Menu
RSS
Σάββατο, 04/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

H εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα"! (εικόνες)

H εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα"! (εικόνες)
Μεγάλη βραδιά η σημερινή για την Τρίπολη, που παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής, την υποψηφιότητα της, για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.
Το «Καλημέρα Αρκαδία» ήταν εκεί και μεταφέρει όλες τις σημαντικές στιγμές.
Η Αρκαδική Τηλεόραση, μετέδωσε live εικόνα και ήχο από το Μέγαρο Μουσικής.
Πέρα από κάθε προσδοκία η συμμετοχή του κόσμου, των Αρκάδων, στην μεγάλη εκδήλωση για την υποψηφιότητα της Τρίπολης, για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.
Λίγο πριν, ξεκινήσει η εκδήλωση, κατέφθαναν Αρκάδες και κάνουν δηλώσεις για την υποψηφιότητα της Τρίπολης.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τρίπολη Αλλάζουμε τα Δεδομένα», Νίκος Τσιαμούλος, ευχήθηκε «καλή επιτυχία» και είπε ότι «το αξίζουμε, η Τρίπολη είναι πάνω απ΄ όλα.»
Η πολιτευτής Έυη Τατούλη τόνισε: «Συγχαρητήρια σε όσους είναι κομμάτι αυτής της εκδήλωσης. Η Τρίπολη έχει τις περγαμηνές, με τη βαριά ιστορία και εξαιρετικό πολιτισμό να κερδίσει τη διοργάνωση που θα έχει σημαντική συνεισφορά στον πολιτισμό».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, είπε: «Η Τρίπολη αξίζει να αναλάβει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, διότι μπορεί να εκπέμπει πολιτισμό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον ανθρωπισμό.»
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μασσέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία και είπε ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι δίπλα σε αυτή την προσπάθεια.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρης είπε: «Η Αρκαδία δικαιούται να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, για τον Πολιτισμό της και την επιρροή της στο εξωτερικό».
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Έλενα Μπουζαλά είπε: «Εύχομαι καλή επιτυχία στην υποψηφιότητα της Τρίπολης. Έχουμε τις πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, επιστημονικές και αθλητικές βάσεις για να κερδίσουμε».
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Γορτυνίας, Γιάννης Γιαννόπουλος, τόνισε: «Η Τρίπολη και ως πρωτεύουσα της Αρκαδίας έχει πολλά περισσότερα να δείξει από άλλες υποψήφιες πόλεις και είναι ώρα αυτή η παράδοση και ιστορία να βγει μπροστά».
Ο Αρκάς Πρόεδρος του ΟΣΕ Τάκης Θεοφανόπουλος, είπε: «Ο ΟΣΕ από τη στιγμή που ζήτησε βοήθεια ο Δήμος, είναι δίπλα στην υποψηφιότητα, διότι η Τρίπολη είναι κυρίαρχη πόλη και πιστεύω ότι θα είναι τελικά πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Ο εκδότης της εφημερίδας «Γορτυνία», Κώστας Καλύβας, τόνισε: «Όλοι εμείς οι Αρκάδες ευχόμαστε να στεφθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια διότι το μεγάλο τους ατού ότι από την Αρκαδία ξεπήδησε η Ελευθερία κι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψην από την Επιτροπή.»
Ο εκδότης της εφημερίδας «Τα Νέα της Μεγαλόπολης», Κώστας Φίλανδρος είπε ότι είναι «σημαντική βραδιά διότι από εκεί που ξεπήδησε ο Ελληνισμός και η Ελληνική Επανάσταση θέλουμε να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021».
Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, κ. Παπαδόπουλος μίλησε για μία σπουδαία μέρα, «όχι μόνο για την Τρίπολη, αλλά για όλη την Αρκαδία. Αφορά άμεσα τις τοπικές κοινωνίες όλων των δήμων της Αρκαδίας, είναι μία Παναρκαδική προσπάθεια και οφείλουμε να τη στηρίξουμε.»
Ο Πρόεδρος των Αρκάδων Ηλιούπολης, Νίκος Αντζινάς είπε ότι στηρίζουν την πρόταση της Τρίπολης και ότι «είναι ιστορική χρονιά και πρέπει με όλες τις δυνάμεις να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε».
Ο γενικός γραμματέας του ΣΑΟΟ, Δημήτρης Καραμήντζος είπε ότι ο Σύλλογος στηρίζει την προσπάθεια και ευελπιστεί ότι η Τρίπολη θα κερδίσει το θεσμό.
Ο Δημήτρης Ταλαγάνης είπε ότι είναι σημαντική βραδιά, σημαντικότερη όμως η Αρκαδίας ως παγκόσμιο οικουμενικό μήνυμα. Πρέπει να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να γίνουν μερικά πράγματα στην Αρκαδία».
Ο ηθοποιός Αντώνης Αντωνίου είπε ότι νιώθει Αρκάς μετά το έργο που ανέβασε με το Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη και ευχήθηκε στην Τρίπολη να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα και να εκλήξει τον κόσμο.
Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Σπύρος Σπύρου συγκινημένος μίλησε για την Τρίπολη.
Ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κωστόπουλος είπε ότι έχει την πίστη ότι η Τρίπολη δικαιούται την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα, άρχισε η εκδήλωση με το μήνυμα ότι «κρύβει μηνύματα πολλά η Αρκαδία»…
Στη συνέχεια, με τη φωνή της Μαρίνας Καλογήρου έγινε αναφορά στην Αρκαδική Μυθολογία, ενώ την ίδια ώρα προβάλλονταν εικόνες από την Αρχαία Αρκαδία.
Σε βίντεο ο Ισπανός Πέδρο Ολάγια μίλησε για το μεγαλείο της Αρχαίας Αρκαδίας.
Στο βίντεο μιλά και η Δρ. Άννα Καραπαναγιώτου η οποία είπε ότι στην Αρχαία Αρκαδία γεννιέται η πρώτη μορφή της Δημοκρατίας, όπως σημειώνει ο Αριστοτέλης.
Φυσικά, γίνεται αναφορά στο μεγαλύτερο θέατρο της Αρχαίας Ελλάδας, το Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης.
Για τον Παυσανία, είπε ότι ασχολήθηκε διεξοδικά με την Αρκαδία και ότι ήταν ευτυχής που τη γνώρισε.Στη συνέχεια, πρώτος πήρε το λόγο ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού, είπε ότι προμετωπίδα της υποψηφιότητα είναι το Αρκαδικό Ιδεώδες. Ο Αρκαδικός ωε ιδέα είναι πολιτισμός που συνδέεται άρρηκτα με τον ανθρωπισμό. Τα στοιχεία που τον συνθέτουν είναι το πνεύματα της Ελευθερίας, η αξιοπρέπεια και η ανθρώπινη αλληλεγγύη. Ταυτόχρονα, η φύση, το περιβάλλον, η μυθολογία, η ιστορία, η λαϊκή παράδοση είναι ζωντανές ψηφίδες που συνδέουν την Τρίπολη και την Αρκαδία με το παρελθόν, την προβάλλον στο παρόν και την παραπέμπουν στο μέλλον. Είμαι βέβαιος ότι η Τρίπολη μπορεί να εκπέμψει το μήνυμα του ανθρωπισμού, που σήμερα στην Ευρώπη κυριαρχούν η βαρβαρότητα και ο σκοταδισμός.
Για μία σύναξη Παναρκαδική μίλησε ο βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης και προσέθεσε … «Αυτή η πόλη, η Τρίπολη της Αρκαδίας επιθυμεί και φιλοδοξεί να γίνει και πιστεύει ότι θα γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Δύο δημοτικές αρχές, του Γιάννη Σμυρνιώτη και του Δημήτρη Παυλή, μαζί με τις παρατάξεις του Κώστα Τζιούμη και του Νίκου Τσιαμούλου, διεκδικούν αυτό το θεσμό. Το αποτέλεσμα πιστεύω ότι θα είναι «ναι στην Τρίπολη, ναι στην Αρκαδία».
Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε ότι «όλους μας ενώνει η Τρίπολη και η Αρκαδία. Πάντοτε όλοι μιλάμε καθαρά και δυνατά στην Αρκαδία, ιδιαίτερα αυτή την κρίση εποχή, να μιλήσουμε για το παρελθόν, για το τώρα και το μέλλον. η Τρίπολη και η Αρκαδία θα ταξιδέψει εκτός της Ελλάδας. Η εξωστρέφεια είναι Πολιτισμός. Κύριε Δήμαρχε, είμαστε δίπλα σε αυτή την προσπάθεια με όλη τη δύναμη της ψυχής μας».
«Όλοι ενωμένοι στη μεγάλη προσπάθεια, είμαστε όλοι εδώ για να ακουστεί η Τρίπολη και η Αρκαδία σε όλο τον κόσμο. Έχουμε δυο τρανταχτά στοιχεία εμείς, το πρώτο είναι ο Αρκαδισμός, το Αρκαδικό Ιδεώδες που αποτέλεσε ολόκληρο κίνημα στην Αναγέννηση της Ευρώπης. Αρκαδία σημαίνει αρμονία. Το δεύτερο στοιχείο είναι το 2021, είναι 200 από την Απελευθέρωση του Έθνους. Η Ιδέα τη Ελευθερίας δεν είναι Ελληνικό, είναι παγκόσμιο θέμα».
 

Σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ο Δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, είπε ότι «το 2021 είναι η επέτειος Απελευθέρωσης της πόλης μας, είναι ένα έτος ορόσημο και ένα έτος – τομή».
Μίλησε ακόμα για το Μαίναλο, τα αρχαία θέατρα και άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία για την περιοχή μας.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα της Τρίπολης και στο τέλος χειροκροτήθηκε.
Αμέσως μετά αναφέρθηκε η στήρθξη του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη στην υποψηφιότητα της Τρίπολης και τονίστηκε ότι δεν μπορούσε να είναι «παρών» λόγω προβλημάτων υγείας.
Μία σημαντική στιγμή στη βραδιά ήταν το μήνυμα μέσω βίντεο του παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά ο οποίος είναι στη Γαλλία.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Νίκος Μανωλόπουλος και ο Νίκος Χριστοδουλόπουλος, Συντονιστής της Επιτροπής Διεκδίκησης που είπε ότι στόχος της Τρίπολης είναι να προκριθεί στο 2ο γύρο της διαδικασίας, για τον Οκτώβριο του 2016, όταν και θα αναδειχθεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
«Είναι μία διαφορετική υποψηφιότητα, το μήνυμά μας «inarcadia» είναι το σημείο που η Αρκαδία συναντά την Ευρώπη και η Ευρώπη επιστρέφει στην Αρκαδία.

Οι νέοι παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» είπε.

Ακολούθησε βίντεο με το νέο Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, συγγραφέα, Θανάση Βαλτινό ο οποίος μίλησε για τις αναμνήσεις του από την Τρίπολη και την Αρκαδία.

Η βραδιά στη συνέχεια ήταν αφιερωμένη στον Πολιτισμό και διανθίστηκε με νότες.
Η εκδήλωση τελείωσε περίπου στις 9.00 το βράδυ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...