Menu
RSS
Παρασκευή, 10/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την πρόληψη πυρκαγιών στην Αρκαδία με σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα …

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την πρόληψη πυρκαγιών στην Αρκαδία με σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα …
Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας με σκοπό να γίνει ο απολογισμός της χειμερινής περιόδου, αλλά και ο προγραμματισμός για τη θερινή περίοδο σχετικά με την πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών.
Την έναρξη της συνεδρίασης έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας λέγοντας ότι "είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα την προηγούμενη περίοδο και αυτό οφείλεται στην τύχη, αλλά και στο συντονισμό μας". Ενημέρωσε ότι έχει γίνει προμήθεια μίας υδροφόρας και είναι σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί για την προμήθεια 70 δεξαμενών που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του νομού και σωλήνων.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρίπολης Θεόδωρος Λαρέζος αναφερόμενος σε μια σειρά άλυτων προβλημάτων, τα οποία έχουν επισημανθεί από πέρυσι σε ανάλογη συνεδρίαση.
Ειδικότερα αναφέρθηκε σε ελλείψεις υλικών, όπως σωλήνες, καθώς πρόκειται για ένα υλικό που φθείρεται εύκολα και χρειάζεται άμεσα, λάστιχα για τα αυτοκίνητα, στο Λεωνίδιο μάλιστα ένα αυτοκίνητο έχει αποσυρθεί ήδη γιατί έχει χαλάσει, ασυρμάτους, gps, επιπλέον πυροφυλάκια και φυσικά προσωπικό.
Είναι απαραίτητη η πρόσληψη ενός ατόμου για το φυλάκιο της Τσεμπερού, που βρίσκεται σε κομβικό σημείο, γιατί πέρυσι το φυλάκιο αυτό έμενε αρκετές μέρες χωρίς φύλακα. Επιπλέον χρειάζεται ένας οδηγός για την υδροφόρα. Επίσης είπε ότι αιτία για την πρόκληση πολλών πυρκαγιών είναι τα καλώδια της ΔΕΗ και θα πρέπει να διαχωρίζονται μεταξύ τους.
Τόνισε δε ότι θα πρέπει να γίνει από νωρίς καθαρισμός των πρανών των δρόμων, των χόρτων, των χωραφιών και γενικότερα της βλάστησης, αλλά και καθαρισμών των δασικών δρόμων. Αυτή τη στιγμή γίνεται έλεγχος του δασικού οδικού δικτύου και σε λίγες μέρες που θα ολοκληρωθεί θα κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα.
Στο Μαίναλο υπάρχουν σημεία που δε μπορούν να περάσουν οχήματα, αν και σε γενικές γραμμές το δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση. Το ίδιο συμβαίνει και στους ανεξέλεγκτους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, πρόσθεσε, θα ακολουθήσει τον ίδιο σχεδιασμό με πέρυσι, με λίγες αλλαγές στο συντονισμό.
Μεγάλο ζήτημα είναι και οι εκκενώσεις των περιοχών που κινδυνεύουν, πρέπει να υπάρξει από πριν συνεννόηση για το που θα πάνε οι κάτοικοι (σχολεία, εκκλησίες κτλ), σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς.
Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Κώστας Κατσαφάνας, ζήτησε να φτιαχτεί ένας περιφερειακός δρόμος στο χωριό Κολλίνες για να περνούν από εκεί μεγάλα οχήματα.
Ο Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος από την Αστυνομική Διεύθυνση είπε ότι η Αστυνομία βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο χώρο της πυρκαγιάς, για να διασφαλίσει την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων έκτακτης βοήθειας και να εκκενώσει την περιοχή από ανήμπορα άτομα. Βέβαια δημιουργούνται πρόβλημα όταν οι κάτοικοι δεν θέλουν να φύγουν από το σπίτι τους και πολλές φορές δε γνωρίζουν σε ποιά σπίτια υπάρχουν ανήμποροι.
Τέλος επισημάνθηκε η αναγκαιότητα προμήθειας ενός οχήματος 4x4. Η συνεδρίαση έληξε με τους φορείς να συμφωνούν στην ύπαρξη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ τους και την ελπίδα να έχουν μια καλή περίοδο, με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα και απώλειες.
Β.Π.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...