Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σετάρετε το hi-fi σας - Γράφει ο Γιάννης Πετσέλης

Σετάρετε το hi-fi σας - Γράφει ο Γιάννης Πετσέλης
Μάθετε τους τρόπους για να απολαύσετε καλό ήχο στο σπίτι

Ο σκοπός μας στις γραμμές που ακολουθούν είναι να σας δώσουμε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες μπορεί να βασιστεί μια σωστή ρύθμιση του ηχητικού σας συστήματος στο σπίτι,
προκειμένου να μπορείτε να απολαμβάνετε όσο γίνεται καλύτερο ήχο, χωρίς απώλειες και συμβιβασμούς. Είναι γεγονός ότι ακόμα και πολύ αξιόλογα συστήματα που ενδέχεται να χρησιμοποιεί κανείς, πολλές φορές δεν έχουν την επιθυμητή απόδοση, όταν έχουν γίνει λάθη στις συνδέσεις ή στις επιλογές τοποθέτησής τους στο χώρο. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να κάνετε για να μην αντιμετωπίζετε τέτοια προβλήματα. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το σύστημά σας, εσείς και τα ηχεία σας ορίζετε ένα άρρηκτο σύνολο το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία, προκειμένου να επιτύχετε τον ιδανικό ήχο.

Μέγεθος δωματίου και το τρίγωνο του ήχου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι το γεγονός ότι στο δωμάτιό σας θα υπάρχει μια μορφή παραμόρφωσης του ήχου ό,τι και  αν κάνετε.

Προτού στήσετε το σύστημά σας, σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο ζείτε μέσα στο χώρο αυτό και μετά αναλογιστείτε που και πώς θα κάθεστε. Το τρίγωνο του ήχου ορίζεται από εσάς και τη θέση σας στο χώρο και τα ηχεία σας. Εδώ θα πρέπει να έχετε πάντοτε στο νου ότι η απόσταση μεταξύ των ηχείων σας, αλλά και η απόστασή σας από τα ηχεία θα πρέπει να είναι η ίδια. Όμοια θα πρέπει να είναι και η απόσταση μεταξύ του κάθε ηχείου και του διπλανού τοίχου του. Καλό είναι σε ένα χώρο ο οποίος χρησιμοποιείται για την ακρόαση μουσικής να αποφεύγονται ή να καλύπτονται οι γυάλινες επιφάνειες.

Εξειδικευμένες ρυθμίσεις

Δείτε τον χώρο σας σαν ένα σχεδόν ζωντανό οργανισμό, όπου η σύσταση των τοίχων, το μέγεθος των διαδρόμων και άλλων στοιχείων είναι βασικές παράμετροι στην αναμενόμενη απόδοση του ηχητικού σας συστήματος. Μην ξεχνάτε ότι οι τοίχοι, αλλά και τα έπιπλα αντανακλούν τον ήχο, επομένως αυτός θα αλλάζει ανάλογα με το τι υπάρχει  απέναντι στα ηχεία σας.

Ένα άλλο στοιχείο που είναι καλό να λαμβάνετε υπόψη σας στο σετάρισμά σας είναι το ότι πολλοί χώροι δημιουργούν ζώνες υψηλής πίεσης, κυρίως, λόγω του γεγονότος ότι τα ηχητικά κύματα μοιάζουν να μην χωρούν στις δεδομένες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ποικίλες παραμορφώσεις. Μπορείτε να τια αντιμετωπίσετε δίνοντας όσο γίνεται περισσότερο χώρο και αποφεύγοντας γενικά να γεμίσετε το δωμάτιο που ακούτε μουσική με πολλά έπιπλα και άλλες συσκευές.

Ακουστικές παραμορφώσεις στο χώρο

Υπάρχουν μερικά κριτήρια, προκειμένου να αποφύγετε τη βασική παραμόρφωση που είναι πανταχού παρούσα σε όλους τους χώρους και τα δωμάτια. Σε γενικές γραμμές, για μία άριστη ακουστική εμπειρία, μπορείτε να βάλετε στο χώρο σας ειδικούς ηχητικούς ανακλαστήρες, οι οποίοι βοηθούν τα ηχητικά κύματα να μετακινηθούν ελεύθερα στο χώρο, αλλά κάτι τέτοιο ενδέχεται να σας φανεί πολυδάπανη λύση και σίγουρα δεν ενδείκνυται σε όσους έχουν ένα μικρό homecinema, από το οποίο δεν έχουν και εξαιρετικά μεγάλες απαιτήσεις. Όσοι, όμως, έχουν επενδύσει σε κάτι σημαντικά ακριβότερο, θα ήταν καλό να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταστήσουν τους ηχητικούς ανακλαστήρες και να μπορέσουν έτσι να έχουν ακόμα πιο ολοκληρωμένη ηχητική εμπειρία και απόλαυση.

Το καλό με τους ηχητικούς ανακλαστήρες είναι ότι είναι κατασκευασμένοι από ξύλο άριστης ποιότητας, επομένως μπορούν να ταιριάξουν άνετα σε οποιονδήποτε χώρο, χωρίς κανένα πρόβλημα, ως μέρος της διακόσμησης. Η θέση τους είναι συνήθως μπροστά από έναν τοίχο και ο ρόλος τους είναι να χαρίσουν όγκο, ευκρίνεια και καθαρότητα στον ήχο του δωματίου σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτός από την λύση των ακουστικών ανακλαστήρων, μπορείτε να λάβετε υπόψη σας μερικές ακόμα συμβουλές στην τοποθέτηση του ηχοσυστήματός σας.

Αρχικά, οι διαφορές στο χώρο μπορούν να δημιουργούν μερικές επιπρόσθετες συχνότητες που μπορούν να γίνουν αντιληπτές στο αυτί.. Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας είναι ότι οι παραμορφώσεις και η πτώση της ποιότητας του ήχου θα πρέπει να είναι η ίδια σε 'όλα τα σημεία του δωματίου που ενδέχεται να κάθεστε. Το ίδιο συμβαίνει και για τις περιοχές υψηλής και χαμηλής πίεσης των ηχητικών κυμάτων.

Συμπερασματικά, λοιπόν, το στοιχείο που θα κάνει ένα δωμάτιο να προσφέρει βάθος, μήκος και ευκρίνεια στον ήχο σας είναι η ορθή τοποθέτηση των ηχείων σε σχέση με το σημείο ακρόασης το οποίο επιλέγετε για το χώρο σας. Τα επιμέρους στοιχεία του χώρου  σας, όπως είναι η συνολική του επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα, τα έπιπλα και τα στοιχεία διακόσμησης που περιέχει, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σας κατά τη διάρκεια όχι μόνο της επιλογής της θέσης του ηχητικού σας συστήματος, αλλά και κατά τη διάρκεια επιλογής του ηχητικού συστήματος που πρέπει να αγοράσετε. Θα ήταν λάθος, για παράδειγμα, σε ένα μικρό χώρο υψηλής ακουστικής πίεσης να επιλέξετε ένα πολύ ισχυρό σύστημα, το οποίο το μόνο πού θα έχει σαν αποτέλεσμα είναι να αυξήσει τις πιέσεις αυτές και τελικά να δημιουργήσει πολλές ακόμα παραμορφώσεις στον ήχο.

Στην επιλογή ηχητικού συστήματος ισχύει ο κανόνας που ό,τι πληρώσεις, παίρνεις, επομένως, δεν υπάρχει περίπτωση να επενδύσετε πολλά χρήματα αγοράζοντας κάτι που δεν θα σας ικανοποιήσει με την απόδοσή του.

Απλώς, όταν κάνετε μια τέτοιου τύπου επένδυση, είναι κρίμα να την τοποθετήσετε με λανθασμένο τρόπο σε έναν ακατάλληλο χώρο και έτσι να μην καταφέρετε να απολαύσετε όλα όσα μπορεί να σας προσφέρει το ηχοσύστημά σας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ   

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...