Menu
RSS
Σάββατο, 18/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Θα συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες του Νορβηγικού Ινστιτούτου στην περιοχή της Τεγέας!

Θα συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες του
Νορβηγικού Ινστιτούτου στην περιοχή της Τεγέας!

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Πέτρος Παύλος Αλιβιζάτος ενέκρινε αίτημα του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών για συνέχιση κατά το 2012 του προγράμματος επιφανειακής έρευνας στην περιοχή της Τεγέας Νομού Αρκαδίας, με τίτλο «Θέσεις στις ευρύτερες περιοχές, η Νορβηγική επιφανειακή έρευνα στην Αρκαδία, μέρος 2ο», υπό την διεύθυνση της κας Hege Agathe Bakke – Alisoy.

p>Με την απόφαση αυτή, χορηγείται άδεια στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών για την συνέχιση για ένα επιπλέον έτος, το 2012, του προγράμματος επιφανειακής έρευνας στην περιοχή της Τεγέας ΠΕ Αρκαδίας, με τίτλο «θέσεις στις ευρύτερες περιοχές, η Νορβηγική επιφανειακή έρευνα στην Αρκαδία, μέρος 2ο», υπό την διεύθυνση της κας Hege Agathe Bakke – Alisoy.

Βάσει των αποτελεσμάτων της περιόδου του 2008-2011, για το 2012 προγραμματίζονται τρεις αποστολές στο πεδίο:

-Α. Μία περίοδος εντατικής επιφανειακής έρευνας το καλοκαίρι στην περιοχή νοτιοανατολικά του χωριού Ψηλή Βρύση, που θα περιλαμβάνει α) αφαίρεση της

βλάστησης σε τετράγωνα 5x5 μ., προκειμένου να γίνει πλήρης σάρωση και

δειγματοληψία των επιφανειακών ευρημάτων, β)συνέχιση των ερευνών με γεωραντάρ (GPR) στις Χερολίμνες και γ) χρήση GPR στη θέση Βατιόνα .

-Β. Συμπληρωματικά προς τις καλοκαιρινές εργασίες πεδίου, την άνοιξη

(Φεβρουάριο-Μάρτιο) και το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο) του 2012 θα

πραγματοποιηθεί μελέτη και ανάλυση του υλικού που έχει συλλεχθεί τις προηγούμενες χρονιές.

Η άδεια χορηγείται με τους εξής όρους:

1. Η έρευνα να διεξαχθεί στις οριζόμενες σε Υπουργική Απόφαση περιοχές και οι ερευνητικές εργασίες να είναι σύμφωνες με τους σχετικούς όρους της ως άνω Απόφασης.

2. Το πρόγραμμα να διεξαχθεί κατά τις προβλεπόμενες περιόδους, όπως αυτές αναφέρονται στο αίτημα για το 2012. Η ΛΘ΄ΕΠΚΑ και η 25η ΕΒΑ να ειδοποιηθούν εγκαίρως και εγγράφως πριν την έναρξη των επιτόπιων ερευνών και των υπολοίπων εργασιών μελέτης.

3. Η έρευνα πεδίου να μην υπερβεί τις έξι εβδομάδες. Στις εργασίες να συμμετάσχουν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στην σχετική αίτηση του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Πριν την έναρξη των ερευνών, να κατατεθεί κατάλογος όλων των συμμετεχόντων ερευνητών, καθώς και των φοιτητών που θα λάβουν μέρος.

4. Μετά το πέρας των εργασιών να κατατεθεί στην ΛΘ΄ΕΠΚΑ και την 25η ΕΒΑ αναλυτική και πλήρης έκθεση αποτελεσμάτων, που να περιλαμβάνει τα πορίσματα των ερευνών και να συνοδεύεται από κατάλογο των νέων ευρημάτων, καθώς επίσης και από σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση. Να κατατεθεί επίσης σύντομη αναφορά στην ελληνική γλώσσα για τα Χρονικά του Αρχαιολογικού Δελτίου.

5. Να ληφθεί μέριμνα για την συντήρηση και την αποθήκευση των ευρημάτων που τυχόν προκύψουν από την έρευνα. Τα ευρήματα αυτά μετά το πέρας των εργασιών να μεταφερθούν στις κατά τόπους αποθήκες των αρμόδιων Εφορειών.

6. Επόπτης της έρευνας από πλευράς της ΛΘ΄ΕΠΚΑ ορίζεται η Προϊσταμένη της Εφορείας κα Αννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου και από πλευράς 25ης ΕΒΑ, ο Προϊστάμενος της Εφορείας, κ. Δημήτρης Αθανασούλης.

7. Ο ερευνητικός φορέας να ενημερώσει εγκαίρως τους τυχόν φερόμενους ιδιοκτήτες της έκτασης για τη διέλευση της ερευνητικής ομάδας. Οι δύο έρευνες με το γεωραντάρ καθώς και η αφαίρεση της βλάστησης θα πραγματοποιηθούν μόνο με την άδεια των ιδιοκτητών.

8. Η έκταση που πρόκειται να καλύψει η επιφανειακή έρευνα να μην ξεπερνά τα 30.000 στρέμματα.

9. Να τηρηθούν τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο και τα προβλεπόμενα από τα άρθρα του Νόμου 3028/2002 " Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς".

10. Σε περίπτωση δημοσιοποίησης στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο αποτελεσμάτων της έρευνας, να προηγηθεί γραπτή ενημέρωση, με σύντομο εποπτικό υλικό, προς τις αρμόδιες Εφορείες και τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΤ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...