Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η απάντηση στα «60+» - Γράφει η Μοναχή Αικατερίνη

Η απάντηση στα «60+» - Γράφει η Μοναχή Αικατερίνη
Που θα βρείτε το βιβλίο της Μοναχής Αικατερίνης για τα βότανα της Αρκαδικής Φύσης! (vd)
- Πηγή: 
"Κάθε Δευτέρα" η Μοναχή Αικατερίνη της Μονής Καλτεζών θα αρθρογραφεί στο «Καλημέρα Αρκαδία». Σήμερα, γράφει για τις ηλικίες άνω των 60 ετών και για τα θεραπυτικά βότανα της Αρκαδικής Φύσης!
Διαβάστε…
Αν το γήρας θεωρείται «ασθένεια» τότε σίγουρα θα υπάρχουν και αντίστοιχα προληπτικά μέτρα, και δεδομένων των πολλών «συμπτωμάτων» με τα οποία εμφανίζεται θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πιο ουσιώδη και όσο μπορούμε περισσότερα προκειμένου να δώσουμε αν όχι χρόνο, τουλάχιστον καλύτερη ποιότητα ζωής.
Προς τούτο θα χρησιμοποιήσουμε ότι μας παρέχει η φύση. Κι αυτό για να έχουμε χαμηλό κόστος – φυσικό προϊόν – ουσιαστικά αποτελέσματα.
Υπάρχουν χημικές ουσίες που είναι μεμονωμένες και πατενταρισμένες και που τις εκμεταλλεύονται τα μαμούθ των φαρμακοβιομηχανιών ενώ μπορούμε να τις βρούμε στην φυσική τους κατάσταση, συγκεντρωμένες, με ελάχιστες έως μηδενικές παρενέργειες.
Ένα σύμπλεγμα φυσικών ουσιών μας δίδει και η Sequoiagigantea. Η Sequoiagigantea είναι δέντρο κωνοφόρο, φθάνει στα 130 μέτρα ύψος, με διάμετρο 30 μέτρα και ζει 1500 χρόνια. Αυτά τα δέντρα είναι πολύ ανθεκτικά και δεν προσβάλλονται από παράσιτα και ασθένειες. Το πρώτο από τα έξι βότανα που θα εξετάσουμε για την πρόληψη νόσων που επιφέρει το γήρας είναι η Sequoiagigantea.
Η Sequoiagigantea δρα στο Κ.Ν.Σ. (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα) – έχει ορμονική δράση -  δρα σαν αντισκληρυντικό των οργάνων αλλά και των αγγείων (αδένωμα προστάτη – ινομυώματα). Είναι επίσης αντικαταθλιπτικό – φυσικό αναβολικό - ενεργοποιεί τον φλοιό των επινεφριδίων, αυξάνει τα 17 - κετοστεροειδή και προστατεύει τον εγκέφαλο, είναι αντιφλεγμονώδες (μπορεί να δράσει όπως η indometacina), αυξάνει τις α2 σφαιρίνες χωρίς να μεταβάλλει τις β και γ – σφαιρίνες. Επίσης ομαλοποιεί την σπερματογένεση (AndrianneP.) και μαζί με την Quercuspendunculata βοηθούν στο δέσιμο των οστών και την οστεοπόρωση (TetauM.)
Βεβαίως όλα αυτά γίνονται γιατί η Sequoiagigantea περιέχει «φυσικές ουσίες» όπως το Sequitol – myoinositol – pinitol. Οι παραπάνω ουσίες μειώνουν όπως είδαμε πολλά από τα συμπτώματα του γήρατος.
Άξιον αναφοράς είναι ότι το myoinositol μεταφέρει τα σήματα μεταξύ των νευρώνων. Έχει πιστοποιηθεί ότι άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν μειωμένα επίπεδα myoinositol στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Έτσι μπορεί να χορηγηθεί σε μονοπολική και διπολική διαταραχή – σε κρίσεις πανικού – σε σύγχυση…
Η φυσική ουσία pinitol που περιέχει η Sequoiagigantea «μιμείται» την ινσουλίνη οπότε θα έχουμε μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Το δεύτερο συστατικό της συνταγής είναι η Quercuspendunculata, αυξάνει την παραγωγή της φυσικής κορτιζόνης, δείχνει παρόμοια συμπεριφορά με την Sequoiagigantea και με την ταυτόχρονη χορήγησή της Betulapubescens αποτελούν την «τριάδα της γεροντικής νεότητας» (TetauM.)
Η Betulapubescens μειώνει την χοληστερόλη, την ουρία και το ουρικό οξύ. Δυναμώνει το ψυχοσωματικό επίπεδο, ενισχύει το ανοσοποιητικό, απομακρύνει τις τοξίνες μέσω των κυττάρων Kupfer, αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια και διορθώνει προβλήματα που σχετίζονται με τα ούλα και τις αρθρώσεις της λεκάνης. Από την Betulapubescens, χρησιμοποιούμε τους οφθαλμούς. Επιδρά στους σεξουαλικούς αδένες, τα επινεφρίδια και τον θυρεοειδή.
Η Quercuspendunculata αποτελεί τον ρυθμιστή του άξονα επίφυση, υπόφυση, επινεφρίδια, όρχεις - ωοθήκες. Αυξάνει την libido και είναι γηριατρικό τονωτικό. Θεωρείται το ιδανικότερο για την αδυναμία. Και τώρα από την φαρέτρα μας, «τραβάμε» το τέταρτο βέλος κατά του γήρατος και φυσικό προληπτικό για τις δύο κυριότερες ασθένειες που μαστίζουν ως επί το πλείστον την τρίτη ηλικία, το Citruslimonum ως αντιπηκτικό και αντιθρομβωτικό. Είναι κατάλληλο για την πρόληψη εγκεφαλικών και εμφράγματος. Το λεμόνι έχει 10.000 περισσότερη δράση από τα φάρμακα της χημειοθεραπείας και οι φλούδες του λεμονιού περιέχουν 10 φορές περισσότερες βιταμίνες από ότι ο χυμός του. Μπορείτε λοιπόν να καταξύψετε το λεμόνι ολόκληρο και όταν θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε τρίψτε το με τον τρίφτη πάνω στο φαγητό, ρόφημα κλπ.
Η άμπελος  η οινοφόρος,  ανήκει  στην  τάξη  των  Ραμνωδών,  της  οικογένειας  Αμπελιδών  Ambelidanceae   ή  Vitaceae.  Είναι  αγγειόσπερμο, αναρριχόμενο  φυτό,  φυλλοβόλο.
Ανθίζει  Μάϊο με Ιούνιο  και  καρποφορεί  Αύγουστο – Σεπτέμβριο.
Η  άμπελος  καλλιεργείται  παντού.  Στην  Αίγυπτο  ήταν  γνωστή  από  την  5η  π.Χ.  χιλιετηρίδα.
Δραστικές  ουσίες  της  Vitis  Vinifera
-       Προανθοκυανιδίνες
-       Κουερσετίνη
-       Ταννίνες
-       Κατεχίνες
-       Ισοφλαβονοειδή
-       Vit.  C  &  E
-       Ρεσβερατρόλη
Θεραπευτικές   εφαρμογές
-       Καρδιαγγειακό:  τα φύλλα, είναι τονωτικά της κυκλοφορίας του αίματος  και  είναι χρήσιμα  στις φλεβίτιδες, στους κιρσούς και  τα εύθραυστα  τριχοειδή.
-       Κολίτιδα
-       Crohn
-       Προστάτης
-       Αιμορροΐδες
-       Οστά
-       Νεοπλασίες
-       Η  Vitis  Vinifera  προστατεύει  το  Νευρικό  Σύστημα  κυρίως  όμως  αποτελεί  ισχυρή  πρόληψη  από   Alzheimer  &  Parkinson.  Η  δράση  της,  περιορίζεται  στα υγιή  νευρικά  κύτταρα  και  δεν  θεραπεύει  τα  ήδη  νοσούντα.
-       Τα  «δάκρυα»  που δημιουργούνται από το  κλάδεμα του  αμπελιού  αποτελούν  εξαιρετικό  επουλωτικό. Ενδείκνυται για εκζέματα,  εντερικές  αιμορραγίες αλλά  και  σαν  κολλύριο  κατά  των  οφθαλμικών  παθήσεων.
Η  ονομασία φλαβονοειδή  περιγράφει  ένα  ευρύ  σύνολο φυσικών προϊόντων που  σχηματίζουν  έναν  ανθρακικό  σκελετό  με 15  άτομα άνθρακα  διατεταγμένα  σε δύο  αρωματικούς δακτυλίους που ενώνονται με μια  γέφυρα τριών  ανθράκων  (C6-C3-C6). 
Τα φλαβονοειδή διακρίνονται σε ανθοκυανίνες, φλοβόνες, φλαβονόλες, προανθοκυανιδίνες, κατεχίνες & ισοφλαβοβοειδή. Αρχικά πήραν το όνομα, Βιταμίνη Ρ  αλλά  έπειτα κατέληξαν να ονομάζονται φλαβονοειδή.
Αυτά  βρίσκονται  στους  σπόρους σταφυλιού και ειδικότερα  στο εκχύλισμα των  σπόρων.
Έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Όπως όλα τα αντιοξειδωτικά  παρέχουν ηλεκτρόνια, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.  Αυτές  είναι  που  προκαλούν  τις  εκφυλιστικές  ασθένειες των ιστών  και μπορούν  να  επιφέρουν  άμεσες βλάβες στα κύτταρα, γενετικές  ή  χρόνιες  όπως  αυτή  της  αθηροσκλήρωσης.
Το  εκχύλισμα  της προανθοκυανιδίνης  από  σπόρους  της  Vitis  Vinifera  (G.S.P.E.)   μειώνει  επίσης τον  πληθυσμό  των  αποπτωτικών  κυττάρων  που  προκαλούν  οι  χημειοθεραπείες.  
Ο  όρος  προανθοκυανιδίνες,  χρησιμοποιήθηκε  για  να  περιγράψει τα βιοφλαβονοειδή που είναι γνωστά ως ολιγομερή προκυανοδολικά  (P.C.O.).
-                   Οι  Προκυανιδίνες  προλαμβάνουν  την δράση  των  ενζύμων όπως  η  collagenasi  και  η   elastasi. Οι  τελευταίες, εγγυώνται  την  αρτιότητα  του  ιαλουρονικού  οξέως.
Τα  ολιγομερή  προκυανοδολικά  αναστέλλουν  την  απελευθέρωση  και  την  σύνθεση  της  ισταμίνης  και  της  προσταγλανδίνης  που  είναι  υπεύθυνες  για  φλεγμονές.  Τα  βιοφλαβονοειδή  συνδέονται  εκλεκτικά  με  τον  συνδετικό  ιστό  των  αρθρώσεων,  αποτρέπουν  το  οίδημα  και  μειώνουν  τον  πόνο.
Γενικά  τα  βιοφλαβονοειδή  είναι  οι  «βιολογικά  τροποποιημένες  απαντήσεις».
Τροποποιούν  αλλεργιογόνα,  ιούς  και   καρκινογόνες  ουσίες.
-                   Η   Κουερσετίνη,  ένα  άλλο φλαβονοειδές  της  Vitis  Vinifera,  έχει  ρόλο αντιαλλεργικό  και  κυρίως  εμποδίζει  την  απελευθέρωση  της  ισταμίνης. 
-                   Οι  Ταννίνες  είναι  αντιοξειδωτικές  και  προστατεύουν  τις  ανθοκυάνες  από  τις  παρενέργειες  του  οξυγόνου.  Είναι  επιστημονικά  αποδεδειγμένο  ότι  οι  ταννίνες  προσαρτώνται  στις λιπαρές πρωτεΐνες και  σ΄ αυτό, έγκεινται  το  μυστικό  του  επιτυχημένου  συνδυασμού  του  κόκκινου  κρέατος  με  το  κόκκινο  κρασί.
-                   Οι  Ανθοκυάνες  έχουν  δράση  προστατευτική  όσον  αφορά  την  μικροκυκλοφορία,  ελαττώνουν  την  διαπερατότητα  των  τριχοειδών  και  αυξάνουν  την  αντίστασή  τους.
-                   Οι  Ισοφλαβόνες,  μειώνουν  τον  κίνδυνο  ανάπτυξης  ορμονοεξαρτώμενων   όγκων.
Έτσι  η  ισοφλαβόνη,  που  περιέχει  ο  χυμός  σταφυλιού,  δρα  ως  ανασταλτικός  παράγοντας της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του μαστού. 
Τα  φοιτοοιστρογόνα  του  χυμού  του  σταφυλιού  συμβάλλουν  στην  μείωση  της  χοληστερόλης,  στην  αύξηση της οστικής  πυκνότητας  και  ενισχύουν  την  νευρική  και  εγκεφαλική  λειτουργία.
-                   Η  Ρεσβερατρόλη   που  βρίσκεται  στην  φλούδα,  στους  σπόρους  και  στην  ρίζα  της  Vitis  Vinifera  αποτελεί   άριστη  πρόληψη  για  τις  καρδιαγγειακές  παθήσεις  και  τον  καρκίνο.
Είναι  ένα  από τα εκατοντάδες μόρια των Στιλβενίων. Τα Στιλβένια  είναι  πολυφαινολικές ενώσεις που  παράγονται από διάφορους  φυτικούς  οργανισμούς  σαν  απάντηση σε  κατάσταση stress.
H  ρεσβερατρόλη  αποτελεί  το  3, 5, 4΄ -  τριυδροξυστιλβένιο  και βρίσκεται σε μορφή  cis  &  trans.
H   θεραπευτική  της  μορφή  είναι  η  trans.
·        Έχει αντιοξειδωτική δράση και δρα ως αντιοξειδωτικός  & αντιμεταλλαξιογόνος  παράγοντας.
Εμφανίζει  δραστικότητα  στην  έναρξη  της  καρκινογέννεσης.  (anti– initiation  active).
Καταστέλλει την  κυκλοξυγενάση που προκαλεί καρκινογένεση και γι΄ αυτό είναι σημαντική στην καρκινοθεραπεία   (Signorelli  P.  &  Ghidoni  R.  2005).
Αυξάνει  την  διαφοροποίηση  των  προμυελωτικών κυττάρων  και  έχει  επίσης  αντιφλεγμονώδεις  ιδιότητες.
·        Η ρεσβερατρόλη παρέχει καρδιαγγειακή προστασία.  Έχει υψηλότερη  αντιοξειδωτική προστασία  από  τις   Vit.  C  &  E,  αναστέλλει την υπεροξείδωση  της  LDL  και  μειώνει  την  συγκόλληση  των  αιμοπεταλίων.
·        Σε  χαμηλές  δόσεις  έχει  δράση  οιστρογονική, ενώ σε υψηλότερες δόσεις  δρα  ως  αντιοιστρογόνο  (Εtherton  P.M.K.  2002).

2 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 11:18 Σύνδεσμος σχολίου

    Καλή διάθεση, μουσικούλα, γυμναστικούλα και καλή παρέα :))))))

  • Μπουτζουρη Ιωαννα
    Μπουτζουρη Ιωαννα Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 10:19 Σύνδεσμος σχολίου

    Για το ζαχαρο τι προτεινετε εκτος προσεγμενης διατροφης?Ευχαριστω

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...