Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αργούν οι λύσεις της Περιφέρειας…

Αργούν οι λύσεις της Περιφέρειας…
του Πέτρου Χ. Αντωνάκου*
Τα τελευταία χρόνια έχουμε εξοικειωθεί όλοι με τον όρο «χρηματοδοτικό κενό». Στο Δήμο Τρίπολης όμως, εντός του 2015 είναι πολύ πιθανό να προκύψει ένα άκρως επικίνδυνο «περιβαλλοντικό κενό».
Ως γνωστόν η λύση του ΧΥΤΑ Φυλής είναι προσωρινή και, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου έως την άνοιξη του 2015. Τότε θα πρέπει να πάρει τη σκυτάλη ο ιδιώτης ανάδοχος που έχει αναδειχθεί από το σχετικό διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Για να καταστεί όμως δυνατόν να αναλάβει ο εν λόγω ανάδοχος την, προσωρινή αρχικά, διαχείριση των απορριμμάτων, θα πρέπει να πληρούνται προϋποθέσεις όπως:
-        η έκδοση Οριστικής Απόφασης Ένταξης του Έργου στο ΕΣΠΑ,
-        η σύνταξη του τελικού σχεδίου σύμβασης και η κατάθεσή του στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, μία διαδικασία η οποία θα διαρκέσει μερικούς μήνες ακόμα και αν το σχέδιο σύμβασης είναι έτοιμο,
-        η παροχή χρονικού διαστήματος περίπου 8 μηνών στον ανάδοχο, μετά την υπογραφή της σύμβασης, προκειμένου να οργανώσει την πρώτη (προσωρινή) φάση της διαχείρισης.
Είναι ευνόητο ότι και σε αυτή την περίπτωση η ανάληψη της διαχείρισης από τον ανάδοχο θα είναι δυνατή μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει κάποια διοικητική, νομική ή άλλου τύπου εμπλοκή. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, για παράδειγμα, ότι η χωροθέτηση της προσωρινής μονάδας από τον ανάδοχο θα είναι μια εύκολη υπόθεση (βλ. Τουρκοδέντρι, ΒΙΟ.ΚΑ. , κλπ).
Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμώ ότι η διαχείριση των απορριμμάτων δύσκολα μπορεί να περάσει στην αρμοδιότητα του ιδιώτη επενδυτή πριν την άνοιξη του 2016. Έτσι όμως δημιουργείται ένα διαχειριστικό – περιβαλλοντικό κενό περίπου ενός έτους (άνοιξη 2015 – άνοιξη 2016).
Ελπίζω η Δημοτική Αρχή να διαθέτει ή να βρει έγκαιρα μια εναλλακτική λύση, ρεαλιστική και βιώσιμη, γιατί προφανώς δεν είναι δυνατόν τα σκουπίδια να μείνουν στους δρόμους για έναν…χρόνο(!).
Η οριστική λύση, η κατασκευή δηλαδή των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) ή «εργοστασίων», είναι ένα μεγάλο θέμα για το οποίο θα επανέλθω.
* Ο Πέτρος Χ. Αντωνάκος είναι Μηχανολόγος Μηχανικός   

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...