Menu
RSS
Κυριακή, 26/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Κλαδεύουν» τις δασικές υπηρεσίες λέει ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας

«Κλαδεύουν» τις δασικές υπηρεσίες λέει ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας

Χαριστική βολή στη δυνατότητα των δασικών υπηρεσιών να διαδραματίσουν τον ρόλο τους ως εγγυητές των δασών, δηλαδή ενός προστατευτέου αντικειμένου και δημόσιας περιουσίας, έναντι οποιουδήποτε καταπατητή, αποτελεί το νέο σχέδιο οργανογράμματος του ΥΠΕΚΑ που προβλέπει την κατάργηση της Γραμματείας Δασών και τη συρρίκνωση των υπηρεσιών.

Από  τις δασικές υπηρεσίες αφαιρούνται τα καθήκοντα - αρμοδιότητες της δασοπροστασίας, του σχεδιασμού των δασικών χαρτών και της διαχείρισης των δασών. Η κατάρτιση και ο έλεγχος των δασικών χαρτών πέρασε ήδη στην ΕΚΧΑ Α.Ε.   Η λαθροθηρία εποπτεύεται από κυνηγετικούς συλλόγους (που επιδοτούνται από το κράτος!) και όχι από τη Θηροφυλακή, η οποία διαλύθηκε.  Το δασικό φυτώριο, το πιο κομβικό για τις προοπτικές αναδάσωσης, οδηγείται σε οριστικό κλείσιμο, πράγμα που προφανώς σημαίνει κι άλλες απολύσεις κ.ο.κ.

Τα δασικά οικοσυστήματα αντιμετωπίζονται ως κοινό οικόπεδο σε μια χώρα όπου αποτελούν έναν από τους σπουδαιότερους φυσικούς πόρους, είτε απ' τη σκοπιά της οικολογικής ισορροπίας, είτε απ' τη σκοπιά της κλιματικής αλλαγής, είτε απ' τη σκοπιά της ποιότητας ζωής, είτε απ' τη σκοπιά της δασοπονίας και της σχέσης τους με παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα. Είναι πρωτοφανές σε μια χώρα στην οποία τα δάση, με βάση το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου, αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 70% της ελληνικής επικράτειας, το κράτος να απομειώνει τον εαυτό του ως προς την υπευθυνότητά του γι' αυτή του την πολύτιμη περιουσία".

Είναι σαφές ότι στην παρούσα συγκυρία και υπό το πρίσμα των μνημονιακών επιλογών για την «ανάπτυξη», τα δάση (όπως και οι αιγιαλοί κ.ο.κ.) δεν συνιστούν τίποτε άλλο παρά πολύτιμη δημόσια γη που με ευθύνη του ίδιου του δημοσίου που συντεταγμένα αυτοκαταργείται, μπορεί να παραχωρείται δωρεάν σε ενδιαφερόμενους «επενδυτές»-καταπατητές. Με αυτή την έννοια οι όποιες υπηρεσίες, το όποιο θεσμικό πλαίσιο, οι όποιες επιστημονικά ορθολογικές επιλογές σχεδιασμού, διαχείρισης, προστασίας, δεν είναι παρά εμπόδια γι’ αυτόν τον πρόδηλο τελικό στόχο. Σε ότι μάλιστα αφορά το θεσμικό καθεστώς, στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πολλοστή αναθεώρησή του με αλλαγή από τη μια του ορισμού του δάσους  με τρόπο που θα εξασφαλίζει το συνταγματικά σύννομο ως προς το ΣτΕ, και ξεχείλωμα από την άλλη των επιτρεπτών επεμβάσεων που ανοίγει την πόρτα σε οποιαδήποτε ασύμβατη και εκτός κλίμακας χρήση εντός δασικών εκτάσεων (από καζίνα μέχρι και διυλιστήρια!).

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων και κάθε πολίτη που συστηματικά χρόνια τώρα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την προστασία  του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο από τη μια να αποτρέψει τα κυβερνητικά σχέδια λεηλασίας και παράδοσης της δημόσιας περιουσίας σε «επενδυτές» κάθε είδους  και παράλληλα να επανασχεδιάσει την δασική πολιτική στην κατεύθυνση της προστασίας και ορθής διαχείρισή της με κοινωνικό έλεγχο προς όφελος του κοινού καλού.

ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...