Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τράπεζα θεμάτων: Δυστυχώς … αποτύχαμε!

Τράπεζα θεμάτων: Δυστυχώς … αποτύχαμε!

Η Τράπεζα Θεμάτων δημιούργησε πολύ μεγάλη συζήτηση στην εκπαιδευτική κοινότητα η οποία  ζητά ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έδιναν φέτος εξετάσεις, λόγω των λαθών που προέκυψαν κατά τη διαδικασία.



Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «Τράπεζα θεμάτων: Δυστυχώς … αποτύχαμε!» που μας έστειλε η καθηγήτρια Μαρία Σίμου, η οποία μαζί με τους μαθητές της έζησε, όπως και όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, αυτή την αλλαγή...

«Για πρώτη φορά φέτος οι μαθητές της Α΄ Λυκείου εξετάστηκαν σε θέματα που κατά 50% επιλέχθηκαν από την Τράπεζα Θεμάτων και 50% από τους διδάσκοντες καθηγητές ενώ η προαγωγή των μαθητών έγινε, μετά από πολλές συμπληρωματικές «διορθώσεις» και τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας, μόνο εφόσον ο μέσος όρος των "κλαδικών" μαθημάτων ξεπέρασε τη βάση του 10.

Οι αλλεπάλληλες εκδόσεις αποτελεσμάτων με τις βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών και οι συχνά αντικρουόμενες δηλώσεις για την πολυσυζητημένη Τράπεζα Θεμάτων, δικαιολογημένα … τρομοκρατούν τους ήδη φοβισμένους μαθητές καθώς σύμφωνα με αρχικά στοιχεία της ΟΛΜΕ οι μετεξεταστέοι στην Α΄ Λυκείου που παραπέμπονται σε επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβρη εξαπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι.

Η δημοσιοποίηση των θεμάτων έγινε λίγες μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων με το συνολικό αριθμό αρχείων για τα εξεταζόμενα μαθήματα να ανέρχεται σε πάνω από 9.000, γεγονός που μάλλον αποθάρρυνε ακόμα και τους πιο συνεπείς μαθητές. Η αξιοπερίεργη εμμονή του Υπουργείου Παιδείας για πλήρη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων και όχι πιλοτική όπως πρότεινε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν οι μαθητές της Α΄ Λυκείου στις εξετάσεις μέσα από έναν αγώνα δρόμου για την κάλυψη της κατά 30% αυξημένης ύλης, χωρίς καμία δυνατότητα αφομοίωσής της ή ακόμη και επίλυσης αποριών.

Η απίστευτη προχειρότητα (αλλά όχι και πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα), η σωρεία λαθών και τα εκτός ύλης θέματα της Τράπεζας συνέβαλαν στη δραματική αύξηση των μετεξεταστέων μαθητών που αντιμετωπίστηκαν σαν πειραματόζωα. Οι υπέρμαχοι της εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων μιλούν για ποιοτική διδασκαλία και διασφάλιση της διαδικασίας των εξετάσεων αλλά μάλλον διαψεύδονται τραγικά μετά τις αποκαλύψεις για τη διαρροή θεμάτων της Άλγεβρας σε ιδιωτικό σχολείο.

Το «νέο σχολείο» τελικά υποκλίνεται στις προαγωγικές εξετάσεις καθώς ο βαθμός πρόσβασης και της Α΄ Λυκείου συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το σύστημα απαξιώνει εκπαιδευτικούς και μαθητές, οδηγεί στη στείρα απομνημόνευση και τυποποιεί τη διαδικασία της μάθησης καθώς οι μαθητές πλέον θα ενδιαφέρονται μόνο για την επίλυση των θεμάτων της Τράπεζας. και αναπόφευκτα θα οδηγούνται στα φροντιστήρια.

Μήπως όμως τελικά ο στόχος είναι η υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων, η συγχώνευσή τους ή ακόμη και το κλείσιμό τους;»

Βάσω Παπαδοπούλου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...