Menu
RSS
Παρασκευή, 17/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σε πανευρωπαϊκή συνάντηση ειδικών στην Κροατία παρουσιάστηκε η Γέφυρα Μάναρη! (vd)

Σε πανευρωπαϊκή συνάντηση ειδικών στην Κροατία παρουσιάστηκε η Γέφυρα Μάναρη! (vd)

Σε Πανευρωπαϊκή συνάντηση ειδικών για θέματα γεφυρών και σηράγγων της Διεθνούς Ένωσης Σιδηροδρόμων, στην Κροατία, παρουσιάστηκε, από Ελληνικής πλευράς, η Γέφυρα Μάναρη. 

Ο Σύνδεσμος Μαναριωτών διέθεσε το πλούσιο και οργανωμένο αρχείο του για τη Γέφυρα και τη Στάση Μάναρη.

Η ετήσια συνάντηση του Panel of Structural Experts της UIC (Διεθνής Ένωση Σιδηροδρόμων), φέτος πραγματοποιήθηκε στις 17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Η παρουσίαση της Γέφυρας, υπήρξε επιτυχής. Το αρχιτεκτονικό κάλλος, η παλαιότητα, η καμπυλότητα, τα αντίγραφα των σχεδίων του 1890, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάστηκαν, εντυπωσίασαν τους συμμετέχοντες που εκφράστηκαν με κολακευτικά λόγια στη συζήτηση που ακολούθησε.

Κατά τη συζήτηση αυτή έγινε λόγος για την αποκατάσταση των άκρων της γέφυρας με λίθους ίδιας μορφής και προέλευσης με την υπόλοιπη γέφυρα, για τις προσπάθειες του Συνδέσμου σας και του χωριού σας για την αναγνώριση της Γέφυρας και της Στάσης Μάναρη ως μνημείων αλλά και το όραμά σας για την ανάδειξη και προβολή τους με το φωτισμό τους και την αναπαλαίωση της Στάσης, που είναι πλέον όραμα και κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων.

Την παρουσίαση οργάνωσαν και πραγματοποίησαν ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Γεφυρών κ. Ευάγγελος Μπιρλιράκης και η πολιτικός μηχανικός, στέλεγχος της ίδιας υπηρεσίασ, κ. Εύα Γιαννακίδου. (και οι δύο στη φωτογραφία, ανάμεσα στο μέλος του Δ.Σ. κ. Σούλα Χρυσαλά και του Προέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μαναριωτών).

Ο Σύνδεσμος Μαναριωτών υπενθυμίζει δε «ότι ο κ. Μπιρλιράκης και η συνεργάτιδα του κ. Βίκυ Παπαχρήστου συναντήθηκαν στις 27/7/2012 στη Γέφυρα Μάναρη με το Δήμαρχο Τρίπολης κ. Γιάννη Σμυρνιώτη και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μαναριωτών διερεύνησαν επιτόπου τη γέφυρα, ενόψει του επικείμενου φωτισμού της και συζήτησαν τρόπους αποκατάστασης της φθοράς που έχουν υποστεί τα άκρα της.

Η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Μαναριωτών με την ευκαιρία της επίσκεψης της στον ΟΣΕ συναντήθηκε και με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Συντήρησης Γραμμής Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας κ. Δημήτριο Τζιβάρα και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι τελειώνει η μελέτη και η κοστολόγηση του έργου αποκατάστασης των άκρων της Γέφυρας και ανακαίνισης του κτιρίου της Στάσης «Μάναρι», εξωτερικά (στέγη, πόρτες, παράθυρα, πινακίδες) και σύντομα θα γίνει η δημοπράτησή του.

Σημειώνουμε ότι σχετική απεικόνιση του έργου και πρόταση μελέτης έχει γίνει από τους συμπατριώτες μας αρχιτέκτονες μηχανικούς κ. Ελένη Ιω. Καραντάση και κ. Κάρολο Ευσταθίου.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...