Menu
RSS
Σάββατο, 18/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Τρίπολης για το 2023

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Τρίπολης για το 2023

Στην ψήφιση – έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023 και του ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης έτους 2023 προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης.

Η Διευθυντήρια Οικονομικών Υπηρεσιών κα. Νεκταρία Αλεξοπούλου απουσίαζε, λόγω ασθενείας.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης τόνισε αρχικά ότι «όλοι οι δήμοι έχουν τεράστιες δυσκολίες στο κλείσιμο των προϋπολογισμών τους, διότι μαστίζονται από την οικονομική – ενεργειακή κρίση, συνέπεια εν πολλοίς του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το 2023, η έναρξη της διαχείρισης των απορριμμάτων, κοστίζει στους δήμους ένα σημαντικό ποσό κάθε χρόνο. Για τον δήμο Τρίπολης ξεπερνά το 1.300.000 που δεν υπήρχε στους προηγούμενους προϋπολογισμούς.

Ο Δήμος Τρίπολης έχει να αντιμετωπίσει και το κόστος των χρεών που κληρονόμησε από την ΚΕΔΗΤ. Θα το καλύψουμε χωρίς να καταφύγουμε σε δανεισμό.

Θεωρώ ότι είναι ένας προϋπολογισμός, όπως και το 2022, δεν περιλαμβάνει αυξήσεις δημοτικών τελών, ξεκινά με ένα σημαντικό ταμειακό υπόλοιπό πάνω από 8.395.000 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός αυτός διαπιστώνει τη σωστή διαχείριση στον δήμο Τρίπολης που καταφέρνει να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες και να έχει ένα σημαντικό ταμειακό υπόλοιπό, χωρίς να κάνει αυξήσεις.»

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι αντιλαμβάνοτναι τα σφιχτά περιθώρια, αλλά υπάρχουν αρκετές έκτακτες επιχορηγήσεις. Επιβεβαιωνόμαστε για την ψήφο μας στο τεχνικό πρόγραμμα. Περίπου στο 80% των έργων υπάρχει μηδενική απορρόφηση. Η σημερινή δημοτική αρχή έχει ελάχιστα υλοποιήσει από αυτά που κάθε χρόνο προγραμματίζει. Συνομιλώ με αρκετούς προέδρους κοινοτήτων. Τους λέτε ότι τους βάζετε έργα και δεν έχει γίνει τίποτα. Εμείς παραμένουμε στο παρών.»

Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε ότι «το αναπτυξιακό όραμα της δημοτικής αρχής είναι ανύπαρκτο. Ο προϋπολογισμός είναι φτωχός κι δείχνει έναν διαχειριστικό χαρακτήρα. Το ενεργειακό κόστος θα σας το δικαιώσω. Πέρασαν τρία χρόνια και δεν μας πείθετε. Παρών θα ψηφίσουμε. Πρέπει κάποια στιγμή να μπούμε σε μια άλλη ρότα. Μόνο έτσι μπορεί να φύγει μπροστά ο δήμος. Έχουμε μείνει στάσιμοι. Είναι ντροπή να ψηφίσουμε έναν τέτοιο προϋπολογισμό».

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι «έργα τελευταίας στιγμής δεν υπάρχουν. Τα χρήματα που έχουν έρθει στο δήμο Τρίπολης αυτή την 3ετία είναι το απόλυτο ρεκόρ.»

Ο Δημήτρης Βόσνος είπε ότι «αυτό το ρεκόρ έργων είναι σε αμφισβήτηση.  Δεν θέλω να τα επαναλάβω. Πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας διότι δεν επιστρέφονται οι παρακρατηθέντες πόροι, ενώ μεταφέρονται οι αρμοδιότητες χωρίς τα απαραίτητα χρήματα. Έχουμε μείνει αρκετά πίσω και δεν ανταποκρινόμαστε στο επίπεδο που πρέπει. Στηρίζω τις όποιες δράσεις, αλλά χρειάζεται ο πήχης να είναι πιο ψηλά.»

Ο Βαγγέλης Γούργαρης τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός είναι φτιαγμένος με βάση τη γενική κατεύθυνση και τη λογική της κυβέρνησης. Όλοι μαζί σαν μια κυβερνητική παράταξη θα ψηφίσετε τον προϋπολογισμό, άλλοι με υπέρ κι άλλοι με παρών. Καταψηφίζουμε.»

Ο Σωτήρης Παπαδημητρίου σημείωσε πως η δημοτική αρχή οικειοποιήθηκε έργα της δημοτικής αρχής του αειμνήστου Παυλή, συμπλήρωσε ότι ο δήμος απεντάχθηκε από το χάρτη του πολιτισμού  την τελευταία 3ετία και προχώρησε σε έναν αναλυτικό απολογισμό για όλη αυτή την περίοδο.

Ο Δήμαρχος είπε ότι «βλέπω μια πόλη πλημμυρισμένη από κόσμο. Ο καθένας έχει την άποψή του. Ο κ. Παπαδημητρίου ήταν εκτός θέματος με τη σημερινή του τοποθέτηση».

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι «το 2020 ήσασταν στο 4% και τώρα είσαστε στο 9%. Αυτό μπορείτε, αυτό κάνετε. Τα περίφημα πεζοδρόμια τα σέρνουμε από το 2020 ως και σήμερα. Πλέον, είναι πολύ αργά. Θα κριθείτε κι εσείς.»

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι «το open mall έχει ενταλματοποιηθεί ένα μικρό ποσοστό, τα έργα είναι εκεί. Καλύτερα να κάνουμε κάποια πεζοδρόμια, από το να μην γίνει τίποτα».

Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε ότι «μία συμβουλή, κύριε Δήμαρχε. Δεν τα κάνετε όλα σωστά. Βγείτε λίγο από τη γυάλα. Χάσαμε πολλά. Έπρεπε να διεκδικήσουμε περισσότερα. Έφτασε η ώρα τα κρίσης και φοβάμαι ότι θα κριθείτε πολύ αυστηρά.»

Ο Δήμαρχος είπε ότι «εγώ είμαι σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες, δεν είμαι σε καμία γυάλα. Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό είναι η ένταξη του δήμου Τρίπολης στα προγράμματα της μεταλιγνιτικής εποχής».

Παρών ψήφισαν οι παρατάξεις Σμυρνιώτη, Τσιαμούλου και οι σύμβουλοι Παπαδημητρίου, Καρώνης.

Ναι ψήφισε οι παρατάξεις Τζιούμη,Βόσνου και Κατσαφάνα, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Φαχούρι, Μαρκόπουλος και Καραλής.

Όχι ψήφισε ο Γούργαρης.

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

https://www.drt915.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...