Menu
RSS
Σάββατο, 18/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Φόρος ακινήτων και πλημμύρες οι μεγάλοι «πονοκέφαλοι» για τη Νότια Κυνουρία (vd)

Φόρος ακινήτων και πλημμύρες οι μεγάλοι «πονοκέφαλοι» για τη Νότια Κυνουρία (vd)

Πρόβλημα αποτελούν οι υψηλές αντικειμενικές αξίες σε περιοχές της Νότιας Κυνουρίας και για το λόγο αυτό ιδιοκτήτες ζητούν την εναρμόνιση τους με τα σημερινά δεδομένα, καθώς πιστεύουν ότι διαπράχθηκε αδικία εις βάρος τους, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην κάμερα του kalimera-arkadia.gr ο δήμαρχος Γιάννης Μαρνέρης.

Ειδικότερα, εξηγεί ότι με μια απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, το 2010 επιβλήθηκαν σε περιοχές της Νότιας Κυνουρίας αντικειμενικές αξίες, οι υψηλότερες σε όλη την Πελοπόννησο. Για παράδειγμα στο Λεωνίδιο έχει επιβληθεί τιμή ζώνης 1.400 ευρώ και μάλιστα το Λεωνίδιο είναι μια ζώνη ολόκληρο.

Επιθυμούν να πέσουν στο μισό οι τιμές και σε αυτή τη φάση περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης, αφού έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πιστεύουν ότι μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα γίνει κάτι θετικό προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο δήμαρχος μίλησε ακόμα και για τις θαλασσοταραχές που πλήττουν τα τελευταία χρόνια τη Νότια Κυνουρία και ειδικά την παραλία του Λάκκου και την Πλάκα, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να χάνουν τις καλλιέργειες τους. Πλέον αυτό συμβαίνει 3 φορές το χρόνο, είπε, όταν η θάλασσα ξεπεράσει τα 7 μποφόρ, εισχωρεί στα αγροκτήματα και σε συνδυασμό με τις νεροποντές πλημμυρίζουν οι καλλιέργειες.

Για τον περιορισμό του προβλήματος υπάρχει μια εργολαβία σε εξέλιξη, για την κατασκευή προστατευτικών τοιχίων, στα όρια της ρυμοτομικής γραμμής για να προστατευτούν οι καλλιέργειες από τη θάλασσα.

Τόνισε βέβαια ότι δεν αρκεί μόνο αυτό, θα πρέπει να γίνει επίσης ένα έργο για να αποκτήσουν ένα σύστημα απορροής ομβρίων, με παράλληλη αποστράγγιση. Έχει απευθυνθεί ήδη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και έχει δοθεί εντολή για εκπόνηση της μελέτης.

Τέλος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει και ένα έργο προστασίας των ακτών από τη διάβρωση, αλλά χρειάζονται εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που δεν γίνεται σε αυτό το ΕΣΠΑ, αλλά αναμένουν να γίνει ίσως στο επόμενο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, θα πρέπει να γίνει ένας ύφαλος σε κάθε περιοχή παράλληλα με την ακτή, ώστε να σκάει το κύμα και να μειώνετε η ένταση του και να δημιουργηθούν μόλοι για τον ίδιο λόγο.

Β.Π.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...