επίσης και από 12 Σεπτεμβρίου 2014 έως 3 Μαΐου 2015. Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

1 σχόλιο

  • ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ.....
    ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ..... Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 23:50 Σύνδεσμος σχολίου

    «Πήγα στον Εισαγγελέα για να ζητήσω τα χαρτιά. Με ρώτησε αν δεν ήταν αυτός, τι θα κάνετε; Τι να κάνουμε; Να πλακωθούμε στο ξύλο;» είπε ο Κώστας Ταλούμης. ????????????? WTF? Τι μας είπε ρε σεις ο εισαγγελέας καταλάβατε????????????? Αν δεν ήταν αυτός τι θα κάνανε? .............................................................

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...