Menu
RSS
Παρασκευή, 10/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η προοπτική του καιρού μέχρι το τέλος του Αυγούστου!

Η προοπτική του καιρού μέχρι το τέλος του Αυγούστου!

Ήδη βρισκόμαστε στα μέσα του μήνα και ο καιρός κυλάει αρκετά ομαλά στις περισσότερες περιοχές της χώρας καθώς το μελτέμι ήταν αρκετά δροσερό σε αρκετές περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Ωστόσο σε κάποιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας η επιμονή των μελτεμιών στο Αιγαίο κατέστησε αρκετά ζεστές αυτές τις περιοχές καθώς οι βορειοανατολικοί άνεμοι δυτικά της Πίνδου λειτουργούν ως θερμοί καταβάτες.

Όσον αφορά για την εξέλιξη του καιρού φαίνεται πως οι άνεμοι και πάλι θα παρουσιάσουν κάποια ενίσχυση στο Αιγαίο με το πέρας του Δεκαπενταύγουστου ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο θα έχουμε και μεμονωμένες βροχές σε ορισμένες περιοχές της χώρας από μια ανεπαίσθητη αλλαγή που θα προσεγγίσει την χώρα μας.

Προοπτική καιρού 15-20/8/2013:

Καταρχάς να πούμε ότι μέχρι και την Πέμπτη δεν αναμένονται αλλαγές στο καιρό εκτός από κάποιες νεφώσεις θερμικής φύσεως στην ορεινή Πίνδο-Ήπειρο που ίσως δώσουν κάποιες μπόρες στα ορεινά τμήματα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με κυριαρχία του ήλιου και του μελτεμιού στο Αιγαίο το οποίο θα φτάνει τα 5-6 και ίσως τοπικά και τα 7 μποφόρ.

Παρασκευή –Σαββατοκύριακο 17-18/8/2013:

Μια πρόσκαιρη και σχετικά ήπια αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός από τα δυτικά καθώς μια αβαθής ψυχρή λίμνη θα προσεγγίσει την χώρα μας καθώς θα καταφέρει να συνδυαστεί με τις χαμηλές πιέσεις στα νοτιοανατολικά της Μεσογείου που ουσιαστικά αυτή είναι και η αιτία για τους ενισχυμένους βοριάδες στο Αιγαίο και έτσι θα δώσει κάποιες μπόρες και σποραδικές καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της δυτικής  βορειοδυτικής κεντρικής και πιθανώς νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας.

Αυτά τα φαινόμενα φαίνεται να απασχολούν την χώρα μας κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο ,καθώς την Κυριακή θα περιοριστούν αρκετά και ο καιρός θα είναι καλύτερος .

Ενδεικτικά αυτή η πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα σημαντικά παρ’όλα σε αρκετές περιοχές θα εκδηλωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μπόρες-σποραδικές καταιγίδες.

Η θαλάσσια αστάθεια τις βραδινές και πρωινές ώρες δείχνει να είναι περιορισμένη ωστόσο ανοιχτά του Ιονίου αλλά και στον Θερμαικό-Κορινθιακό ίσως να εμφανιστεί αλλά γενικά θα είναι περιορισμένη καθώς αυτήν την εποχή τέτοιες διαταραχές χωρίς καλή υποστήριξη ,αλλά και θερμοκρασίες στα 850hpa δεν μπορούν να δώσουν αρκετές βροχές με την βοήθεια της θάλασσας καθώς και η θερμοκρασία της αυτήν την εποχή είναι υψηλή για τέτοιες διαταραχές .Αυτήν την εποχή ακόμα δυναμικό ρόλο παίζει η στεριά και οι συνθήκες αστάθειας πάνω σε αυτήν από ότι στην θάλασσα.

Ενδεικτικά να δώσουμε κάποιες περιοχές όπου θα έχουν φαινόμενα την Παρασκευή αυτές θα είναι η Ήπειρος,η δυτική και κεντρική Μακεδονία η βορειοδυτική Θεσσαλία και πιθανώς και η βορειοδυτική Πελοπόννησος και η κεντρική&δυτική Στερεά.

Αργά το βράδυ προς το ξημέρωμα του Σαββάτου ίσως κάποιες βροχές να εκδηλωθούν και στα ανοιχτά του Ιονίου αλλά και στην ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Πιθανότητα για τοπικές βροχές υπάρχει το πρωί του Σαββάτου και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και στην ανατολική Στερεά.

Δευτέρα-Κυριακή 19-25/8/2013:

Ο καιρός δείχνει να κυλάει και πάλι ομαλά με μελτέμια στο Αιγαίο και πιο πολύ ζέστη στην δυτική Ελλάδα σε αντίθεση με την ανατολική όπου το μελτέμι θα κρατάει την θερμοκρασία σε ανεκτά επίπεδα ενώ βροχές δεν αναμένονται την νέα εβδομάδα εκτός από κάποια περιορισμένη αστάθεια στην βόρεια βορειοανατολική Ελλάδα από τα μέσα της βδομάδας και έπειτα.

Όσον αφορά τι δείχνουν τα στοιχεία για μετά αν και είναι αρκετά μακριά φαίνεται πως η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων δείχνει μια αλλαγή του καιρού από τα βόρεια βορειοανατολικά με πτώση της θερμοκρασίες βοριάδες και βροχές στην ανατολική και βόρεια χώρα. Είναι αρκετά νωρίς για να δούμε αν θα επαληθευτεί κάτι τέτοιο το τελευταίο πενταήμερο του Αυγούστου.

Eπιμέλεια:Καραβίας Ιάσων (Jason)

http://dionysos-weather.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...