Menu
RSS
Σάββατο, 18/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Καλούμε τον Δήμαρχο Γορτυνίας να σταματήσει τις απευθείας αναθέσεις και τις κατατμήσεις έργων»

«Καλούμε τον Δήμαρχο Γορτυνίας να σταματήσει τις απευθείας αναθέσεις και τις κατατμήσεις έργων»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Γορτυνίας για το Δημοτικό Προϋπολογισμό του 2014 και αναφέρει: «Ο προϋπολογισμός του 2014 που κατέθεσε η δημοτική αρχή είναι ενταγμένος στη γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική της πρόσδεσης των δήμων στην κεντρική διοίκηση (και μάλιστα υπό την εποπτεία πλέον του Οικονομικού Παρατηρητηρίου για τους ΟΤΑ που συστάθηκε από την ΕΕ), της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας και της φοροεπιδρομής

σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και της αθρόας χρηματοδότησης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μέσω του ΕΣΠΑ συνεπικουρούμενη από τις κατατμήσεις έργων για την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων μέσω των απευθείας αναθέσεων.

Ενημερώνουμε τους Γορτύνιους ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων συντάχθηκαν με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών της 31ης Ιουλίου 2013, η οποία προβλέπει για το 2014 μείωση των επενδυτικών πόρων των Δήμων (ΣΑΤΑ) κατά 53%, της κρατικής επιχορήγησης για λειτουργικές δαπάνες κατά 1,9%, καθώς και των προνοιακών επιδομάτων κατά 8,4%. Αυτή η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ, την οποία στηρίζουν όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις, είχε ως αποτέλεσμα την άγρια περικοπή της ΣΑΤΑ στο δήμο μας από 1,6 εκατ. ευρώ το 2011 σε μόλις

358 χιλ.

ευρώ το 2014!

Ο τελευταίος προϋπολογισμός της σημερινής δημοτικής αρχής είναι αντιλαϊκός, γιατί η αύξηση των τακτικών εσόδων (προφανώς ως αντιστάθμισμα στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης) αφορά κατά ένα μεγάλο μέρος (38,45%) στην αύξηση των εσόδων από φόρους, εισφορές και ανταποδοτικά τέλη που καλούνται να πληρώσουν οι δημότες. Η δημοτική αρχή, αποδεχόμενη τη «διπλή φορολόγηση» των δημοτών από την κυβέρνηση και τους δήμους, αρνείται πεισματικά μέχρι σήμερα να συζητήσει το μείζον για εμάς ζήτημα της τοπικής φορολογίας βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, κτηνοτρόφους και αυτοαπασχολούμενους με τους μεγάλους επιχειρηματίες που κερδοσκοπούν από το φυσικό πλούτο του τόπου μας και την εκμετάλλευση της φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας.

Στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματιών εντάσσονται και οι πόροι από το ΕΣΠΑ για τους οποίους...πανηγυρίζει ο κ. Δήμαρχος. Ας μην επιχαίρει για τον υπερδιπλασιασμό των εσόδων από κοινοτικά προγράμματα μέσω της ένταξης στο ΕΣΠΑ των έργων «Αντικατάσταση Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης από πηγές Σαβαλά» και «Αποκατάσταση ιστορικού κτιρίου Πύργου Πλαπούτα» στην Τ.Κ. Παλούμπα, γιατί οι Γορτύνιοι έχουμε πικρή εμπειρία από τις μελέτες τόσο για το νερό (όπου παρατηρείται έλλειψη ή ακόμα και μόλυνση σε ορισμένα χωριά) όσο και για την...αποκατάσταση κτιρίων (βλ. Ξενία Βυτίνας, Σανατόριο Βαλτεσινίκου, Δημοτικό Ξενοδοχείο Λαγκαδίων κλπ).

Καλούμε τον κ. Δήμαρχο να σταματήσει την πάγια τακτική της κατάτμησης των δημοτικών έργων, των απευθείας αναθέσεων και της υπογραφής κατάπτυστων προγραμματικών συμφωνιών με τρίτους που, όπως φαίνεται, ο γορτυνιακός λαός θα πληρώσει πολύ ακριβά και το 2014, αφού για...μελέτες, έρευνες, πειραματικές εργασίες και ειδικές δαπάνες (ποιες είναι άραγε αυτές;) προϋπολογίζεται πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή περικόπτει τις δαπάνες για πολιτισμό, αθλητισμό και κοινωνική πολιτική σχεδόν στο 1/3 σε σύγκριση με φέτος.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να καταγγείλουμε και να καταψηφίσουμε στο δημοτικό συμβούλιο τον προϋπολογισμό του νέου έτους. Η φυγομαχία και η δημιουργία τεχνητής έντασης που δυστυχώς επέλεξε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης δεν είναι λύση. Συμφωνούμε κι εμείς ότι η συνειδητή τακτική της απόκρυψης των στοιχείων του προϋπολογισμού από τη δημοτική αρχή μέχρι την τελευταία στιγμή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου είναι αήθης, ξεδιάντροπη και καταδικαστέα. Δεν τους κάναμε όμως τη χάρη να αποχωρήσουμε (όπως ενδεχομένως επιθυμούσαν), αλλά κάτσαμε να αντιπαρατεθούμε μέχρι τέλους τόσο για τη διαδικασία της συζήτησης όσο και για την ουσία του προϋπολογισμού.

Και η ουσία, επαναλαμβάνουμε, είναι ότι και φέτος η δημοτική αρχή συνέταξε ακόμα έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό με άξονα τις κοινές κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ, με τις οποίες συμπλέουν όλες οι άλλες παρατάξεις (είτε αυτές αποχώρησαν είτε παρευρέθησαν στο δημοτικό συμβούλιο). Αυτό ας γίνει ξεκάθαρο στον κάθε Γορτύνιο.

Τέτοιοι προϋπολογισμοί θα συντάσσονται και στο μέλλον όσο δεν αμφισβητείται η κυρίαρχη πολιτική και οι πολιτικοί της εκφραστές που την υπαγορεύουν. Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ρήγματα και να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Καλούμε τους Γορτύνιους να το πράξουν με την υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης.  

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...