Menu
RSS
Σάββατο, 18/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πώς επηρεάζει η απογραφή τις εκλογές στη Γορτυνία;

Πώς επηρεάζει η απογραφή τις εκλογές στη Γορτυνία;
 
Η δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων για το μόνιμο πληθυσμό της Γορτυνίας είναι λογικό να διαμορφώνει νέα δεδομένα σε σχέση με τις εκλογές που έρχονται. Η Γορτυνία έπεσε κάτω από 8.000 μόνιμους κατοίκους και γι' αυτό ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου "γκρεμίστηκε" από 33 (που είναι σήμερα) σε 19!
Δημοτικοί σύμβουλοι, που παραδοσιακά εκλέγονταν έχοντας σίγουρη την εκλογή τους, θα βρεθούν εκτός δημοτικού συμβουλίου. Ο "κόφτης" σε κάθε δημοτική ενότητα είναι μεγάλος κι αυτό ενδεχομένως να αποτρέψει κάποιους να ασχοληθούν. Μεγάλο ξεκαθάρισμα θα υπάρξει και στις τοπικές κοινότητες, αφού τα λιγοστά και αδύναμα (χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες) τοπικά συμβούλια θα είναι πλέον τριμελή (από πενταμελή).
Αυτά ως προς τους αριθμούς. Ποια είναι όμως, τα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την απογραφή ενόψει των εκλογών;
Πρώτον, η Γορτυνία ουσιαστικά μετατρέπεται σε μια διευρυμένη τοπική κοινότητα. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι παλαιότερα ο δήμος Λαγκαδίων είχε 13 δημοτικούς συμβούλους, ενώ τώρα τα Λαγκάδια θα εκλέγουν έναν δημοτικό σύμβουλο κι αυτός... πολύ είναι.
Δεύτερον, αν μπορούσαν να μιλήσουν οι αριθμοί της απογραφής, θα μας έλεγαν ότι η Γορτυνία ερήμωσε από τις (μη) πολιτικές των κυβερνήσεων. Άρα λοιπόν, τα αποτελέσματα της απογραφής δεν μπορούν παρά να αποτελέσουν ισχυρό κριτήριο ψήφου όχι μόνο στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές αλλά και στις βουλευτικές. Μαζική ψήφος καταδίκης των αστικών κομμάτων, που ερήμωσαν την επαρχία. Αυτή θα πρέπει να είναι η απάντηση των Γορτύνιων στις κάλπες.
Τρίτον, είναι παντελώς αδιάφορο ποιοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα υπερισχύσουν προκειμένου να καταλάβουν τις περιορισμένες θέσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό που έχει σημασία είναι να ηττηθούν οι συνδυασμοί, των οποίων τα στελέχη είναι υποστηρικτές των κομμάτων, που καθήλωσαν τη Γορτυνία. Όσο κι αν δεν το λένε, τέτοιοι είναι οι υποψήφιοι των παρατάξεων Κούλη, Μέγα, Καπλάνη και των λοιπών "ανεξάρτητων". Μην προσπαθείτε να βρείτε ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους, γιατί δεν υπάρχουν. Βρίσκονται στην ίδια όχθη της αντιλαϊκής πολιτικής, που συνέτριψε τη Γορτυνία παραγωγικά και δημογραφικά.
Τέταρτον, να ανέβει όσο το δυνατόν πιο ψηλά η Λαϊκή Συσπείρωση στους δήμους και τις περιφέρειες ως η μόνη συνεπής δύναμη που μπορεί να αποκρούσει αυτές τις πολιτικές σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Είναι η μοναδική χρήσιμη ψήφος.
Πέμπτον, η απογραφή μίλησε. Έδειξε εκτεταμένη ερήμωση φωτίζοντας τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων. Το πολιτικό αποτύπωμα όμως, της απογραφής δεν έχει ακόμα καταγραφεί. Θα εκφραστεί στις εκλογές που έρχονται, με τη βούληση του λαού και ιδίως της νεολαίας να αλλάξουν ριζικά τους σημερινούς συσχετισμούς.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
23/4/23

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...