Menu
RSS
Κυριακή, 19/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παγκοσμία Ημέρα κατά της βίας – Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί στην Τρίπολη

Παγκοσμία Ημέρα κατά της βίας – Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί στην Τρίπολη

Το παρόν άρθρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών έχει ως στόχο να παρουσιάσει τη βία που υφίστανται οι γυναίκες, καθώς και τις προσπάθειες καταπολέμησης του αρνητικού αυτού φαινομένου.

Ως έμφυλη βία ορίζεται κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο. Η βία κατά των γυναικών έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική  ζωή. Είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Επομένως ο όρος βία περιλαμβάνει:

Τη βία μέσα στην οικογένεια ή ενδοοικογενειακή βία που ως τέτοια  θεωρείται η τέλεση κάθε είδους σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής βίας που ασκείται σε βάρος μέλους της οικογένειας (Νόμος 3500/2006).

Τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία).   

Η βία συναντάται τόσο σε ιδιωτικό, όσο και δημόσιο χώρο, καθώς και στο χώρο της εργασίας. Παίρνει διάφορα πρόσωπα και μπορεί να είναι σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική και οικονομική. Η βία μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα και ασκείται σε κάθε κοινωνική και οικονομική ομάδα ανεξάρτητα από φυλή, τάξη ή μόρφωση. Αφορά κατά κύριο λόγο τις γυναίκες και τα παιδιά που είναι τα σιωπηλά θύματα της βίας με τεράστιες ψυχολογικές και σωματικές συνέπειες και για τους δύο.      

Η άσκηση βίας κατά των γυναικών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας (Πηγή: Π.Ο.Υ. ,2002) και πλήττει όχι μόνο την κακοποιημένη γυναίκα και τα παιδιά, αλλά και την κοινωνία την ίδια που αναγκάζεται να προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα που κανονικά θα ήταν υγιή, αν δεν υπήρχε βία στη ζωή τους.

Στην πόλη μας, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας καταπολέμησης της βίας σε εθνικό επίπεδο, λειτουργεί Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Τρίπολης εντάσσεται στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) του Υπουργείου Εσωτερικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε περιφερειακό επίπεδο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ/ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013».

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις από εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, νομικό). Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν σε:

ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση,

νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά., νομική βοήθεια σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης,

ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη των γυναικών με την οπτική του φύλου),

συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης δέχεται γυναίκες:

που υφίστανται σωματική και σεξουαλική κακοποίηση,

που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία,

που υφίστανται οικονομική βία,

που έχουν υποστεί βία από μέλος της οικογένειάς τους (σύζυγο, σύντροφο, πατέρα, αδερφό ή άλλο συγγενικό πρόσωπο),

που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού,

που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορία με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking),

που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών λειτουργεί σε συνδυασμό με:

Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ, που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας (σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο).

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ.

Τους Ξενώνες Φιλοξενίας και τα Συμβουλευτικά Κέντρα των Δήμων.

Επίσης, για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:     www.womensos.gr

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται  κατόπιν ραντεβού στο Συμβουλευτικό Κέντρο:

Πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ)

Τηλ.: 2710.241814 / Fax: 2710.239592 / E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...