Menu
RSS
Σάββατο, 18/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ανάσταση και Κυριακή του Πάσχα σε Τυρό και Λεωνίδιο – Όλες οι εκδηλώσεις!

Ανάσταση και Κυριακή του Πάσχα σε Τυρό και Λεωνίδιο – Όλες οι εκδηλώσεις!
Στον Τυρό, το Μ. Σάββατο από νωρίς τα μικρά παιδιά γεμίζουν τον κόλπο του Τυρού από άκρη σε άκρη σε χιλιάδες κεριά που φωτίζουν την θάλασσα και συμβολίζουν τις ψυχές των Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων που έχουν χαθεί.
Τη στιγμή της Ανάστασης του Κυρίου, στις δύο ενορίες της κωμόπολης  οι Τσάκωνες  μπουρλοτιέρηδες φωτίζουν τον Αναστάσιμο ουρανό με εκατοντάδες πυροτεχνήματα.
Στην ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος  στο λιμάνι θα δείτε ένα από τα πιο όμορφα  και φαντασμαγορικά έθιμα της Ελλάδας  το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε ειδική σχεδία από τους Τσάκωνες  πυρπολητές με την συνοδεία φαντασμαγορικών βεγγαλικών και τρομερών δυναμιτών που φωτίζουν τον Τυρό από άκρη σε άκρη, ένα έθιμο που άρχισε από την εποχή της Τουρκοκρατίας και που φτάνει έως τις μέρες μας.
Την Κυριακή του Πάσχα στην ενορία της Αγίας Μαρίνας στην πλατεία της πόλης θα ακούσετε την ανάγνωση του Ευαγγελίου στην Τσακώνικη διάλεκτο από τους ιερείς του Τυρού.
Ακολουθεί γλέντι στην κεντρική πλατεία με σούβλες ντόπιο κρασί και λαϊκή ορχήστρα. Εκεί θα δείτε και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου να χορεύει παραδοσιακούς χορούς και βέβαια τον Ιστορικό Τσακώνικο χορό.
ΛΕΩΝΙΔΙΟ: Το αποκορύφωμα όμως είναι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Το Χριστός Ανέστη αντηχεί και δίνει το έναυσμα ώστε χιλιάδες αυτοσχέδια πολύχρωμα αερόστατα να αφεθούν από τα χέρια μικρών και μεγάλων, που εβδομάδες ετοιμάζουν επιδέξια με ενθουσιασμό, ζήλο και υπομονή, προσμένοντας να ανέβουν ψηλά συμπληρώνοντας τον ουρανό μ’ αστέρια και να ταξιδέψουν πέρα ως τη θάλασσα για να δηλώσουν την Ανάσταση της ψυχής. Συνάμα, δίπλα στις εκκλησιές, το κάψιμο του Ιούδα συμπληρώνει την απελευθέρωση της ψυχής και τον εξορκισμό του κακού.
Tην Κυριακή του Πάσχα στην τελετή της Αγάπης, ο πρεσβύτερος ιερέας διαβάζει στην τσακώνικη διάλεκτο το Ευαγγέλιο. Νέες και νέοι φορώντας τις τοπικές ενδυμασίες χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και μοιράζουν γλυκά, τις δίπλες, καμωμένα από τα χέρια των γυναικών της πόλης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...