Menu
RSS
Παρασκευή, 10/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το κακοτράχαλο κάστρο του Γαρδικίου …και η ανύπαρκτη πρόσβαση σε αυτό!

Το κακοτράχαλο κάστρο του Γαρδικίου …και η ανύπαρκτη πρόσβαση σε αυτό!

Στη νοτιοδυτική Αρκαδία, κοντά στα όρια με τη Μεσσηνία, υπάρχει το εν πολλοίς άγνωστο -αλλά ιδιαίτερα ιστορικό- κάστρο του Γαρδικίου (έχει και την «άτυπη» ονομασία «Κάστρο της Ωριάς» όπως και πολλά άλλα κάστρα της Ελλάδας) .

Είναι ένα μεσαιωνικό φρούριο που βρίσκεται πάνω στη ράχη ενός απόκρημνου βράχου, ο οποίος επιτηρεί το σημαντικό αρχαίο πέρασμα «Μακρυπλάγι». Αν αυτό το κάστρο είχε φωνή, πόσα αλήθεια θα είχε να μας πει!: Για μάχες Φράγκων και Βυζαντινών, πολιορκίες από Οθωμανούς, φοβερές σφαγές Ελλήνων, αλλά και για τους Κολοκοτρωναίους που το χρησιμοποίησαν ως λημέρι.

Θα θέλαμε πολύ να σταθούμε στη μακραίωνη ιστορία του συγκεκριμένου χώρου, αλλά δυστυχώς τώρα επείγει κάτι άλλο:

Είναι πρακτικά αδύνατο για τον «απλό» επισκέπτη να φτάσει σε αυτόν τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο! Η οργιώδης βλάστηση έχει κλείσει τα αμεσότερα μονοπάτια και, πλέον, ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς εκεί είναι η αναρρίχηση των κάπως λιγότερο απότομων πλευρών του, με σοβαρότατο κίνδυνο για τη σωματική του ακεραιότητα! Αυτό είναι πραγματικά κρίμα, αφού πλέον μέχρι τους πρόποδες του κάστρου φτάνει ασφαλτοστρωμένος δρόμος από τον Τουρκολέκα που απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από το Γαρδίκι (μάλιστα υπάρχει και πινακίδα που «ενθαρρύνει» την επίσκεψη στον χώρο) .

Μήπως είναι η ώρα οι πάντα φιλότιμοι συγχωριανοί του Νικηταρά, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να οργανώσουν μια εθελοντική πρωτοβουλία καθαρισμού του μονοπατιού, ώστε να αναδειχθεί επιτέλους το «πιο δυσπρόσιτο κάστρο της Πελοποννήσου»;

Τάσος Κεχαγιάς

 

  

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...